Váltók a pénzmosás ellen

2012-01-27

(Jelen cikk részben történelmi jelentőségű, részben pedig mindaddig örökzöld és releváns is marad, amíg bárki bármiféle illegalitással vagy arra való hajlammal vádolja akár magát a Bitcoin rendszerét, akár annak a felhasználóit. – a ford.)

Szerző: Brett Wolf

ST.LOUIS, 2011. június 15. (Thomson Reuters Accelus) – Felajánlotta segítségét az amerikai rendvédelmi szerveknek több, a szárnyait bontogató digitális pénzt, a bitcoint kezelő váltó a gyanús tranzakciók lenyomozásához, miután két szenátor azzal vádolta meg a rendszert, hogy a működése kifejezetten segíti a pénzmosók és a drogterjesztők tevékenységét.

A bitcoin-kereskedelem legnagyobb hányadát a japán illetőségű MtGox Bitcoin Exchange bonyolítja le; a Londonban, Lengyelországban és a világ más részein üzemelő többi váltóhoz hasonlóan a működési elv itt is a vételi és az eladási rendelések párosítására épül, a be- és kifizetéseket pedig egy bankszámlán keresztül intézik és fogadják.

Ezek a váltók egyelőre legalábbis teljesen szabályozatlanok, és így a gyanús tevékenységek jelentésére vonatkozó kötelezettségeik – kezdve már rögtön azok puszta meglétének kérdésével – rendkívül homályosak.

Mark Karpeles, az MtGoxot üzemeltető, tokiói székhelyű Tibanne Co. vezérigazgatója a Thomson Reuters-nek elmondta, hogy a vállalatuk a legkevésbé sem zárkózik el a hatóságokkal való együttműködés elől. Mint mondta, “Bitcoin-kezelő vállalat lévén egyáltalán semmiféle illegális szándékaink nincsenek. Írtunk is egy levelet a Kábítószer-ellenes Ügynökségnek (DEA) ebben az ügyben.”

És bár magát az említett levelet megmutatni nem volt hajlandó, azt elmondta róla, hogy “Lényegében felvázoltuk nekik, hogy pontosan mi is az a Bitcoin, és hogy valójában sokkal könnyebben lenyomozható, mint amilyennek a média beállítja. Nem szeretnénk, ha bárki is félreértené a Bitcoint.”

A szenátorok levele

Karpeles azt követően írt a DEA-nak, hogy Charles Schumer New York-i és Joe Manchin Nyugat-Virgina-i demokrata szenátorok is írtak egy levelet Eric Holder főügyésznek és Michele Leonhartnak, a DEA vezetőjének.

Levelükben a szenátorok egy feketepiaci weboldallal és az ott használatos “lenyomozhatatlan” fizetőeszközzel, a bitcoinnal kapcsolatos aggályaiknak adtak hangot. A szenátorok olyan médiaértesüléseket is idéztek, melyek szerint a szóban forgó feketepiaci weboldalhoz a Tor néven ismert “névtelenítő hálózaton” keresztül, rejtetten és titokban férnek hozzá a felhasználói, és bitcoinnal vásárolnak ott mindenféle illegális holmikat.

A még csak két éves digitális pénzt, a bitcoint eleinte csak technikarajongók egy szűk köre használta egymás között, leginkább webes támogatásért, fejlesztésért és hasonló szolgáltatásokért fizetve vele – mostanra azonban már bárki vásárolhat magának bitcoint a váltókon valós világbeli pénzért. A bitcoin értéke nemrégiben 10-20$ között mozgott, de igen jelentősek az árfolyamingadozásai. A kereskedők elmondása szerint az elmúlt hónap során több, mint 300.000 bitcoint adtak el mindennap.

Schumer élesen kritizálta a Bitcoint, azt állítva, hogy az egyfajta online pénzmosoda, melynek egyetlen célja a pénz eredetének, valamint a gazdát cserélő illegális holmik eladóinak és vásárlóinak elfedése.

A Gawker blog jelentése szerint a szóban forgó feketepiaci weboldal működési elve alapvetően abból áll, hogy a kívánt árut a bitcoinos fizetés beérkezését követően postán küldi el az eladó a vásárlónak. Ezek a tranzakciók a jelek szerint semmiféle hagyományos értelemben vett “pénznyomot” nem hagynak maguk után, amit követhetnének a nyomozók.

A DEA is hangot adott a Bitcoinnal és más névtelen digitális pénzekkel kapcsolatos aggályainak.

Karpeles ezzel szemben állítja, hogy a bitcoinos tranzakciók lenyomozhatóak. Mint mondta, bár a rendszert valóban arra tervezték, hogy a lehető legnévtelenebb legyen, a hálózaton belül mégis minden további nélkül nyomon lehet követni a bitcoinok mozgását.

Hozzátette még azt is, hogy mivel a legtöbb bitcoin-tranzakciót az MtGoxon keresztül bonyolítják le, ezért “szükség esetén még egyszerűbben meg lehet állapítani, hogy ki, hol, mikor és hogyan vett ki mennyi pénzt a rendszerből, és fizikailag is meg lehet találni az illetőt.”

“Az említett feketepiaci weboldallal kapcsolatban semmiféle véleményünk nincs, mivel nincs is egyáltalán semmi közünk hozzájuk. Ha azonban arra kérnek minket, hogy kövessük nyomon a feléjük vagy felőlük érkező kifizetéseket, akkor engedelmeskedni fogunk, mivel mindannyian azt akarjuk, hogy a Bitcoin valóban kibontakozhasson és sikert arathasson.”

“Teljes szabadság”

Hozzátette továbbá azt is, hogy a Bitcoint soha nem szánták illegalitásra, és hogy azt leginkább olyan 1.) libertariánus befektetők adják-veszik, akik “teljes szabadságot” akarnak; 2.) geekek, akik rajonganak a technikáért és ebben is egy újabb érdekes játékszert véltek felfedezni; 3.) az online kereskedelem mindazon szereplői, akik már megelégelték a hagyományos fizetéskezelők magas díjait.

Amir Taaki, a londoni székhelyű Britcoin váltó alapítója pedig arról számolt be, hogy már felvette a kapcsolatot az illetékes brit szabályozókkal annak érdekében, hogy mihamarabb “egyértelműen legálissá és szabályozottá” válhasson a rendszer működése. Mint mondta, biztosítani akarják a rendszer törvényességét. Jelezte továbbá azt is, hogy a Britcoin is kész segíteni az illegalitásban tevékenykedők lefülelésében, és hogy mindig is pontosan és részletesen vezették a könyvelésüket.

Donald Norman, a londoni székhelyű, bitcoin-váltókat kiszolgáló tanácsadó vállalat társalapítójának elmondása szerint “minden egyes bitcoin tulajdonosi viszonyai és azok alakulása tökéletesen lenyomozható egészen a kérdéses bitcoin kibocsátásáig visszamenőleg”, mivel maga a rendszer is teljes nyilvántartást vezet a benne lebonyolított összes tranzakcióról.

Hozzátette továbbá azt is, hogy a váltók már csak azért is igyekeznek felvenni a kapcsolatot a szabályozókkal, mivel a bitcoin még annyira új, hogy “egyáltalán semmi nincs róla a törvénykönyvekben”.

(Szerkesztette: Randall Mikkelsen)

(Jelen cikket a Thomson Reuters Accelus Compliance Complete szolgáltatása mutatta be. A Compliance Complete központi hozzáférést biztosít szabályozói hírekhez, elemzésekhez, szabályokhoz és fejleményekhez, világszerte összesen több, mint 230 váltót és szabályozót fedve le.)

Forrás: Reuters

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.