Mit tervez az FBI a Silk Road bitcoinjaival?

2013-10-05

Szerző: Kashmir Hill

(Wikimedia Commons)

Ross William Ulbricht letartóztatásával és az általa üzemeltetett Silk Road online feketepiac lekapcsolásával az FBI egyben lefoglalta az oldal – értelemszerűen bitcoinban tárolt – vagyonát is. Ezáltal pedig hirtelenjében igen komoly bitcoin-mennyiség birtokába jutottak.

Az FBI Ulbricht elleni vádiratának tanúsága szerint a Silk Road összesített forgalma több, mint 9,5 millió bitcoinra rúgott, amiből 600.000-et tett ki a tényleges árbevétel. A jelenlegi, 140$/bitcoin körüli árfolyammal számolva egy 1,2 milliárd dollárnyi forgalmat és 80 millió dollárra való megbízási díjat jelent.

Első körben az FBI több, mint 26.000 bitcoint foglalt le. Kérdésünkre, hogy mi a tervük ezzel az összeggel, az FBI szóvivője azt felelte, hogy egyelőre csak “letöltik” és tárolják a bitcoinokat a hivatalos jogi eljárás lezárásáig. És hogy azután mi lesz? Mint mondta, “Ez eléggé új nekünk. Valószínűleg egyszerűen értékesítjük.”

Más szóval, bíznak benne, hogy Ulbricht perének lezárultával is jó árat kaphatnak majd a lefoglalt bitcoinokért – erre pedig minden esélyük meg is van, tekintve, hogy bár a Silk Road lekapcsolásának hírére egyből zakózott vagy 11%-ot az árfolyam, azóta már össze is szedte magát újra. Elvégre, amint arra az FBI vádirata is rámutatott, maga a bitcoin, mint olyan, nem illegális, és megvannak a maga legitim felhasználási lehetőségei is.

Elmondta az FBI szóvivője azt is, hogy az említett kb. 26.000 bitcoin, amit lefoglaltak, csak a Silk Road felhasználóinak fiókjaiból származik, vagyis az ő pénzük; Ulbricht saját, személyes, külön és titkosítva tárolt vagyonához még eddig nem sikerült hozzáférniük. Ennek értékét további 80 millió dollárra – közel 600.000 bitcoinra, vagyis a jelenleg forgalomban lévő összes bitcoin mintegy 5%-ára – becsülik.

További érdekessége az esetnek, hogy a blokklánc átláthatóságának köszönhetően mindenki láthatja azt is, hogy az FBI már valóban rátette a kezét a Silk Road bitcoinjaira – a Redditesek ugyanis felfedezték azt, amiről nagy valószínűséggel feltételezhető, hogy az FBI saját bitcoin-tárcája, mivel október 2-a, szerda óta 27.000 bitcoin áramlott be rá.

Mi több, valaki volt olyan kedves és megszerkesztette a szóban forgó tárcát úgy, hogy az immár a “Silkroad Seized Coins” vagyis “Lefoglalt Silkroad Coinok” nevet viseli. A Redditesek pedig elkezdték email-címként használni a tárcát, és egymás után utalgatnak rá mikroszkopikus bitcoin-összegeket pusztán azért, hogy azokon keresztül küldjenek nyilvános üzeneteket az FBI-nak – vagy épp bárkinek, aki épp az üzeneteket böngészi.

Valaki például azt üzente, hogy szerinte “Hé, te komputerszaki, aki kezeled ezt a tárcát, nem Ross Ulbricht a rosszfiú, hanem te. Kérlek, nyisd már ki a szemed, ne legyél agymosott, gondolkodj!!!”.

Megkérdeztük az FBI szóvivőjétől azt is, hogy tehetnek-e kísérletet a Silk Road felhasználói a lefoglalt fiókjaikhoz tartozó bitcoinjaik visszaszerzésére – mire ő elnevette magát, majd azt felelte: “Feleslegesen próbálkoznának. Tökéletesen tudatában voltak annak, hogy illegális holmikat próbáltak vásárolni. Ilyen esetben pedig nem kaphatják vissza a pénzüket.”

Köszönet: Andy Greenberg-nek, @jerrybrito-nak és @SamuelPatt-nek az FBI bitcoin-tárcáját illetően.

Forrás: Forbes

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.