A Bitcoin törvényes fizetési eszköz: A kaliforniai alsó ház egyhangúan elfogadta a törvényjavaslatot

2014-02-21

Bitcoin, a törvényes fizetőeszköz

Kalifornia, a napsütéses állam, az Amerikai Egyesült Államok nyugati partvidékén fekszik. Ezt talán mindenki tudja, azt már azonban kevésbé, hogy gazdasága a tizenkettedik legnagyobb Amerikában.

Kalifornia állama a napokban egy olyan törvényjavaslatot terjesztett elő, amely nagymértékben előmozdíthatja a Bitcoin, és más digitális fizetőeszközök elterjedését. Az alsó ház egyhangúan elfogadta a törvényjavaslatot (AB129), amely szerint a Bitcoin és más digitális valuták törvényes fizetési eszköznek számítanak az államban.

Ami talán még ennél is meglepőbb, hogy a szavazatok egyöntetűen, azaz 75 igen, és 0 nem arányban döntöttek az elfogadásról.

A most megszavazott törvényjavaslatot (AB129) a kaliforniai parlamenti tag, egyben banki és pénzügyi elnök, Roger Dickinson terjesztette elő első ízben, még ez év januárjában. A javaslatot február 6-án továbbították a Szenátus Banki és Pénzügyi Bizottságához, hogy az tanulmányozza annak lehetséges pénzügyi hatásait, mielőtt a szenátus elé küldené. A javaslat tulajdonképpen hivatalosan is törvényessé tenné a sokféle digitális fizetőeszközt, amelyeket már gyakorlatilag is használnak az amerikai dollár mellett.

„A törvényjavaslat pontosítja a jelenleg is alkalmazott törvényeket, ezáltal pedig biztosítja, hogy az olyan alternatív fizetőeszközök használatával, mint például a digitális pénzek, kuponok, vagy más, értékkel bíró pénzügyi közvetítők, ne kövessünk el törvénysértést, amikor azokat kifizetésekhez, vagy szolgáltatások és egyéb javak ellenértékének az átutaláshoz használjuk” – jegyzi meg a javaslat.

Amikor egy törvényjavaslat a Szenátus elé kerül, három szűrőn kell átmennie. Nevezetesen a Szenátus Politikai Bizottságán, a Szenátus Adópolitikai Bizottságán, és végül magán a szenátusi döntésen. Abban az esetben, ha egy törvényjavaslat az első két szűrőn átmegy, azonban a Szenátus mégis valamelyik pontjában változtatást lát indokoltnak, úgy a javaslat visszakerül a közgyűlés elé. Ez az eljárás különösen elhúzhatja egy-egy törvényjavaslat megszavazását, azonban azt is előlegezi, hogy, amikor már a Szenátus előtt van, viszonylag könnyen átmegy a szavazáson.

Amennyiben a törvényjavaslatot a Szenátus is megszavazza, úgy a törvényhozás következő lépcsőfokának, az állam kormányzójának a jóváhagyása szükséges, ami végeredményben megszabja, hogy a javaslat mikortól lép életbe.

A Bitcoin törvényes jövője

Az, hogy ez a törvényjavaslat elfogadásra került, bizonyára a legjobb hír a Bitcoinnal kapcsolatban az elmúlt napokból. Az Mt. Gox japán tőzsde nem régi leállásával kapcsolatban ugyanis bizonyos pánik hangulat lett úrrá a Bitcoin közösségen, így egy pozitív fordulatra most mindennél nagyobb szükség volt.

Az elmúlt napokban számos kormány és bankközösség nyilatkozott negatívan a Bitcoinról és használatáról, felhívva a lakosság figyelmét a benne rejlő potenciális kockázatokra. Azonban van egy politikai kisebbség, illetve egy pénzügyi innovációs ipar, akik felfogták a Bitcoin valódi jelentőségét, és annak fontosságát, hogy bekerüljön a főáramba.

De vajon hogyan is fog alakulni a Bitcoin törvényes megítélése a 2014-es év folyamán? Remélhetőleg jól, de ezt csak idővel tudhatjuk meg.

Szerző: Jonathan Kinsley

Forrás: CoinReport