Bitcoin-elfogadás, Expensify és közösségi vírus-hatás

2013-03-29

Szerző: Rick Falkvinge

Tegnap jött a hír, hogy immár bitcoinos fizetési opciót is kínál az Expensify. Amekkora robbanás van most bitcoin-elfogadás terén, könnyen hihetnénk azt, hogy ez is csak egy újabb csepp a Bitcoin gyorsan bővülő tengerében (amely mellesleg épp nemrég lépte át az egymilliárd dolláros határt), ám itt sokkal többről van szó csupán egy újabb felhasználási lehetőségnél.

Hogy valóban megérthessük az Expensify jelentőségét, vegyük át gyorsan a költségelszámolás fogalmát. Ha saját kiadásai vannak az embernek a munkája kapcsán, úgy jellemzően nem előre jelzi a kiadást és kéri meg a munkáltató vállalatát, hogy ezt meg ezt vegye meg neki; túl macerás lenne, túl sok papírmunkával. Ehelyett inkább kijelölnek neki egy valamekkora költségkeretet a munkája elvégzéséhez szükséges kiadásokhoz, ő szépen megveszi magának a saját hitelkártyájával mindazt, amire szüksége van, majd átadja a bizonylatokat a munkáltatójának, aki pedig a soron következő fizetéssel együtt téríti a költségeket is, még mielőtt megérkezne a hitelkártya számlája.

Ez a modell mondhatni világszerte elterjedt, lényegében mindenütt ezt a rendszert használják. No és pontosan ezt – a megtérítendő kiadások igazolása érdekében való bizonylat- ill. számlaleadás e rendszerét – nevezzük költségelszámolásnak. Ugyan még ez is elég bürokratikus és macerás, de már közel sem annyira, mintha külön-külön, előre kellene jóváhagyást kuncsorogni mindenhez.

No és itt lép be a képbe az Expensify, amely nemes egyszerűséggel csak a “Maceramentes költségelszámolás” címszóval reklámozza magát. Évek óta használom már a folyamatosan fejlesztett szolgáltatásukat és fontos új funkciók kifejlesztéséhez is hozzájárultam benne egyszerűen azáltal, hogy megírtam nekik a saját felhasználói körülményeimet (hogy tu. sokat utazom netlefedettség nélküli térségekbe is) – tehát tanúsíthatom azt is, hogy valóban egy felelősségteljes és ügyfélközpontú csapatról van itt szó.

Nem ismerek olyan személyt, aki ne Expensify-jal intézné a költségelszámolását.

Az Expensify ugyanis hihetetlen mértékben leegyszerűsítette a dolgokat. Míg korábban táblázatokkal kellett vacakolnia az embernek és számolgatnia vég nélkül, addig az Expensify-jal elég csak elővennie a mobilját, lefényképeznie a kapott számlákat vagy bizonylatokat, és aztán nyomban ki is dobhatja azokat és meg is feledkezhet róluk. Amikor pedig eljön az elszámolás napja, csak megnyomja a “költségtérítés” gombot, és a rendszer nyomban el is végzi az egész folyamatot. Szakkifejezéssel élve tehát átkozottul sok és unalmas papírmunkától kímél meg engem és mindenki mást is, aki él vele.

Magyarán, az Expensify már mélyen integrálódott egy sor különböző vállalat és szervezet fizetéskezelési munkafolyamatába.

A tegnapi nappal pedig az Expensify a képen látható jelölőnégyzettel is kibővítette a rendszerét a lefényképezett számlák összegzésének és elküldésének képernyőjénél:

Az Expensify képe

Ez pedig azért igen nagy dolog, mert nem kevesebbet jelent, mint hogy mostantól kezdve egy sor különböző vállalat fizetéskezelő részlege kap majd bitcoinos fizetési kérelmeket a már fennálló és működő fizetéskezelő rendszerük keretein belül. Egyszerűen kibővül tehát a fizetési opciók palettája egy újabb elemmel a már bevett klasszikusokon, így például a SWIFT-en, a banki átutaláson, PayPalen, készpénzen és csekken túl.

Mindeddig a bitcoin csak a fizető és a fizetést elfogadó fél kölcsönös megegyezése nyomán terjedt, valamint – némileg csekélyebb mértékben – a költséghatékonyabb és profitnövelő jellegénél fogva a kiskereskedésekben, a hitelkártyák alternatívájaként. Azzal azonban, hogy az Expensify életbe léptette ezt a lehetőséget, máris egy igen komoly, a bitcoinos fizetés előmozdítására irányuló egyoldalú társadalmi nyomásgyakorlásra adott lehetőséget a munkáltató vállalatok felé, azoknak a már fennálló és működő, bejáratott fizetéskezelő rendszerén belül. Ez pedig rendkívüli és igen fontos újdonságot jelent – annál is inkább, hogy a szóban forgó fizetési struktúrát nagyjából a világ minden táján használják, és ráadásul teszik ezt a felszín (a vállalati szint) alatt, így még gyorsabb változásokat idézhet elő.

Azzal tehát, hogy az Expensify beiktatta a bitcoinos opciót, közösségi vírus-hatást és szintén közösségi, irányított nyomásgyakorlási lehetőséget adott a tömegek kezébe a vállalatok bitcoin-használatának előmozdítása érdekében.

Nagyon kíváncsi leszek az Expensify bitcoin-használati statisztikáira – és gyanítom, hogy a fent vázoltaknak megfelelően valóban nem is maguk a költésgtérítéseket kezelő részlegek, hanem épp hogy a költségtérítésüket immár bitcoinban igénylő alkalmazottak fejtik majd ki a nyomást – közülük is főleg azok, akik eddig hagyományos nemzetközi utalással kapták a pénzüket.

Egy tegnapi tweetet idézve: egyszerűen fantasztikusnak találom azt a tényt, hogy egy decentralizált, névtelen fizetőrendszer kiépítésére indított geek kísérlet mára már egymilliárd dollárosra nőtte ki magát és ténylegesen versenyre kelt a hagyományos, nemzeti pénzekkel.

Forrás: Falkvinge.net

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.