Újabb utas a Bitcoin vonaton: hétfőn megkezdte működést India első valós idejű Bitcoin tőzsdéje

2014-05-06

800px-Taj_Mahal_Agra_India

Jóllehet az Indiai Nemzeti Bank úgy nyilatkozott, hogy nem tervez semmilyen Bitcoinnal kapcsolatos szabályozást – alapvetően a kriptopénzre vonatkozó hiányos ismereteik miatt – mégis egyre több Bitcoinnal kapcsolatos vállalkozás létesül Indiában. A legutóbbit, a BTCXIndia-t, azzal a szándékkal alapították, hogy az ország első, valós idejű Bitcoin kereskedői platformja legyen.

A vállalat, amelyet egyébként a S Capital Solutions Pvt Ltd működtet, úgy nyilatkozott, hogy 2014. május 5-én kezdi meg hivatalos működését.

A platform weblapja szerint a BTCXIndia egy olyan „KYC (Know your customer), és az AML (Anti-Money Laundering) irányelvekre támaszkodó biztonságos és valós idejű kereskedői platformot működtet, amely közvetlen indiai rúpia utalásokat és kifizetéseket tesz lehetővé.” A weblapról az is kiderül, hogy a platform a „szigorú KYC és AML irányelvek mellett, ezekhez hasonló és a szabályozott pénzügyi intézetekre vonatkozó előírásokat is követi.”

Mindezen felül, a BTCXIndia egy folyamatos kapcsolattartás keretén belül az indiai szabályozószervekkel is egyeztet, illetve a kriptopénz országon belüli megítélésének alakulását is folyamatosan monitoringózza.
A működés megkezdését követően, a tőzsde lehetőséget biztosít, hogy a kereskedők „kis mennyiségű” Bitcoint vegyenek és áruljanak indiai rúpiáért, illetve, hogy real-time nyomon követhessék vétel-eladási megbízásaikat. Az utalások gyorsak lesznek, és az NEFT-, az IMPS-, és az RTGS-en keresztül fognak megvalósulni.
A platform tájékoztatása szerint a regisztrációnál, illetve a folyószámláknál „ugyanolyan szintű biztonsági rendszert alkalmaznak, mint az állami pénzügyi intézetek.” A teljes megnyugtatás végett, a tőzsde arról is nyilatkozott, hogy a beérkező utalásokat offline módban tárolják, így biztosítják az esetleges lopások, és hekker támadások elleni teljes védelmet.
„Háttér-támogatói rendszerünk a kereskedői platformtól leválasztva, attól külön működik, így még inkább csökkentjük az esetleges hekker támadások, illetve szoftver meghibásodások kockázatát”, olvasható a weblapon.
Az indiai hatóságok számára pillanatnyilag talán még nem teljesen átlátható a Bitcoin kereskedése, azonban az ország egyik top adószakértője, Nishith Desai, egy januári sajtótájékoztatója alkalmával igen optimista nézeteinek adott hangot. Desai tájékoztatása szerint, a Bitcoin tulajdonosok és befektetőek nyugodtak lehetnek, mivel a kriptopénz egy olyan törvényes fizetőeszköz, ami még számos előnyt hozhat az indiai gazdaságnak.

Forrás:Bitcoinexaminer