Ukrajnában már hagyományos ATM-eken keresztül is lehet bitcoint vásárolni

2014-07-09

terminal

A reddit oldalán az egyik felhasználó arról írt, hogy több mint 4000 olyan ATM automata található Ukrajnában, amelyekkel bitcoint is lehet vásárolni. A levelezés leginkább az eljárás díjáról szólt, illetve arról, hogy nem teljesen egyértelmű a szolgáltatás díjszabása és árfolyama.

Tegnap a CoinDesk is közölt egy cikket a témával kapcsolatban, nevezetesen, hogy BTCU nevű vállalat valóban bitcoin vásárlási lehetőséget kínál Ukrajnában, méghozzá a National Credit Bank-al együttműködve, és országszerte több mint 4900 ATM automatán keresztül.

Az automaták, amelyeket egyébként BNK-24 termináloknak is hívnak, egyszerűen működnek: a befizetett összegért egy vouchert adnak a felhasználónak, amelyet a BTCU oldalán aktiválhat, illetve amellyel igényelheti a megvásárolt BTC érméit.

Érdemes megemlíteni, hogy ezek az ATM automaták nem új gépek, már egy jó ideje működnek Ukrajnában, és számtalan egyéb szolgáltatást is kínálnak, a számlabefizetéstől a telefonegyenleg feltöltésen át a pénzküldésig sok mindent. Az újdonság tehát az, hogy a BTCU partnerségi megállapodást kötött az ukrán National Credit Bank-al, és az együttműködésnek köszönhetően a BNK-24 terminálokon már bitcoint is vásárolhatnak a felhasználók.

A BTCU társalapítójának a tájékoztatása szerint szolgáltatásuk 3,5%-os járulékos költséggel jár, amely alacsonyabb a piac hasonló szolgáltatóinak a díjszabásánál.

Ukrajnában, mint ahogy szerte a világban mindenütt, egyre népszerűbb az online vásárlás, és legyen szó bármilyen termékről, vagy pénznemről, a banki utalások és hitelkártyás fizetések viszonylag sok papírmunkával járnak, és igen költségesek. A bitcoin mindezekre megoldást nyújthat.

Érdemes megemlíteni, hogy az ukrán kormány még idén februárban adott közre egy hivatalos útmutatót, amely szerint minden olyan cégnek, amely a bitcoinnal kíván foglalkozni, regisztrálni kell a kormánynál. A regisztrációs eljáráson kívül azonban nincsenek világos törvényi szabályozások a bitcoin használatával kapcsolatban, így mind a National Credit Bank, mind a BTCU folytatni kívánja kriptopénzzel kapcsolatos tevékenységét.

Vitathatatlan, a BNK-24 terminálok új szolgáltatásával gyakorlatilag bárki könnyedén bitcoinhoz juthat Ukrajnában. Kíváncsian várjuk a folytatást, vajon milyen mértékben fogja mindez előmozdítani a kriptopénz Ukrajnában történő elterjedését.