A váltók titkosítása

2011-07-26

Szerző: Nefario

A bitcoin-gazdaság egyik fojtópontját a váltók jelentik. Mielőtt a bitcoin szélesebb körben is népszerűvé vált volna, még könnyű volt hozzájutni; közönséges géppel is könnyen és sikeresen lehetett bányászni. Mára azonban a technikai fejlődés és a rendszerbe áramló új emberek nyomán a bányászat mára annyira megnehezedett, hogy még a kétmagos gépemnek is két évébe telne egy 50 bitcoint érő blokk sikeres legenerálása. Köszönhető ez jelentős részben annak is, hogy a “profi” bányászok átálltak a hagyományos CPU-król az e téren sokkal hatékonyabb, csúcskategóriás GPU-kra. A bitcoinok árfolyamának emelkedésével pedig egyre többen is álltak “profi” bányásznak.

Mára ez a folyamat oda vezetett, hogy ha az ember nem akar több ezer dollárt kiadni egy hiper-szuper bányászgép összeállítására, akkor csak úgy juthat bitcoinhoz, ha vesz, vagy ha valamilyen terméket vagy szolgáltatást kínál érte. Logikus tehát, hogy a váltók kiemelkedően fontos szerepet játszanak a bitcoin gazdaságában, hiszen szinte minden pénz rajtuk keresztül áramlik a rendszerbe vagy távozik onnan. A formalizált váltók megalakulása előtt a bitcoin-árusok általában ismerték egymást, talán barátok is voltak, és a következő ábra szerint bonyolították le egymás között a cserét:

Ilyenek voltak a régi idők, amikor az ember akár 10.000 BTC-t is vehetett a barátjától mindössze egyetlen dollárért. Sajnos azonban – vagy szerencsére – ezek a boldog idők már elmúltak, így ma már nem kell “szakikat” ismerni vagy keresgélni BTC-vásárláshoz; már megvannak a megfelelő helyek a mocskos anyagi ügyletek lebonyolítására. Ezek a váltók, melyeknek a működési elvét a következőképpen szemléltethetjük:

Manapság tehát az ember a váltókhoz fordul, ha bitcoinra szeretné váltani a papírpénzét. Ez általában úgy működik, hogy az ember átutalja a pénzét a váltó üzemeltetőjének bankszámlájára, a váltó pedig jóváírja azt az összeget az utaló egyenlegén. Innentől kezdve ezt az összeget bármikor, tetszés szerint válthatjuk bitcoinra, vagy épp fordítva, a már megszerzett bitcoinjainkat válthatjuk vissza hagyományos pénzre – amit természetesen vissza is utaltathatun a saját bankszámlánkra. Ez a folyamat a váltó valamennyi felhasználója esetében ugyanígy működik, lényegében a lenti ábrának megfelelően. Vannak ugyan variációk is erre a témára, például a Linden Reserve bevonásával, ahogyan teszi azt a bitcoin-central is, de alapvetően ez is ugyanígy működik, csak épp itt a váltó a Linden Reserve bankszámláját használja.

Jelen esetben tehát a barackszín téglalap jelképezi a váltó bankszámláját. Ide érkezik be és innen is indul vissza a felhasználók pénze – következésképp ezen az egy számlán is áll vagy bukik a váltó sorsa. Ha bármi történik ezzel a számlával, máris leáll minden, és senki sem tud tovább kereskedni a váltón keresztül.

Ez a legegyszerűbb megoldás. Egy ilyen rendszert a legkönnyebb felállítani, beindítani és működtetni – viszont számos bonyodalommal is járhat. A saját bankszámlás váltóműködtetés ugyanis a legtöbb (ha nem az összes) országban illegális – nem is csoda, mivel a legális, elfogadott és engedélyezett váltók működtetését számtalan elváráshoz, előíráshoz és engedélyhez kötik. A már eleve is a teljes legalitásra törekvő váltók kivételével a többit így komolyan fenyegeti a bezárás veszélye (főleg, hogy mindegyik centralizált is egyben), és így a felhasználóik pénze sincs biztonságban. Egy váltó bezárása a bitcoin gazdaságának egészére is súlyos csapást mérhet – több váltó bezárása pedig egyenesen kolosszálisat. Még ha nem is omlana össze tőle teljesen az árfolyam, visszaesni egész biztosan visszaesne, és nyilván nem is kicsivel.

Márpedig ha a váltók éltetik a bitcoin gazdaságát, akkor a személyes bankszámláról való működtetésük olyan, mintha az ember a nyakához tartott késsel élné az életét; egy rossz mozdulat, és megvan a baj.

A vérontás elkerülése érdekében tehát mihamarabb meg kell oldani ezt a problémát. Erre egy lehetőség a teljes törvényesség útja: az üzlet hivatalos bejegyzése, a szabályok és az előírások betartása. Ez egy teljesen jó megoldás, és minden elismerést megérdemelnek a Bitcoin közösségének mindazon tagjai, akik fáradhatatlanul munkálkodnak ezen. De van egy másik lehetőség is.

Névtelen váltók

A fenti modell hátulütője a teljes nyilvánosság. Minden tranzakció rögzítésre kerül, névvel, címmel, időponttal, mindennel, és természetesen a váltó tulajdonosának/működtetőjének kiléte sem maradhat titokban.

