A Bitcoinnal “versenyez” a Visa

2011-11-08

Szerző: Marco Holmer

(Ez egy régebbi, frissen átdolgozott cikk, amit korábban még nem tettem közzé.)

A közvetlen, digitális fizetések terén konkurálna a Bitcoinnal a Visa – de persze továbbra is szigorúan a hagyományos pénzrendszer keretein belül maradva. Bizonyos hálózati fejlesztéseket is végrahajtottak annak érdekében, hogy újfajta fizetési módokat kínálhassanak – egyebek mellett közvetlen fizetési lehetőséget a meglévő kártyatulajdonosok között.

Az új rendszerre épülő, azt használó első terminálokat az idei év elején, február 21.-én élesítették be Oroszországban és Ukrajnában. Ezek a terminálok az egyes kártyák közti utalásra adnak lehetőséget, értelemszerűen a címzett kártyájának száma ismeretében. Időközben pedig a rendszert már kiterjesztették Európára is.

Tisztázzuk a fogalmakat

Külön pikantériája ennek a dolognak, hogy az új rendszert a Visa “P2P“-ként reklámozza. Ez a rövidítés azonban (teljes hosszában: Peer-to-Peer) a digitális világban mindeddig “egyenrangúak közti kapcsolatot” jelentett, amely hangsúlyozottan közvetlen, vagyis közvetítőktől mentes. A Visa tehát megpróbálja kifacsarni, újraértelmezni és kisajátítani magának ezt a digitális hálózatok világában mindeddig pozitív felhangúnak számító kifejezést.

Szűkebb, technikai értelemben a Peer-to-Peer decentralizált, egyenrangú számítógépek részvételével spontán és önszervezően alakuló és működő hálózatot jelent. Ennek az elvnek megfelelően működik a Bitcoin is, és éppen ezáltal teheti lehetővé a résztvevők közti valóban szabad és ellenőrizetlen csereberéket. Mi több, ez a szerkezet egyben a rendszer stabilitását és biztonságosságát is fokozza, és felszámolja a szűk keresztmetszeteket (mivel nincs központja, amit túl lehetne terhelni).

Ezt jelentette tehát eddig a P2P. A Visa értelmezésében azonban ugyanennek a rövidítésnek már nem “Peer-to-Peer” a teljes változata, hanem “Person-to-Person” (= személytől személyig), ami azonban már egy lényegesen gyengébb alternatívát képvisel az eredeti Peer-to-peer-koncepciónál. Az utóbbi ugyanis amellett, hogy szimplán hatékonyabb és jobb technikai megoldást képvisel, erősíti is az egyes résztvevők személyes helyzetét, és értelemszerűen nem teremt függőségi viszonyt semmiféle központtól sem.

A Bitcoin tehát továbbra is az egyetlen igazi Peer-to-peer-fizetőrendszer. Minden más rendszer központi közvetítőkre, magas tarifákra és díjakra épít.

Digitális pénz

Ez a kezdeményezés persze kétségkívül felébreszti majd a versenyszellemet a többi közvetítő-szolgáltatóban – így például a PayPalben vagy a Moneybookers-ben is, és ez még jól is jöhet majd a kiskereskedőknek. Gyanítom továbbá azt is, hogy a közeli jövőben számíthatunk más hasonló digitális fizető- és pénzrendszerek felbukkanására is. Fontos azonban, hogy mindig tisztában legyünk a lényeggel:

Minden ilyesféle “digitális pénz” egyszerűen a hagyományos állami látszatpénz (vö: A pénz titka) átnevezése. Teljesen mindegy, hogy eurót küldünk-e a Visával, Paypal-eurót vagy -dollárt a PayPallel, netalán Linden-dollárt vagy WOW-Aranyat, vagy bármi más egyéb, hagyományos, állami pénzre beváltható netes “pontokat”; ezek mindegyike csupán a hagyományos pénzrendszerünk folytatása, digitális játékváltozata, amelyek éppúgy nyögik annak az adósságterheit, éppúgy inflálódnak és éppúgy fenyegeti őket a közelgő összeomlás is.

Ne hagyjuk tehát, hogy összezavarjanak az új fogalomhomályosításokkal és digitális lehetőségekkel; emlékezzünk rá, hogy még mindig a Bitcoin az egyetlen valóban decentralizált és a bankrendszerektől teljesen független fizetőeszköz világszerte. Mi több, szigorú értelemben még azt is kijelenthetjük, hogy egyedül a Bitcoin szolgál rá igazán a “digitális pénz” elnevezésre, mivel minden más csupán az euró, a dollár és a többi hagyományos pénz különböző nevekkel operáló digitális könyvelőrendszere.

Forrás: Go-Bitcoin.com

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.