9$ körül jár a bitcoin

2012-07-21

Szerző: Timothy B. Lee

Majd’ egy éve először haladta meg újra most a héten szerdán a bitcoin árfolyama a 9$-os küszöböt. Bár azóta újra visszaesett 8,6$-ra, az összességében mindeddig stabilnak minősíthető emelkedés egyértelműen mutatja, hogy egyre jobban nő az érdeklődés a P2P kriptopénz iránt.

Múlt hónapban volt épp egy éve a 2011-es nagy nyári krachnak – és miután a tavalyi év második felében folyamatosan esett a bitcoin árfolyama, végül újra emelkedni kezdett, és az idei év elején hosszabb időre stabilizálódni látszott 5$ körül. Amint azonban erre rámutattunk egy cikkünkben, az árfolyam máris újra emelkedni kezdett – méghozzá nem is lassan. Szerdán a 9,20$-os értéket is elérte – ami nem kevesebb, mint 40%-os növekedést jelent egyetlen hónap alatt.

Drámai növekedést produkált április óta a tranzakciók volumene is. Míg ugyanis áprilisban csak igen ritkán volt példa 10.000-nél több tranzakcióra egy nap alatt, addig most, júliusban már ennek a duplája, napi 20.000 tranzakció a norma.

Mivel magyarázható a Bitcoinnak ez az újsütetű népszerűség-robbanása? Gyanítjuk persze, hogy továbbra is lehet szerepe a dologban az előző cikkünkben azonosított tényezőknek – az olyan szenvedélyeknek, mint például a pornó és a szerencsejáték -, de ezzel együtt vitathatatlanul gyarapodik a kriptopénz egyéb módon való felhasználási lehetőségeinek száma is. A Bitcoin minél könnyebb hozzáférhetővé tételére törekvő, frissen indult Coinbase-t például beemelték az Y Combinator nyári kurzusába – ami pedig egyben egy 164.000$-os befektetést is jelentett.

A The Verge rámutat továbbá arra is, hogy egy német diák sikeresen megtervezett és összeállított egy bitcoin-automatát, amely 1€ bedobása ellenében kiad egy cetlit, rajta egy linkkel, amelyen az ember a bedobott 1€-s összegnek megfelelő értékű bitcoint vehet át. Szerdán például kb. 0,13 BTC-t lehetett kapni ennyiért.

Emellett a New World megjegyzi azt is, hogy egyre fokozódik a Second Life Linden Dollárjai és a bitcoin közti kereskedés is, amely tény leginkább az egyes váltók jogi nehézségei miatt fontos, mivel alternatív, viszonylag likvid váltási lehetőséget biztosít a váltók mellett.

Megjegyzés: A szerző birtokol valamennyi bitcoint.

Forrás: Ars Technica

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.