A svájci titkosszolgálat is használná a bitcoint

2014-10-01
Federal Intelligence Service

Federal Intelligence Service

Érdekes hírt olvashattunk a napokban a svájci Tages Anzeiger napilapban: a hírlap értesülései szerint a svájci titkosszolgálat (Federal Intelligence Service, FIS) tanulmányozta annak lehetőségét, hogy a külföldön tartózkodó ügynökei költségeit bitcoinban fizesse ki.

Forrásként egy, az úgynevezett „Giraud” üggyel kapcsolatos februári dokumentumra hivatkozik a napilap. Dominique Giroud svájci borász ellen még tavaly indult eljárás, borhamisítás és adócsalás miatt.

A napilap az üggyel kapcsolatos dokumentációban talált egy Bitcoin Feb2014 elnevezésű PowerPoint dokumentumot, amely azt ismerteti, hogyan hasznosítható a kriptopénz a titkosszolgálat kifizetéseinél.

A prezentáció megemlíti például, hogy egy külföldön tartózkodó titkos ügynök lenyomozhatatlan módon juthatna fizetőeszközhöz bitcoin utalással, ráadásul futár, nemzetközi banki tranzakciók, és bármilyen írásos megbízás nélkül, és kevesebb járulékos költségért. A dokumentum megjegyzi még, hogy bitcoinnal akár külföldi forrásokért is lehetne fizetni, mivel az anonim tranzakció lehetővé teszi, hogy a tranzakció küldője ne fedje fel személyazonosságát.

A svájci titkosszolgálat megerősítette a napilapnak, hogy a bitcoin fizetésekkel kapcsolatos tanulmányok az ügynökség kérésére készültek.