Rekordösszegű eladás

2011-11-16

GoWest a Bitcoin Tradertől mutatott rá, hogy az MtGoxon nemrég rekordot döntöttek egy eladással; ez okozta a BTC árfolyamának újabb jelentős visszaesését.

Dollár-érték tekintetében ugyan még így is kifejezetten jelentéktelen a szóban forgó ügylet (még a top tízbe sem fér be), viszont az eladott BTC-k mennyiségét tekintve minden eddigi csúcsot felülmúlt.

Olyannyira, hogy ennek következtében a BTC árfolyama megközelítőleg 20%-ot esett a közvetlenül az eladás előtti szintjéhez képest. Mivel azonban ennek nyomán mások nagyobb dollármennyiségeket pumpáltak a váltókba, hogy az “árleszállítást” kihasználva jól bevásárolhassanak, az árfolyam rövidesen visszamászott 2,7$-ra, máris mindössze 10%-osra mérsékelve az esést. (Azóta újabb jelentősebb eladások nyomán újra 2,4$ köré merült az árfolyam – a ford.)

Az eladást követően jelentősebb USD-készletekkel épp nem rendelkező kereskedőket a Bitcoinica segítette ki, amely bizonyos keretek között hitelez a felhasználóinak a további bitcoinvásárláshoz a felhasználók már meglévő bitcoin-készleteinek (és/vagy USD-tartalékainak) függvényében, akár meg is 5x-özve az éppen rendelkezésre álló összegeket.

Ez a megoldás azonban még veterán kereskedőknek is csak rendkívüli körültekintéssel ajánlható, mivel még ők is rengeteget veszíthetnek rajta; ha ugyanis a továbbiakban nem a megfelelő irányban változik az árfolyam, akkor a rendszer kényszereladja a hitelből vett készleteiket.

A 10%-környéki árváltozások azonban nem szokatlanok a Bitcoin történetében, így az a tény, hogy ezek a frissiben lebonyolított nagy összegű eladások sem küldték még sokkal mélyebbre az árfolyamot (például a néhány héttel ezelőtti 2$ környéki szint alá), határozottan arra látszik utalni, hogy a BTC értékpadlója jelenleg nagy valószínűséggel ebben a 2 és 3$ közti sávban van.

Ez pedig, mindent egybevetve, jó hír mindazon bitcoinosok számára, akiknek a felhalmozott készletei az elmúlt hónapok során sokat veszítettek az értékükből.

Forrás: Bitcoin Money

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.