A Bank of France figyelmeztetése a bitcoin áringadozásairól

2013-12-07

A Francia Központi Bank bankárai —  csatlakozva kínai kollégáikhoz — csütörtökön figyelmeztetést adtak ki a bitcoin kereskedelem veszélyeiről.

Csütörtökön a Francia Központi Bank figyelmeztetést adott ki a bitcoin árának rendkívüli mozgékonyságáról, és figyelmeztetett arra is, hogy a felhasználók számára nehézségekbe ütközhet, ha a bitcoinjaikat valódi pénzzé akarják konvertálni.

A Reuters jelentése szerint a figyelmeztetés az anonimitással is foglalkozott: a bank kiemelte, hogy a bitcoin anonimitása és szabályozatlan természete alkalmassá teszi a pénzmosásra és a terrorizmus támogatására.

Kockázatos befektetés?

A Bank hangsúlyozta, hogy a bitcoin jelenleg még nem egy megbízható befektetés, és a pénzügyi rendszerre ugyan nem jelent veszélyt, de kockázatos azok számára, akik ebbe fektetnek be.

Ez a figyelmeztetés megismétli a korábbi Fed elnök, Alan Greenspan kijelentéseit, aki a Bloombergnek nemrég azt mondta, hogy a bitcoin kockázatos magánbefektetés, mivel a bitcoinnak nincs belső értéke.

A Kínai Központi Bank a héten korábban  hasonló figyelmeztetést adott ki, aggodalmának adva hangot a bitcoinnal kapcsolatos nagyarányú spekuláció miatt.

A Bank of France is felvetette a spekuláció kérdését — és figyelmeztetett arra, hogy a bitcoin árára történő spekuláció nagyon költséges lehet a befektetők számára, mivel a féktelen spekuláció miatt visszaeshet a kereslet, és összeomolhat a bitcoin.

Ezt az érvet sok bitcoin hívő is támogatja, mivel szerintük is a felhalmozás és a spekuláció jelenti a legnagyobb veszélyt egy egészséges bitcoin gazdaság kifejlődésére.

E-kereskedelem

Érdekes módon a bank azokat a kereskedőket és szolgáltatókat is figyelmeztette, akik elfogadják a bitcoint, hogy a bitcoinjaikat nem fogják tudni valódi pénzre beváltani.

Az állásfoglalásnak talán ez a legérdekesebb része, mivel közvetlenül azokhoz az e-kereskedőkhöz szól, akik egyre nagyobb számban elfogadják a bitcoint.

Érdekes tény, hogy az Európai Bizottságnak nincs egyértelmű álláspontja a bitcoinnal kapcsolatban.

A bizottság azt szorgalmazza, hogy azok, akik bitcoinnal illegális tevékenységet folytatnak, legyenek megbüntetve, de ez az álláspont lényegében nagyrészt értelmetlen, mivel a’szokásos’ pénzre vonatkozóan ez már így van.

Forrás: CoinDesk