2014 a bitcoin széleskörű elterjedésének az éve

2014-06-06

bitcoin_pcworld

Az ukrán biztonsági erők visszafoglalták a donyecki repülőteret – tudósított a napokban a BBC.
A riport szerint legalább harmincan meghaltak az előző nap a repülőtéren és a környékén kirobbant harcokban, zömében szakadárok. Ismeretes, hogy fegyveres szakadárok szállták meg a donyecki Prokofjev nemzetközi repülőteret. Az ukrán légierő válaszul légicsapásokat mért a megszállókra, és a harcok miatt leállították a járatok kiszolgálását is. A tudósítás szerint az ukrán hadseregnek sikerült visszafoglalnia a repülőteret, és győzedelmeskedtek a szakadárok fölött.

Mindeközben a brüsszeli Zsidó Múzeumnál egy fegyveres férfi négy áldozatot követelő vérengzést rendezett. A gyanúsított jelenleg Franciaországban van, mivel nem járult hozzá, hogy kiadják a belga hatóságoknak.
Szintén az elmúlt hetekben zajlottak az európai parlamenti választások, és a szavazatok alapján úgy tűnik, a választások nagy nyertesei a populista, EU-ellenes, megszorításokat ellenző, bevándorlóellenes pártok.

Az EP történetében először, egy neonáciként számon tartott német párt (Német Nemzeti-demokrata Párt NPD) is szerzett képviseletet az Európai Unió nemzetközi parlamenti közgyűlésében.

Görögországban a harmadik legnagyobb európai parlamenti erő a szélsőjobboldali Arany Hajnal lett, amely a szavazatoknak nagyjából a 10%-át szerezte meg. Az Arany Hajnalt szintén neonáci eszméket valló szélsőséges pártként tartják számon, és néhány párttagja ellen gyilkossági vádak is felmerültek.

A franciaországi eredmények is magukért beszélnek: a Nemzeti Front a szavazatok 25 százalékával megnyerte az európai parlamenti választásokat. A szélsőjobboldali Nemzeti Front ugyancsak ismert bevándorlóellenes eszméiről, és bár viszonylag alacsony volt a szavazati részvétel (nem kötelező az EP szavazás), a francia lakosságnak valamivel kevesebb, mint a fele járult az urnák elé, de azért az eredmények jól tükrözik a változó tendenciát.

Összességében megállapíthatjuk, hogy a 2014-es európai parlamenti választások nagy nyertesei az euroszkeptikusok, és a szélsőséges radikális jobboldali pártok, és mindez valószínűleg megnehezíti majd az EP gördülékeny munkáját.

Természetesen Thaiföldről sem feledkezhetünk meg, ismeretes, hogy a thaiföldi hadsereg egy vértelen puccs során felfüggesztette az alkotmányt, és az ügyvivő kormány helyét a katonai tanács vette át. Egyelőre rendkívüli állapot van érvényben az ország egész területén. A hadsereg főparancsnoka szerint a lépésre a rend helyreállítása érdekében volt szükség…

Ezek után talán nem túlzás azt állítani, hogy a világ egy komoly felfordulás közepén van. Igaz, egyelőre még nem beszélhetünk valódi hadviselésről, de úgy tűnik, mindenki a késhegy élén táncol, és arra vár, hogy valamelyik szuperhatalom, az USA, Kína, vagy Oroszország, hozzon valami igazán ostoba lépést.

Amennyiben fogadnom kéne, akkor azt tippelném, hogy erre Oroszország a legesélyesebb pályázó.

Felfordulás és rémuralom idején mitévők legyünk?

Ilyen zavaros állapotok idején az emberek elkezdenek morfondírozni. Morfondíroznak azon, mi lesz például, ha kitör egy háború? Vagy ha háború nem is lesz, de például megszűnik működni az EU, és feloszlik? Vagy mi lesz, ha az EU kettéválik, és lekapcsolja szegény rokonait (Görögország, Portugália, Spanyolország, Törökország)? Mi lesz, ha például az USA és Kína digitális támadást indít egymás ellen, és olyanok történnek, amilyeneket még senki sem látott eddig? Mi fog történni mindekkor?

Ez a félelem átjár minden médiát, mielőtt még értesülhetne róla egy szombat esti kerti partis világvége témájú csevegésen.

