Öt újévi fogadalom bitcoinosoknak

2014-01-01

Szerző: Kadhim Shubber

Túl vagyunk a pihenés, vidámság, ajándékozás és bűntudat-mentes evés-ivás egy újabb időszakán – az új év közeledtével pedig a hagyományokhoz híven komolyan megfogadjuk, hogy jövőre bizony jobb emberré válunk. Ki a dohányzással, ki az ivással hagyna fel, míg mások egyszerűen csak kevesebbet költenének és többet edzenének – mindenkinek megvannak a klasszikus kliséi. Talán ideje lenne már végre valami újat is kitalálni – valami bitcoinosat. Például ilyesmiket:

1.) Költs el valamennyi bitcoint

Nagy a csábítás, hogy vegyünk valamennyi bitcoint, majd egyszerűen csak üljünk rajta, epekedve várva azt a valamikori jövőbeli napot, amikor hirtelenjében azon kaphatjuk majd magunkat, hogy dúsgazdagok lettünk. Amikor például a norvég Kristoffer Koch váratlanul felfedezte, hogy majd’ egy millió dollárt érő bitcoin-mennyiség lapul egy rég elfeledett bitcoin-tárcájában, bizony mindannyian szívesen lettünk volna a helyében.

Bár a bitcoinos fizetést (is) elfogadó üzletek száma egyelőre napról napra gyarapodik, ez a növekedés könnyen megállhat vagy akár a visszájára is fordulhat akkor, ha az érintett üzletek azt tapasztalják, hogy senki nem hajlandó megválni a bitcoinjaitól, mert mindenki csak befektetésként tekint rájuk. És akkor bizony joggal tehetik fel maguknak a kérdést, hogy ez esetben tulajdonképp mi értelme is volt az egész bitcoin-elfogadásnak…?

2014-ben mutassuk meg tehát a bitcoin, mint fizetési platform hatalmát és relevanciáját és támogassuk a helyi bitcoinos üzleteinket.

2.) Tanuld meg, hogy mi az a hidegtárca és használd is

Könnyen megeshet persze, hogy az előbbi fogadalom-javaslat süket fülekre talált. Lehet, hogy csak vállat vontál rá, mondván, hogy mindent egybevetve, te mégis inkább maradnál a kivárásnál. Az is lehet, hogy komolyabb összeget fektettél bitcoinba, és nem áll szándékodban elherdálni a befektetésednek még egy parányi töredékét sem sörre és Subway-szendvicsekre.

Ez is egy lehetőség, természetesen. Ez esetben azonban, ha még eddig nem tetted volna meg, úgy a lehető leghamarabb helyezd biztonságba a bitcoinjaidat egy hidegtárcában és tartsd is ott őket. Ott aztán valóban biztonságban lehetnek a hackerektől és más gazemberektől (de persze ne feledjük a kötelező mantrát, miszerint a biztonság mértékét mindig te magad határozod meg azáltal, hogy milyen komoly biztonsági intézkedéseket vagy hajlandó foganatosítani). A hidegtárcák rejtelmeiről itt olvashatsz.

3.) Mutasd meg 10 embernek a bitcoint

Gyakran hallhatjuk-olvashatjuk, hogy jelenleg a bitcoin legalább olyan óriási fejlődési perspektíva előtt áll, mint maga az internet a saját hajnalán. Elvégre most még ez is csak egy ugyanolyan különös és elszállt, de mégis előremutató ötlet, amivel leginkább még mindig csak a tech-szakik szűk köre tud bármi érdemit kezdeni. Ugyanez volt az internettel is annak idején.

2014-ben azonban tehetnénk már egy kicsit többet is a bitcoin népszerűsítése érdekében. Terjeszthetjük “az igét”, felhasználva minden rendelkezésünkre álló csatornát és lehetőséget a kedvenc kriptopénzünk minél többekkel való megismertetésére.

Annak függvényében, hogy mennyi ambíciót érzel magadban, teheted alacsonyabbra vagy magasabbra is a lécet; előbbi egyszerűen csak a most még nem-bitcoinos barátaidat jelöli, míg az utóbbi már – igazi kihívásként – a szüleidet (mondom ezt saját tapasztalataim kétségbeejtő, mélységes bugyraiból szólva).

Ha azonban valóban megfogadod magadnak ezt az új évre, úgy nagy valószínűséggel össze kell majd kombinálnod a következővel is:

4.) Tanuld meg elmagyarázni a bitcoint egy perc alatt vagy hamarabb

“Szóval ez egy kriptopénz, amit számítógépekkel bányászunk és…” …a hallgatóságod tekintete elködösül, és ennyi erővel már akár egy kutyának is tarthatnál kiselőadást az osztrák közgazdasági iskola szépségeiről.

Ha próbáltad már valaha is elmagyarázni a bitcoint olyanoknak, akik azelőtt még soha nem hallottak róla, tudhatod, hogy ha nem vigyázol, pillanatok alatt beviheted őket a ködösebbnél ködösebb szakkifejezések erdejébe, míg végül szegény már azt sem tudja, hol áll a feje.

Ezért tehát fogadd meg magadnak erre az évre azt (is), hogy alaposan felkészíted magad az ilyen helyzetekre annak érdekében, hogy minél rövidebben és tömörebben magyarázhasd el bármikor, bárkinek, hogy mi is az a bitcoin egyáltalán, és miért olyan fontos. Keress magadnak ehhez minél intuitívebb magyarázatokat; kezdésnek veheted például a CoinDesk bevezetőjét. Ha valóban jól felkészülsz, úgy már a kisujjadból is kirázhatod a 3.) fogadalmat könnyedén.

5.) Bújj elő

Ez a kakukktojás az ötből, mivel ez nem az átlagos bitcoinosnak szól, hanem egy konkrét személynek (vagy konkrét személyek egy konkrét csoportjának). Gyerünk, Satoshi, ez lehet a te éved, várunk rád.

Forrás: CoinDesk

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.