Argentína, Olaszország, Franciaország: az elmúlt hét eseményei

2014-07-14

bitcoinwhatmb

Az argentin Unidad de Información Financiera (UIF, magyarul Argentin Pénzügyi Hírszerző Hivatal) július 4-én felhívást intézett az ország pénzügyi szolgáltatóihoz. A felhívás értelmében minden országon belüli pénzügyi szolgáltató köteles havi jelentést készíteni minden rajta átfutó tranzakcióról, tehát a digitális valutákról is. A hírek szerint a havi beszámolók megküldésének a kötelezettsége augusztustól lép életbe, és a beérkező jelentéseket az UIF fogja feldolgozni, a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásának a megelőzése érdekében.

Az Argentin Pénzügyi Hírszerző Hivatal a Dél-Amerikai Pénzmosás Elleni Csoportot tagja, és mostani bejelentése tulajdonképpen nem sok port kavart a bitcoin Argentínán belüli megítélésében. A július 4-én közzétett felhívás egyetlen igazán érdekes eleme, hogy a digitális valutát az egyéb elektronikus fizetési eljárásokkal egy kalap alatt említette.

Nem sokkal az argentin bejelentés után, három olaszországi pénzügyi intézet is figyelmeztetést adott ki a bitcoinnal járó kockázatokról. Az olasz figyelmeztetés érvelése gyakorlatilag megegyezik az argentinéval, nevezetesen, hogy a bitcoin anonimitása nagymértékben elősegítheti a pénzmosást, a terrorizmus finanszírozását, és a feketekereskedelmet. Jóllehet Róma legfőbb ügyésze, Luigi Ciampoli, elismerte, hogy a bitcoinnak vannak pozitív tulajdonságai is, illetve, hogy jelentős potenciállal rendelkezik a tranzakciók egyszerűsítéséhez, de a jelenlegi jogszabályok nem biztosítják a megfelelő transzparenciát és lenyomozhatóságot, ebből adódóan pillanatnyilag nem lehet teljes mértékben kizárni a kriptopénzhez kötődő maffia tevékenységet, pénzmosást és feketekereskedelmet.

Olaszország tehát beállt a sorba, és Argentínával egyetemben a bitcoinhoz köthető anonimitás törvényekkel történő megszüntetéséért kampányol.

Argentínához és Olaszországhoz képest némi elmozdulást jelent a francia álláspont, ugyanis a közös, európai szintű szabályozás sürgetése mellett, nyilvánosságra hozták a francia gazdasági- és pénzügyminisztérium megbízásából készített, és a virtuális pénzek szabályozásáról szóló ajánlást. Az ajánlás lényege, hogy felső plafonnal maximalizálnák a bitcoinban fizethető összegek mértékét (értelem szerűen amennyiben az fizetési módként funkcionál), illetve kötelező jellegű ellenőrzéssel megszüntetnék a tranzakciók anonimitását.

A francia ajánlások jelenleg még csak ajánlások, tehát az egyetlen, jelenleg érvényben lévő szabályozás, hogy a bitcoint nem terheli általános forgalmi adó. A francia pénzügyminiszter, Michel Sapin, úgy nyilatkozott a Le Monde-nak, hogy „a bitcoinos fizetési mód törvényes, következésképpen el kell ismerni, illetve szabályozni kell a tevékenységet.”

Úgy tűnik, egyre több állam ismeri fel annak fontosságát, hogy az általános figyelmeztetéseken túl, egy közös szabályozás érdekében tegyen lépéseket. Kíváncsian várjuk a további fejleményeket!