Az Armory legújabb verziója már többkulcsos bitcoin tranzakciók, és közös finanszírozás kezelésére is képes!

2014-08-03
Armory bitcoin pénztárca

Armory bitcoin pénztárca

Többször írtunk már arról, miért érdemes több kulccsal rendelkező (MultiSig) bitcoin pénztárcát használnunk. Egyrészt azért, mert ezzel még biztonságosabbá tehetjük érméink tárolását, másrészt azért mert többletfunkcionalitást is biztosít. Desktop pénztárca programok mindeddig nem voltak képesek felhasználóbarát módon MultiSig bitcoin címek kezelésére.

Újdonságnak számít tehát, az Armory Technologies fejlesztése, amelynek segítségével az Armory bitcoin pénztárca már többkulcsos bitcoin tranzakciók kezelésére is képes.

A program Lockbox funkciójával lehetőségünk nyílik érméink egyéni tárolására, méghozzá a hagyományos pénztárca modelleknél jóval magasabb fokozatú biztonsági szinten. A többkulcsos eljárás nem igényli harmadik fél, például webes „megőrző szolgáltató” közbenjárását, mivel az érmék tárolása, illetve egyéni kulcsai feletti teljes felügyelet a felhasználót illeti meg.

Az Armory Lockbox pénztárca modelljét rendkívüli flexibilitás jellemzi, mivel a felhasználók a „2-ből 1” sémától egészen a „7-ből 7-et” kulcskombinációig bármit választhatnak, értelem szerűen minél több kulcs szükséges a hozzáféréshez, annál magasabb a biztonság szintje.

A többkulcsos sémának egy hétköznapi példával történő szemléltetése: a „2-ből 2” kulcskombináció ideális lehet például egy házaspár számára, megtakarításaik közös kezelésére, míg egy komolyabb befektetésekkel rendelkező pénzügyi intézménynek, amely a befektetései feletti ellenőrzést megosztaná vezetői között, a „7-ből 5” kulcskombináció lehet a megfelelő választás.

Az Armory kliens új, 0.92 verziója nemcsak a többkulcsos tranzakciókat teszi lehetővé, de új lehetőségeket nyit a bitcoin szerződések, és az úgynevezett közvetítői (escrow) szolgáltatások, letéti, vagy feltételhez kötött szerződések területén is.

Alkalmazásával például megvalósítható, a szimultán finanszírozás („simulfunding”), amely nagyjából annyit jelent, hogy a finanszírozásból szerepet vállaló minden félnek meg kell adnia, hogy pontosan mekkora összeggel kíván hozzájárulni, majd ezeket a hozzájárulásokat egy tranzakciós szerződéssé alakítják át úgy, hogy a szerződés, azaz a tranzakció, csak akkor kerül végrehajtásra, ha az összes megjelölt összeg átutalása megtörténik. Amennyiben a szerződés nem valósult meg, úgy egyetlen tranzakció sem kerül végrehajtásra. A szerződés biztosítéka tehát maga a bitcoin hálózata, így gyakorlatilag nincs is szükség a résztvevő felek közötti jóhiszemű bizalomra. Ennek a szimultán finanszírozásnak a mindennapi életből vett példája lehet a közösségi finanszírozás, az adományozás, vagy egyszerűen a lakótársak közötti lakbérfizetési megosztás.

Az Armory klienséről a cég honlapján olvashat további információkat.