Már az eBay „virtuális fizetőeszközök” kategóriájában is lehet Bitcoint árulni

2014-01-22

Miután a PayPal elnöke, David Marcus, tweetelte azt az üzenetét, hogy „Hiszünk a Bitcoinban”, az eBay angliai és amerikai ága bejelentette, hogy felhasználóiknak engedélyezni fogják, hogy digitális pénzeket áruljanak apróhirdetés formájában.

Úgy tűnik mindaz csak idő kérdése volt, hogy az e-kereskedelmi óriás eBay, és fizetési platformja, a PayPal, oldalaikon mikor engedélyezik a Bitcoin használatát és kereskedelmét.  A társaság hisz a Bitcoinban, és mindezt teszi az állami törvényhozás neheztelése ellenére is, sőt, hamarosan angliai és amerikai oldalaikon is engedélyezni fogják a vele való kerekedését.

A múlt hét folyamán a PayPal elnöke, David Marcus, a következő üzenetet posztolta: „Hogy mindenki számára világos legyen: nincsenek olyan irányelveink, amelyek tiltanák a PayPal használatát a Bitcoin árusításában. Azonban a temérdek szabályozás miatt nem nyújtunk támogatást egyetlen fizetőeszközhöz sem, legyen az fiát-pénz vagy Bitcoin… De elfogadjuk a Bitcoint, akárcsak a más fizetőeszközöket is. Hiszünk a Bitcoinban.”

Mindezek után pár nappal az eBay hírlevelet küldött egyik kereskedőjének (amit a Reddit oldalán közzé is tettek), amelyben értesíti, hogy február 10-től tervezik egy „Virtuális Fizetőeszközök” kategória megnyitását, ahol majd Bitcoint és más virtuális pénzeket is lehet árulni apróhirdetés formájában.

Felhívjuk figyelmét, hogy aktuális szabályzatunknak megfelelően, virtuális fizetőeszközökkel (úgymint Bitcoin és Litecoin), történjenek azok digitális vagy fizikai kézbesítéssel, nem kereskedhet sem aukciós, sem fix áras (Buy-It-Now) formában. Vállalatunk tervezi egy új, külön Virtuális Fizetőeszközök kategória megnyitását, ahol 2014. február 10-től apróhirdetés formájában lehetősége nyílik majd a virtuális pénz árusítására. Megkérjük, hogy a fent megjelölt időpontig ne hirdesse az ilyen jellegű termékeit. Felhívjuk figyelmét, hogy a szabályzat többszöri megsértésével felhasználói státuszának érvényességét veszélyezteti. Az esetleges jövőbeli kellemetlenségek elkerülése végett kérjük, mielőtt meghirdetne ilyen jellegű termékeit lépjen velünk kapcsolatba, vagy használja súgónkat. 

Bár az eBay angliai és amerikai ága apróhirdetés formájában engedélyezni fogja a Bitcoin árusítását, de mindennek aukciós vagy fix áras értékesítését nem teszi lehetővé. Továbbá minden ezzel összefüggő tranzakciót az eBay oldalán kívül kell majd intézni. Az eBay angliai szóvivője úgy nyilatkozott a CNET-nek, hogy a virtuális fizetőeszközök árusítása egyelőre csak az angliai és amerikai eBay oldalakon lesz engedélyezett. Egyelőre még bizonytalan, hogy ez az új irányelv más országokban működő eBay oldalakra is ki lesz e terjesztve.

„Egy megbízható piactér kifejlesztése végett, valamint, szolgálatkészségünk megfelelő szabályozásokkal való biztosításáért, az eBay jelenleg korszerűsíti a fizetőeszközökkel kapcsolatos szabályzatát” – nyilatkozta a CNET-nek az angliai eBay szóvivője, Steve Heywood, elektronikus levelében. „A korszerűsített szabályzat világossá teszi, hogy a Bitcoint, vagy más hasonló virtuális fizetőeszközöket csak az erre külön létrehozott Virtuális Fizetőeszközök kategóriában lehet majd árusítani apróhirdetés formájában. Ez az alkalmazás már működik az amerikai eBay-en, Angliában pedig február 10-től fog életbe lépni.”

Marcus még egy, a múlt hónapban adott interjújában mondta a CNET-nek: „Kedvelem a Bitcoint, és érméim is vannak.”  De azt is elmondta, hogy még nem állnak készen arra, hogy felhasználóik a Bitcoin pénztárcájukat PayPal számláikkal összekapcsolhassák. „Amennyiben a biztonsági szabályozások világosabbak lesznek, és az árfolyambeli ingadozások is lecsendesülnek, akkor majd megfontoljuk ezt a lépést” – mondta.

A Bitcoin már eddig is bizonyította, hogy lehet vele kereskedni. Bár maga a kereskedés 2009 óta működik, de 2011-ig nem igazán indult be. Akkor egy érme 2 dollárt ért. 2013-ra egy érme ára felszökött 20 dollárra, és tavaly áprilisában ez az összeg már 266 dollárnál járt. Az elmúlt pár hónapban egy újabb árfolyamugrás következett, napjainkban egy érme nagyjából 1000 dollárt ér.

Míg az eBay éppen megnyitja kapuit a virtuális pénzek előtt, addig Kína legnagyobb e-kereskedése, az Alibaba, épp a múlt hónapban zárta be ajtaját a Bitcoin előtt. A vállalat jelenleg tiltja a Bitcoin árusítását az oldalain. Míg az oldal eladásainak nagy része a Taobao Alipay rendszerén keresztül köttetik, addig egy maréknyi kereskedő a Bitcoint is elfogadta, mint fizetőeszközt, illetve a kriptopénzzel is kereskedett.

Szerző: Dara Kerr

Forrás: Cnet

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.