Miért hisz a Bitcoinban Mike Novogratz?

2014-05-06

michael-novograts-2

Michael Novogratz, az egykori Goldman Sachs partnere, és jelenlegi vezetője a Fortress Investment Group-nak úgy nyilatkozott, hogy a legokosabbak már mindannyian a Bitcoinnal foglalkoznak.
Novogratz-al a tegnapi nap folyamán készített interjút a Bloomberg Television-tól Stephanie Ruhle a 2014-es Shon befektetői konferencia alkalmával. Az interjúban Novogratz elmesélte, hogyan is ejtette rabul a programozók képzeletét a Bitcoin.

„A becslések szerint nagyjából 30000 programozó foglalkozik jelenleg a Bitcoinnal. Az iskola-, és kollégiumi szobatársam Barbados szigetén él. Ő volt az egyik legokosabb srác a suliban (Novogratz a Princeton Egyetemen szerzett diplomát). Jelenleg teljes idejében a Bitcoin derivatívákkal foglalkozik. Felejtsük el a nagybefektetők pénzét, ami a Bitcoinba áramlik. Itt van ez a nyitott forráskódú közösség, amely tulajdonképpen egy óriási agy-hatalom. Felejtsünk el Marc Andreessen vállalatától kezdve a Benchmark-ig mindent… egy csomó „intelligens” pénz érkezik a rendszerbe. Soha nem láttam még ehhez hasonlót, hogy egy ilyen pici projektbe ekkora emberi tőke érkezzen, és, hogy mindenki csak ezzel akarjon foglalkozni.”

Rhule kérdésére, hogy vajon miben csúcsosodhat ki a Bitcoin, Novogratz úgy válaszolt, hogy a kriptopénz a „pénzügyi világ demokráciájához” vezethet.

Úgy gondolom, hogy olyan dolgokat fogunk látni, mint például a peer-to-peer kölcsönök. A bankok vannak a leginkább fenyegetve, hiszen ahogy annyi más iparágban láthattuk már ezt az egyén és egyén közötti kapcsolatot, most miért ne láthatnánk mindezt a pénzügyi szektorban is? Az internet sok „nagyjátékos” közvetítőt tesz feleslegessé, és azt hiszem, a Bitcoin csak az egyik fenyegető veszedelem, ami közelít az általunk ismert pénzügyi ipar felé.

A Fortress mintegy 13 millió dollár értékben tudhat magáénak Bitcoin érméket. A vállalkozás idén februárban vált az első nyilvános kereskedésű társasággá, amely hivatalosan Bitcoin megtakarításokat könyvelt el (veszteségként).

Szerző: Rob Wile
Forrás: Businessinsider