Látványos és hangzatos Bitcoin-fejlesztés

2012-01-14

Szerző: Kit Dotson

David Perry adatbázis-adminisztrátor és a Coding In My Sleep szerzője talán minden idők egyik legbámulatosabb vizualizációjával örvendeztette meg a Bitcoin-közösséget – a téma pedig mi is lehetne más, mint a Bitcoin fejlesztésének eddigi története. A videó óriási sikert aratott.

“Nemrég találtam ezt a kiváló verzióvezérlő vizualziációs eszközt, a Gource-ot” – írja Perry a blogján, – “amely vizuálisan szemlélteti bármely megadott projekt fejlődésének a történetét annak a Git/SVN naplói alapján. És persze azonnal ráeresztettem a gépemen tárolt bitcoin/bitcoin GitHub repo-ra, majd felvettem és feltöltöttem az eredményül kapott videót. Az persze már csak utólag jutott eszembe, hogy elfelejtettem lehúzni a legújabb fejleményeket, és hogy a gépemen tárolt példány adatai már jó néhány hónappal le voltak maradva… de végső soron így is elég hosszú szakaszát öleli fel és mutatja be igen érdekesen a Bitcoin történetének.”

A videóban eleinte leginkább csak Satoshi Nakamotót, a Bitcoin mindeddig azonosítatlan Batmanjét alkotóját láthatjuk, amint magányosan frissíti-fejleszti a Bitcoin projektjét a GitHubon. Ahogy aztán kibontakozik a projekt – 2 nap/másodperc sebességgel -, úgy tűnnek fel (és el) egyre újabb szereplők a színen, kapcsol egyre magasabb fokozatba a fejlesztés, és nyújtanak egyre látványosabb produkciót a színes pontok és gömbök.

A videó egyik leglátványosabb pontja 2011 áprilisa (4:27), amikor is valóságos fejlesztési robbanásra kerül sor. Megtekintése szigorúan a maga teljes, 720p-s dicsőségében ajánlott.

Forrás: SiliconANGLE

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.