A Square vezérigazgatója is bitcoin integrációról beszél

2014-09-24
Square Register

Square Register

A Square-t leginkább a kiskereskedéseknek nyújtott fizetésfeldolgozást megkönnyítő termékei miatt ismerhetjük. Az úgynevezett Square Register applikációhoz egy iPadra és egy Square kártyaolvasó toldalékra van szükség. Amennyiben a technikai feltételek adottak, és letöltjük az alkalmazást, úgy készülékünk egyben egy kártyaolvasó és pénztárgép szerepét is betöltheti.

A Square Register elfogadja a legtöbb elterjedt hitelkártyát, vagyis az American Express-t, a Discover-t, a MasterCard-t és a Visa-t is, szolgáltatásáért pedig 2,75 % kezelési díjat számol fel ügyletenként. Az amerikai platform szolgáltatása különösen azon kiskereskedők körében népszerű, akik a hagyományos, és drágább POS rendszer helyett egy olcsóbb alternatívát keresnek.

A Square vezérigazgatójával (egyben a Twitter társalapítójával) a CBC készített egy riportot a napokban. Az interjú során szóba került az Apple Pay, az Apple nemrég bejelentett új, NFC-technológiát alkalmazó fizetési rendszere. A Square vezérigazgató Jack Dorsey az Apple újítása kapcsán megjegyezte, hogy cége jelenleg egy olyan terminálon dolgozik, amely számos fizetési mód elfogadását teszi lehetővé, közöttük például az Apple Pay-t is. Ezek után Dorsey úgy folytatta, hogy a cél az, „hogy kiépítsenek egy olyan regisztert, amely lehetővé teszi a kereskedők számára, hogy mindenféle fizetési módot elfogadjanak, legyen szó bankkártyáról, készpénzről, utalványról, bitcoinról, vagy éppen az Apple Pay-ről”.

A mi szempontunkból nem kérdés, hogy a felsorolt fizetőeszközök közül a bitcoin az érdekes. Dorsey cége már korábban is utalt a bitcoin integrációjára, illetve saját online piacterébe, a Square market-be már március folyamán integrálta a kriptopénzes fizetési opciót. (Az integráció szépséghibája, hogy a piactér bitcoint elfogadó kereskedői ugyancsak megfizetik a 2,75%-os tranzakciós díjat.)

A CBC interjú igazából azért érdekes, mert arra enged következtetni, hogy folyamatban van a Square Register bitcoin integrációja. Hangsúlyoznunk kell, hogy mindez csak következtetés, mert sem Dorsey, sem a cég szóvivője nem kívánta részletesebben kommentálni az interjúban elhangzottakat.

A Square 2009-ben alapult, és különös népszerűségnek örvend az Egyesült Államokban, amit a közel 40 000 regisztrált kiskereskedőjének a száma is tükröz. (2012-es év végi adat). Az esetleges bitcoin integráció tehát mindenképp megkönnyíthetné a nem online kiskereskedések bitcoin elfogadását az Egyesült Államokban, és egy újabb lépést is jelenthetne a bitcoin széleskörű elterjedésében.