Párizs: hamarosan megnyitja kapuit a „Bitcoin háza”

2014-04-23

eric-larcheveque-thomas-france-deux-fondateurs-epic-dream-consacre-bitcoin-1566749-616x380

A Monoprix legkésőbb az idei év végétől elfogadja, Kína nem fogja betiltani, az Amazon viszont egyelőre még nem tervezi az elfogadását… az elmúlt napokban szinte mindenki nyilatkozott a bitcoinnal kapcsolatos álláspontjáról. A titokzatos Satoshi Nakamoto nevéhez köthető kriptopénz nagyjából öt éve létezik, és támogatói szerint ez a forradalmian új technológia leginkább az internet megszületéséhez, és elterjedéséhez hasonlítható.

Napjainkban, a világon nagyjából 5 és 10 millió között mozog a bitcoin felhasználók száma, és 2013 augusztusa végén az addig összesen kibányászott bitcoin érmék összértéke nagyjából másfél milliárd dollár volt. Mindeközben Párizsban is kezd egyre népszerűbbé válni a kriptopénz, legalábbis ez derül ki Karl Chappé tájékoztatásából, aki a France Bitcoin oldal alapítója. Karl hozzáteszi, hogy több bitcoinnal kapcsolatos eseményt is szervezett a francia fővárosban, és míg a tavalyi találkozón mindössze tíz résztvevő volt, addig ez a szám a múlt hétre már 124-re duzzadt.     

Decentralizált pénz

Idén május elejétől már saját háza is lesz a kriptopénznek Párizs szívében, a rue de Caire 35 számban, egy 220 négyzetméteres épületben. A Maison du Bitcoin ötlete Eric Larchevêque és Thomas France-tól származik, akik egyébként az Epic Dream néven futó, mobiltelefonos alkalmazásokra szakosodott vállalkozás alapítói is. „Tavaly decembere óta viszonylag háttérbe szorult az applikációkra szakosodott vállalkozásunk, mivel időnk 100 %-át a bitcoinra fordítjuk”, mondja Thomas France.

Hogy miért? „Mert hiszünk benne”, mondja Eric Larchevêque. A bitcoinnak megvan az az előnye, hogy decentralizált. Így egyetlen állam sem tudja az ellenőrzése alá vonni, ekképp sem személyes, sem öncélú érdekei szerint felhasználni. Továbbá a bitcoinnak határai sincsenek. A kriptopénz mögött egy olyan technológia áll, amely lehetővé teszi a tranzakciók nagyobb biztonságát, csökkenti a járulékos kezelési költségeket, egyben hihetetlenül felgyorsítja a fizetések időtartamát, teszi hozzá Thomas. Ha van egy okostelefonunk, akkor csak elég vele lefényképezni a pénztári blokk kódját, és ezután egy gombnyomással intézhetjük a fizetését.

Projekt-inkubátor

A két vállalkozó elmondása szerint a bitcoin párizsi házának a megnyitása után az érdeklődök akár kriptopénzt is vehetnek majd az épületben. Ugyanakkor a „Bitcoin háza” mindenekelőtt egy olyan hely lesz, ahol a bitcoin köré csoportosuló francia start-up cégek együttműködhetnek. Érdekesség, hogy az épület alagsorában egy „bitcoin bánya” kap majd helyet, azaz a bányászathoz szükséges minden technikai felszerelés. 

Az alapítók másik célja, hogy a Bitcoin házát befogadó kerületet (Sentier) olyan kísérleti zónává alakítsák, ahol a különböző kiskereskedések a bitcoint is elfogadják majd fizetőeszközként. Mivel az alapítók szerint a kriptopénz jelenlegi legnagyobb problémája az elfogadásából, illetve pont az el nem fogadásából adódik. A Coin Map szerint a francia fővárosban napjainkban alig van néhány olyan üzlet, ahol már bitcoinnal is lehet fizetni. Három étterem, egy bisztró, egy fodrász szalon és még néhány hely. Nem messze tőlünk, a Sof’s bár (43 rue Saint-Sauveur) már elfogadja a kriptopénzt, és bízunk benne, hogy ösztökélésünkkel sikerül még legalább egy tucat új hellyel bővíteni a listát az idei év végéig, mondja Eric.   

Ingadozás, mint akadály

A párizsi kereskedelmi főiskola (HEC) professzora, David Thesmar közgazdász szerint, semmi akadálya sincs annak, hogy Franciaországban az euróval egyetemben, azaz azzal párhuzamosan létezzen a bitcoin. „A jelen kor informatikai rendszerei lehetővé teszik a kereskedők számára, hogy különböző fizetési módokat is elfogadjanak. Például Angliában is fizethetünk angol fonttal, vagy euróval, a kereskedelmi egységek legtöbbjében.”

Azonban ahhoz, hogy a francia lakosság jelentős része használja a bitcoint, mindenekelőtt az kell, hogy a kriptopénz kiküszöbölje hiányosságait. „Pillanatnyilag még nem rendelkezik a hagyományos pénz minden funkciójával”, mondja a professzor. Például nincs még stabil értékőrző jellege, mivel napi szinten is jelentős az árfolyam fluktuációja. A magas árfolyam pedig éppúgy a spekuláció része, mint az alacsony. Tehát egyelőre még elég nehéz a beárazása. Ugyanakkor a bitcoin becsületét is helyre kell állítani. Az idei év februárjában egy amerikai szenátor, nevezetesen Joe Manchin azért emelte fel a hangját, hogy betiltsák a bitcoint az Egyesült Államokban, mert véleménye szerint az a pénzmosás eszköze. A japán bitcoin tőzsde, az MtGox ellen indított csődeljárás sem kedvez a kriptopénz jó hírnevének. Az Mt. Gox számításai szerint ismeretlen hackerek 850 ezer bitcoint emeltek el a szervereikről.

A párizsi bitcoin háza alapítói, Eric Larchevêque és Thomas France tisztában vannak mindezen hiányosságokkal. „Épp ezért van arra szükség, hogy a bitcoin mögött valódi szakértők álljanak, ami napjainkban sajnos még nem általános.” De pont ez a célja, és ebben szeretne segíteni a párizsi bitcoin háza.

Szerző: Fabrice Pouliquen

Forrás: 20minutes