Mindennapos utcai diskurzusai alkalmával valószínűleg csak egyszemélyes történetekről hall, amelyek valakinek a személyes életével, gondjaival kapcsolatosak. Az emberek általában nem törődnek a szélsőséges irányzatokkal, amelyek nemzeti szinten működnek, egyrészt mert nincs különösebb befolyásuk rá, másrészt mert mindenkit csak az érdekel, hogyan fizeti ki számláit a hónap végén, és mit eszik a család.

Az emberek arra vágynak, hogy a nehéz munkával megkeresett pénzük biztonságban, és mások számára nem hozzáférhető helyen legyen, és egyre inkább csökken a bankokba, és a kormányokba vetett bizalom is.

Ezek után egyáltalán nem meglepő, hogy a bitcoin piaci kapitalizációja 5,6 milliárd dollárról 7,5 milliárd dollárra emelkedett az elmúlt hét folyamán. Ezzel párhuzamosan az árfolyam is emelkedett, 443 dollárról 589 dollárra. Ha mindezt százalékokban akarjuk kifejezni, akkor 32,9 %-os emelkedés ment végbe egy hét alatt.

Persze mindez nem azért van, mert a bitcoin egy fantasztikus befektetési eszköz. Hanem azért, mert az emberek kezdik valójában értékelni a digitális pénzt, és mert sokkal jobban bíznak benne, mint bármi másban. Még a régi típusú „beteszem a matrac alá” eljárást is kezdi felváltani a merev lemezes tárolás.
A bitcoin sikerének az útja mindig is attól függött, hogy sikerül e kifejleszteni hozzá egy olyan platformot, amellyel a világban bárhol intézhetünk utalásokat.

A 2013-as év mindig is a bitcoin árfolyamának a megugrásáról lesz híres. A 2014-es év viszont a bitcoin széleskörű elterjedéséről fog szólni.

Már a szomszédos bevásárlóközpontban is fizethet bitcoinnal

Példának okáért Sydney üzleti negyedében már használhat bitcoin ATM automatát. Múlt hét óta pedig már London központjában is van két új ATM automata, köszönhetően a Satoshipoint-nak. Továbbá Bristolban is üzembe helyeztek egy harmadik masinát.

Ezek az ATM-ek azonban nem azonosak a hagyományos, Windows XP-vel futó automatákkal. Ezek a Satoshipoint-os ATM-ek biometrikus szkennerrel rendelkeznek, illetve arcfelismerő technológiával, és így azonosítják a felhasználót, a jogosítvány-, vagy útlevél fényképe alapján.

A Satoshipoint Robocoin masinákkal van ellátva, a Robocoin a világ legnagyobb bitcoin ATM gyártó cége. A Robocoin gépei több mint 13 országban vannak jelen, és 12 különböző valutával operálnak. Elmondhatjuk tehát, a cég épp azért a bitcoin infrastruktúra kiépítéséért fáradozik, amiért már oly régóta siránkozunk.

Szóval a bitcoin végre kilépett az ideális digitális világ berkeiből, és meghódítja az utca emberét. Be kell, hogy valljam, még nekem is okozott némi nehézséget a dolog, mivel a tavalyi év elején még annyira komplikált volt a bitcoin világába a bejutás, hogy az átlagembernek szinte lehetetlenség is volt.
De most már pofon egyszerű a dolog, köszönhetően az ATM automatáknak.

És ez a folyamatos fejlesztés, mind a fizikai, mind a digitális világban, nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a bitcoin valóban tartósan sikeres maradhasson.
A folyamatos globális zűrzavarok miatt nincs kétségem afelől, hogy egyre több és több ember fog a bitcoin felé fordulni, mint anyagi forrásaiknak biztonságos bástyája.
Ahogy a bitcoin közösség folytatja a technológia és az infrastruktúra fejlesztését, úgy fog egyre inkább teret nyerni a bitcoin legitimációja is.

Míg a globális gazdasági rendszert leginkább egy zűrzavaros romhalmazként jellemezhetjük, addig a bitcoin egyre erősebb és erősebb. És mivel a kriptopénz egy életképes alternatív gazdasági rendszer, így nem lehet kétségünk afelől sem, hogy a következő években csak növekedni és erősödni fog, illetve még inkább meghatározóvá válni.

Szerző: Sam Volkering
Forrás: MoneyMorning