Lemondott a Bitcoin Foundation kuratóriumának elnöke

2014-11-07
Jon Matonis

Jon Matonis

Jon Matonis, a Bitcoin Foundation kuratóriumának elnöke, az elmúlt hónap végén jelentette be lemondását.

Az e-pénz-kutató és kripto-közgazdász Matonis a kezdetek óta meghatározó szereplője volt a Bitcoin Foundation-nak: egyik alapító tagja, az alapítvány kuratóriumának munkatársa, 2013 júliusától pedig a szervezet elnöke volt. A bejelentés szerint elnöki posztjáról e hónaptól, míg kuratóriumi tagságáról a következő év elejétől mond le.

Matonist az alapítvány jogtanácsosa, Patrick Murck követi majd az elnöki poszton. (Ez egyben azt is jelenti, hogy az alapítványnak új jogtanácsosa is lesz.)

Matonis korábban a Sumitomo Banknál, a Visánál, a VeriSign-nál, és a Hushmailnél is töltött be seniori pozíciókat. Elmondása szerint lemondása nem azt jelenti, hogy kilép a bitcoin szférából hanem, hogy munkáját ezentúl a magánszférában fogja folytatni.

Jon Matonis igazgatói megbízatásának utolsó időszaka nem volt nehézségektől mentes, hiszen az alapítvány több munkatársa is távozásra kényszerült. Charlie Shrem az ellene folyó bűnvádi eljárás miatt, míg Mark Karpeles az Mt.Gox összeomlása folytán volt kénytelen kilépni a szervezetből. Júliusban Andreas Antonopoulos is távozott az alapítványtól, a transzparencia hiányával vádolva a szervezetet.