A Kanadai Központi Bank szerint a bitcoin az egész világ pénzügyi stabilitását veszélybe sodorhatja

2014-05-15

Bank of Canada

A Kanadai Központi Bank kiadott egy új dokumentumot, amelyben nagyléptekben körvonalazza a bitcoinnal (és más digitális fizetőeszközökkel) kapcsolatos álláspontját.

A dokumentum talán legérdekesebb része, hogy a Kanadai Központi Bank szerint a bitcoin, illetve a kriptopénz adoptációjának további növekedése, az egész világ pénzügyi stabilitását szétzúzhatja.

A bank egyrészt tanulmányozza és monitoringózza a decentralizált digitális fizetőeszközöket, amilyen például a bitcoin is, másrészt a centralizált digitális fizetőeszközöket is nyomon követi. Az intézmény szerint, amennyiben a bitcoin valóban teret nyerne a fizetőeszközök területén, illetve rendszere továbbra is ilyen ingatag maradna, akkor ez összességében igen jelentős kockázatot jelentene a pénzügyi világ stabilitásra.

Igazából cseppet sem meglepő, hogy a kanadai bank szemmel tartja a bitcoint. Hiszen az elmúlt évben hihetetlen mértékben növekedett a digitális kriptopénz népszerűsége, legyen szó Észak-Amerikáról, Európáról, vagy Ázsiáról.

Kína érdeklődését még az árfolyam hihetetlen emelkedése is jelezte, amikor 2013 végén a kriptopénz érménkénti ára meghaladta az 1000 dollárt is.

A kanadai banknak figyelmeztetéseivel bizonyára sikerült kedvét szegnie néhány vállalkozó kedvű felhasználónak, akik szerettek volna bekerülni az új fizetőeszköz körforgásába:

„Elképzelhető, hogy a bitcoinnal kapcsolatban kormányzati közbelépések, törvényi és büntető szankciók szükségesek. Mivel a bitcoin, illetve az ilyen típusú tranzakciók, természetükből adódóan megkönnyíthetik a bűnözést, és az adócsalást.”

Más figyelmeztetések arról szólnak, hogy milyen kockázatokkal járnak az ilyen típusú váltók és tőzsdék, hiszen a központi irányítói szerv hiánya nélkül semmilyen garancia nem biztosítható, illetve a tranzakciók sem visszafordíthatóak.

Tehát nagyjából ilyen, és ehhez hasonló figyelmeztetésekkel találkozhatnak jelenleg a felhasználók. A központi bankok többsége, és számos amerikai állam is, a kanadai bankéhoz hasonló figyelmeztetést adott ki.

A kanadai központi bank figyelmeztetését teljes egészében itt tekintheti meg.

Szerző: Eric Calouro
Forrás: NewsBTC