A Bitcoin befektetői szemmel

2011-11-25

Szerző: Constance Gustke

Szereted az izgalmas fogadásokat? Ha igen, akkor neked való lehet a Bitcoin. Ez a még csak mindössze néhány éves virtuális pénz ugyanis teli van izgalmakkal. Tavaly még csak néhány cent volt darabja; idén júniusban a 30$-os csúcsot is meghaladta, míg legújabban két-három dollár között mozog, de a korai befektetőknek még így is óriási nyereséget jelent.

A netes kereskedelemnek ez a különleges pénze nem kötődik semmilyen külső tényezőhöz; az értékét egy rejtélyes, névtelen programozó mindeddig feltörhetetlennek bizonyult algorimtusa szolgáltatja. A rendszernek nincs szüksége bankokra, kormányokra és pénznyomdákra; mindent a P2P-hálózat intéz, a könyveléstől az újabb érmék kibocsátásáig. Természetesen a bitcoinok hagyományos pénzekre is beválthatóak – és fordítva.

A rendszer újszerűségét és módfelett eseménydús életét tekintve nem meglepő, hogy éppúgy vannak lelkes rajongói, ahogy elszánt kritikusai is. Patrick Strateman szoftverfejlesztő és bitcoin-befektető meglátása szerint például “Ez egy hosszú távú, magas kockázattal járó befektetés. Egyesek napról napra spekulálnak, míg mások inkább türelemmel várnak hosszabb ideig a nagyobb nyereség reményében.”

Átlagos befektetők számára a bitcoin árfolyamának vad ingadozásai jelentik az igazi nehézséget. Volt már példa arra is (egy, a legnagyobb váltó ellen indított hackertámadás nyomán), hogy két számjeggyel mért dollár-értékről néhány centre esett vissza az árfolyám mindössze pár pillanat leforgása alatt.

Ennek ellenére azonban az első befektetők közül sokan egyenesen milliomossá léphettek elő a bitcoinok által, mások pedig azt mondják, hogy az ilyen befektetői és spekulációs lufi-jelenségek feltehetőleg természetes részét képezik egy ilyen új pénz indulási-kibontakozási folyamatának. Gavin Andersen, a Bitcoin egyik fő fejlesztőjének előrejelzése szerint 2015-ig még akár négy újabb lufi-felfúvódásra és -leeresztésre is számíthatunk.

Minden kockázat ellenére természetesen megvannak az elvitathatatlan előnyei is ennek a pénznek – így például a korlátozott készlet. A Bitcoin algoritmusa a nemesfémek korlátozott készletét és egyre nehezebb kibányászhatóságát utánozza, négyévente felére csökkentve az újabb bitcoinok kibocsátásának ütemét. Jelenleg több, mint 7,7 millió bitcoin van forgalomban, de összesen 21 milliónál több soha nem lesz.

Nem elhanyagolható tényező továbbá az sem, hogy nagyon sokaknak elemi érdekük a Bitcoin sikere, és hogy az politikailag-ideológiailag is igen vonzó. Donald Norman, a londoni Bitcoin Consultancy szóvivője szerint “Ez egy valóban demokratikus pénz, amit senki sem manipulálhat. Egy új eszköz.”

És hogy jelenleg miért is áll olyan alacsonyan az árfolyam? A széleskörű elterjedés és használat hiánya miatt. Jon Nadler, a Kitco Metals rangidős elemzőjének elmondása szerint ugyanis a bitcoint egyelőre csak néhány helyen fogadják el, a mindennapi kereskedelmi tranzakciókhoz még nem lehet felhasználni, így jelenleg leginkább egy amolyan underground-pénznek, ellenpénznek tűnik.

Hozzátette azonban azt is, hogy ennek a helyzetnek meg kell változnia – és amint a bitcoin jobban elterjed, úgy fog az árfolyama is újra egyre feljebb emelkedni.

Az igazán erős gyomrúak az MtGoxon, a legnagyobb – a dollár-bitcoin tranzakciók mintegy 90%-át lebonyolító – váltón kereskednek. Ezen az egyelőre minden hatósági szabályozástól mentesen üzemelő oldalon a megbízási díjak a vásárolandó mennyiségtől függenek. 100 bitcoinnál alacsonyabb mennyiségek esetén például 0,6%-ot számítanak fel tranzakciónként.

Itt volt az a bizonyos hackertámadás a nyáron, egész pontosan júniusban, melynek következtében 17,50$-ról néhány centre esett vissza az árfolyam. Stratman elmondása szerint azonban már megoldották a problémákat, nagyon sokat fejlesztettek az oldalukon, az alapoktól kezdve írtak újra mindent, így eztán már nem kell hasonló balesetektől tartani.

Mivel azonban a piac még elég kicsi, így egy-egy nagyobb vétel vagy eladás is számottevő hatással lehet az árfolyamra. A kereskedelem összvolumene jelenleg csak töredékét teszi ki például az aranyra épülő, tőzsdén kereskedett befektetési alapoknak. Strateman szerint erre a problémára is a piac bővülése lesz a megoldás.

Az árfolyam ingadozása és a bár nyilvános, de név nélkül, csak kifürkészhetetlen (legalábbis az átlagember számára) Bitcoin-címekkel vezetett tranzakciótörténet látszólagos átláthatatlansága egyes befektetőket is elijeszt, valamint a kritikusoknak is szolgáltat muníciót. A bitcoin-kereskedelmet egyelőre nem szabályozzák, egy new yorki szenátor pedig a benne rejlő pénzmosási, valamint a nehezen lenyomozhatóságából fakadó illegális felhasználási lehetőségei miatt aggódik.

Chris Skinner, a londoni Financial Services Club elnöke szerint a bitcoin-kereskedelmet nem is lehet szabályozni, mivel ez egy nyílt forráskódú, globális hálózati projekt. Norman szerint azonban az csak jó, hogy a spekulánsok lassan magára hagyják a bitcoint – annál is inkább, hogy a világ első decentralizált pénzének teljes kibontakoztatása még bele fog telni egy kis időbe.

Persze vannak kétkedők is. Nadler szerint például a dollár nem haldoklik, és nem lehet csak úgy létrehozni alternatív pénzeket – de ő is elismeri, hogy a bitcoinnak messze nem járt le az ideje, és sok lehetőség állhat előtte. Azt azonban senki sem tudja, hogy hosszabb távon mire is számíthatunk. Skinner is csak annyit jegyzett meg zárszóként, hogy a bitcoin jelenleg a frissen indult vállalatok terén tapasztalt befektetőknek fekszik a legjobban, mivel még mindig eléggé kockázatos, és veszélyes lehet túl nagy tétet tenni fel rá.

Forrás: CNBC

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.