A CES-re is bevonult a Bitcoin

2013-01-11

Szerző: Adrianne Jeffries

Az USA legnagyobb tech-kiállításán is bemutatkozik a digitális kriptopénz.

Saját fülkével jelent meg a CES-en a Bitcoin; méretes, stílusos fülkével, melynek reklámarca egy kedvesen mosolygó nő, kezében egy bitcoin-alkalmazást futtató iPhone-nal. A kíváncsi érdeklődőket Crystal Campbell, egy bitcoint is elfogadó orlandói vendéglő pincérnője fogadja barátságos, de nem túlbuzgó mosollyal. Ahogy egy, a bitcoinról már hallott, de azt még nem igazán ismerő látogatónak mondta, ez “lényegében az internet készpénze”.

Mindent egybevetve meglepően profi összhatást kelt az egész ahhoz képest, hogy a Bitcoin egy alapvetően decentralizált fizetőrendszer, robusztus, de széttagolt közösséggel. A fülkés fellépés 13.000$-os összköltségét a bányászhardver-gyártó Butterfly Labs és a kereskedőket kiszolgáló bitcoinos fizetéskezelő, a Bitpay fizette. Utóbbi egyebek mellett olyan neves befektetőktől is gyűjtött össze nemrégiben 510.000$ összértékű támogatást, mint például Barry Silbert és Jimmy Furland (SecondMarket), Shakil Khan (Path és Spotify) és Roger Ver (e-pénz rajongó, aki már eleve bitcoinban utalta a hozzájárulását).

Tony Gallippi, a Bitpay vezérigazgatójának elmondása szerint a fülkét felkereső látogatók nagyjából a fele ismerte már a Bitcoint. Optimistán nyilatkozott a fülkénél megfordult befektetőkről, kereskedőkről és bitcoin-felhasználókról is. Tavaly is volt ugyan két Bitcoin-stand is a CES-en, de mindkettő csak igen kicsi volt, és el is voltak suvasztva távoli sarkokba; ezúttal azonban már sokkal jobb helyen, egy audio-vállalat és egy éjjellátó készülékeket bemutató vállalat szomszédságában kerülhetett felállításra a stand. Az éjjellátók különösen nagy érdeklődést keltettek egyebek mellett a Bitcoin-stand csapatának tagjai között is.

Mindez azonban még mindig meglehetősen idegen, új területnek számít a decentralizált, mindennemű központi irányítástól és felügyelettől mentes Bitcoin számára, amely főleg technolibertariánusok egy bizonyos rétege körében vált igen népszerűvé. A New Hampshire-i libertariánus rendezvényen, a Porcupine Freedom Festivalon például, ahol sem a rendőrséget, sem az amerikai dollárt nem látják szívesen, annál inkább kedvelik a bitcoint. Ehhez képest legalábbis különös kissé viszontlátni ezt a digitális kriptopénzt a világ legnagyobb elektronikai és high-tech vállalatait tömörítő parádéján, a legújabb Tv-k és miegyebek társaságában.

A kíváncsiság azonban sokakat idehajtott – még egy zenekiadó alkalmazottait is; mint kiderült, meghackelték a weboldalukat, és bitcoint követeltek tőlük, így gondolták, élnek a lehetőséggel, és tájékozódnak egy kicsit, hogy miről is szól ez a technológia tulajdonképpen. De hasonlóan érdeklődőnek bizonyultak a Bain Capital képviselői is.

Mindent egybevetve tehát határozottan jó PR-alkalomnak bizonyult ez a digitális kriptopénz számára, amelyet eddig túlságosan is gyakran emlegettek együtt az online feketepiaccal; már a mainstream médiába is eleve a Gawker egy cikkével robbant be, ahol szintén egy online feketepiacról volt szó. Nem sokkal később aztán Chuck Schumer szenátor is nyomozás megindítását szorgalmazta e különös pénz után. Volt itt minden, amiért csak rajong a mainstream média: spekuláció, lufi és annak a kipukkanása, hackertámadások, rablás, botrány, árfolyam-zuhanás.

És mindez igen rövid időn belül; maga a Bitcoin is még csak négy éves. Egy ideje azonban már egyre feljebb ível a csillaga; a botrányok elmaradoztak, fokozódik a biztonsági tudatosság, folyamatosak a fejlesztések, nő a bizalom, erősödik a támogatottság. A nemrégiben beindított Bitcoin Foundation marketing-erőfeszítéseket koordinál, a Bitpay és más hasonló frissen indult vállalatok komoly pénzekből fejlesztenek, és már olyan neves, tiszteletreméltó webwállalatok is megnyitották már a kapuikat a Bitcoin előtt, mint például a WordPress.

Bryan Micon, tősgyökeres Las Vegas-i és prominens bitcoin-felhasználó is felbukkant a standnál és élénk beszélgetésbe is bonyolódott a stand csapatának egyik, magát csak a fórumos “tuxavant” nevén azonosító tagjával a Las Vegas-i bitcoin-szcénáról. Mint kiderült, Tuxavant egy olyan vállalkozás beindítását tervezi, amely kifejezetten a Las Vegasba érkező turistákat szolgálná ki. Esett szó ennek kapcsán helikopter-túrákról éppúgy, ahogy bitcoinos italautomatákról is, mielőtt Micon idő előtt távozni kényszerült a helyszínről egy biztonsági őr felszólítása nyomán.

Tuxavant megmutatta a 11 éves lányával közösen készített Selena Gomez-feldolgozásukat is, a “Love you like a Bitcoin“-t; Tuxavant elmondása szerint a lány a zsebpénzét is bitcoinban kapja. Ekkor bukkant fel Fon Duke helyi bitcoin-bányász is még egy kis csevelyre, mielőtt megkezdődött volna a zárás.

Forrás: The Verge

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.