Mivel a törvényes váltók ilyen könnyű célpontot nyújtanak, a népszerűségük növekedésével arányosan egyre nagyobb veszélybe is kerülnek – nem is annyira a felhasználóik, mint inkább maguk a váltók; elvégre ők a fő célpont. Bezárás esetén persze odaveszik a felhasználóik pénze is, de nem saját maguk, hanem a váltók miatt, mivel azokra csapnak le az illetékes szervek. Egyértelmű tehát, hogy a váltókat védeni kell – hogy a váltóknak is névtelennek kell maradniuk. Elvégre ha a felhasználóik sem tudják, hogy ki áll mögöttük, akkor ugyan ki tudhatná?

Ezért most egy olyan protokollt fogok bemutatni, melynek segítségével lehetővé válik egy ilyen névtelen, de mégis megbízható, teljes titokban tevékenykedő váltó beindítása és működtetése.

A közvetítő

Ennek az alapját egy, a kémkedés világából átemelt megoldás adja, jelesül a közvetítés: a váltónak egy közvetítőre van szüksége ahhoz, hogy a saját személyazonosságát titokban tartva üzletelhessen az ügyfeleivel.

Jelen esetben a közvetítő szerepét egy, az ügyfél által csak és kizárólag erre a célra (és semmi másra) nyitott bankszámla fogja betölteni. Erre a számlára pedig azért lesz szükség, hogy kihasználhassuk az ATM-ek (pénzfelvevő automaták) legfőbb előnyét: a számláról való automatizált pénzfelvét, valamint az arra való, szintén automatizált készpénzes befizetés lehetőségét. Ez a terv kulcsfontosságú része.

Kártyák

Az új bankszámla közvetítőként való használatához az ügyfélnek el kell küldenie a bankkártyája egy másodpéldányát (értelemszerűen a PIN-kóddal együtt) a váltónak (ehhez szükség lesz egy közvetítő, bizalmas harmadik félre); amint a váltó megkapta a kártyát, az ügyfél máris küldhet pénzt a váltónak – egyszerűen úgy, hogy befizet valamenyi pénzt erre az új számlájára. Erről tájékoztatja a váltót, aki aztán leveheti arról a pénzt, és hozzáadhatja azt az ügyfél váltós egyenlegéhez, aki így már vásárolhat abból bitcoint. Ha pedig az ügyfél ismét szeretne hagyományos pénzt felvenni a számlájáról, akkor szintén értesíti erről a váltót, aki elhelyezi a megfelelő összeget a követítő számlán, amiről így az ügyfél már bármikor (legjobb, ha azonnal) felveheti azt. Ezt a folyamatot a következő ábra szemlélteti:

Ha pedig beiktatjuk a folyamatba a bizalmas (a váltó által megbízott) harmadik felet is, akkor így:

A közvetítő számla útján tehát jóval egyszerűbbé és biztonságosabbá válik a váltós egyenlegre való pénzbefizetés (vagy épp az onnan való visszavonás) – sőt, még gyorsabbá is, mint a hagyományos banki átutalások útján. Ami azonban a legfontosabb, hogy ezáltal garantálható a váltók és a működtetőik védelme is. Ugyanígy kezelhető természetesen egyszerre jóval több – akár több száz – számla is, elvégre úgysem akar majd mindenki minden nap felvenni vagy befizetni pénzt.

Ha pedig a váltó már valóban befut, és nagyon sokan sereglenek oda, úgy az üzemeltető egyszerűen felvesz pár bizalmas futárt a felvétek és befizetések intézésére. Meghatározhatna egy elszámolási időpontot, például minden költségvetési nap végére, amikor is – mondjuk este ötkor – a futárok körbejárják az automatákat és egyszerre elintézik az összes felvételt és befizetést, így a következő költségvetési nap végére már ténylegesen le is zárható minden tranzakció.

És hogy mekkora a kockázata egy ilyen váltó bezárásának? Nos, amíg a számlanyitást és a kátryaátadást intéző közvetítő nem ismeri vagy nem fedi fel a váltó üzemeltetőjének személyazonosságát, addig minden a legnagyobb rendben van. Egy ilyen váltó esetében a hatóságok, ha cselekedni akarnak, legfeljebb csak az egyes felhasználók közvetítő számláit célozhatják meg, de még ezzel sem lesz könnyű dolguk. És még ha egy számlát be is fagyasztanak, az akkor is csak annak a gazdáját – egyetlen egy embert – érinti, miközben a váltó összes többi ügyfele zavartalanul üzletelhet tovább.

Üzemeltetési kérdések

A váltó biztonságos működtetése érdekében bizonyos tényezőket alaposan tisztázni kell.

1. Mivel az ATM-eket biztonsági kamerával is védik, ezért azok használatakor az üzemeltetőknek (és a futároknak) el kell fedniük az arcukat.
2. Mindig más, véletlenszerűen kiválasztott automatákat kell használni, különben elkaphatják a futárokat.
3. Ez a modell csak egy adott országon belül működik, határok áthidalására már nem alkalmas.
4. A váltó üzemeltetője makulátlan hátterű és megbízható kell legyen.
5. Az üzemeltetőnek vagy egy maximálisan megbízható harmadik félre lesz szüksége, vagy pedig egy olyanra, aki elől el tudja titkolni a személyazonosságát.

Forrás: Bitcoin Weekly

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.