A vállalkozásom már Bitcoint is elfogad

2014-03-18

mehesz

A Bitcoin hamarosan feltűnhet a környezetében. Sőt, valószínűleg egy ideje már ott is van.

A nagyjából öt éves múlttal rendelkező kriptopénzt egyre több helyen fogadják el, többek között hagyományos kereskedésekben, fogászatokon, kisállat kereskedésekben, sőt mostantól már egy Utah állambeli méztermelőnél is.

2012-ben nagyjából ezer kereskedő használta a BitPay-t, (az egyik legnagyobb Bitcoin utalásokat feldolgozó szolgáltató) Bitcoinos fizetések feldolgozására. Napjainkban ez a szám meghaladja a 26000 felhasználót szerte a világban, mondja a cég társalapítója egyben vezérigazgatója Tony Gallippi.

A BitPay-t használó cégek többsége kiskereskedés, és nagyjából a felük amerikai székhellyel rendelkezik, míg másik részük nemzetközi piacokon található. Gallippi elmondása szerint a kiskereskedések döntő része online kereskedésként funkcionál, de nagyjából 20%-uk raktárhelyiségekkel is rendelkezik.

A jelentősebb vállalkozások a technológiai központok vonzáskörében találhatóak, mint például San Francisco, New York vagy Atlanta. A vállalkozások arculata igen vegyes, találunk közöttük pékséget, borkereskedést, autókereskedést, sőt még ágymatrac kereskedést is.

A BitPay becslése szerint világszerte nagyjából ötmillió aktív digitális pénztárca, vagy Bitcoin folyószámla létezik napjainkban. A kriptopénz megítélését azonban sokszor negatívan befolyásolják az olyan híresztelések, mint például a legutóbbi árzuhanás, vagy az esetleges fekete piaci felhasználása, vagy az állami regulázások sürgetése.

„Nincs egyetlen kormány sem, amely támogatná a Bitcoint”- mondja az északkeleti egyetem pénzügyi professzora, Jeffery Born.

De mindezek a kockázatok mégsem riasztják el a kiskereskedőket a kriptopénz használatától.

Craig Huntzinger 2008-ban indította be vállalkozását, a Bees Brothers-t, egy ideiglenes elárusítóhellyel az Utah állambeli őstermelői vásáron, a Cache völgyben. Pár év elteltével termékkörét bővítette mézzel édesített karamellel is, egyben beindította online boltját is. 2012 januárja óta Bitcoinnal is lehet fizetni online boltjában, és ezt a hírt egy Bitcoin fórumon tette közzé.

„Lenyűgözött a decentralizált fizetőeszköz ötlete, és a kezdetekben a támogatásom jeléül fogadtam el, mint fizetőeszközt”- mondja Huntzinger.

Aztán idővel kezdte értékelni a kriptopénz jelentette egyéb előnyöket is.

„Gyors, és könnyen értékesíthetem vele termékeimet, a világon bármerre, bárkinek”- mondja.

A gyorsaság és könnyű kezelés mellet van egy harmadik jelentős előny is: a kriptopénz nagymértékben csökkenti a kezelési költségeket. Míg a hitelkártyáknál általában 2-3%-os kezelési költséget kell fizetni, addig ez az arány a BitPay-nel 0-1% között mozog.

Napjainkban Huntzinger méz kereskedésében az utalások mintegy 50 %-a (kis- és nagybani eladást tekintve egyaránt) Bitcoinban érkezik, főleg Seattle, New York, Los Angeles és San Francisco-ból. Elmondása alapján most már világszerte vannak megrendelői.

A Nashville-i kisállat panzió és kozmetika, a My Second Home, ez év januárjától fogad el Bitcoint. A cég marketing igazgatója, Chris Starko elmondása szerint döntésükben főleg a versenyképesség játszott vezető szerepet.

„A versenytársainkkal szemben mi szeretnénk egy igazán haladó szemléletű vállalatnak tűnni” – mondja Starko. „A Bitcoinos fizetés csak néhány percet vesz igénybe, így ügyfeleink csak beugranak hozzánk a kis kedvencükért, és már folytathatják is útjukat hazafelé.”

A statisztikájuk alapján bevételük mintegy 20%-a érkezik Bitcoinban. „Rengeteg ügyfelünk fejezte ki örömét az alternatív fizetési lehetőség miatt.” 

A Bitcoinban rejlő marketing lehetőségek különösen vonzóak a kiskereskedők számára, mondja Born. „Mivel általa új ügyfeleket tudnak szerezni.”

Ez az oka annak, hogy a fogász Dr. Max Kerr is úgy döntött három hónappal ezelőtt, hogy az Austin-i klinikáján már Bitcoinnal is lehet fizetni a kezelésekért. Kerr hiszi, hogy ez egy új lehetőség klinikájának a felvirágoztatására, főleg az Austin-i fiatal, informatikai beállítottságú, lakosság körében.

Ő is a BitPay-t használja, amely három különböző lehetőséget biztosít a fizetések fogadására. A vendég kérheti, hogy Bitcoinját dollárba konvertálják, és az összeget átutalják a klinika hagyományos bankszámlájára. Választhatja a közvetlen Bitcoinos fizetést, vagy az első kettőnek egy kombinációját.

Amennyiben a Bitcoint elfogadó kiskereskedők bevételeiket továbbra is Bitcoinban kívánják tárolni (Gallippi elmondása szerint ez a kereskedők valamivel több, mint 10 %-át jellemzi) úgy nyitniuk kell egy digitális pénztárcát valamelyik Bitcoin váltón keresztül.

A BitPay-t használó kereskedőknek azonban több mint fele egyből átváltja Bitcoinját hagyományos valutára. Gyakorlatilag ezt választotta Kerr is, mivel megítélése szerint ez a megoldás kisebb kockázattal jár a számára.

„15 másodpercen belül megkapom a visszaigazoló emailt a fizetésről. Gyakorlatilag úgy fogom fel az egészet, mint egy hagyományos kártyás tranzakciót.”

Szerző: Parija KavilanzForrás: CNNMoney