Lehagyta az MtGoxot a Bitstamp

2013-07-25

Szerző: Emily Spaven

Igaz, még csak leginkább óránkénti bontásban, de valahol el kell kezdeni – és már ez is egy rendkívüli fegyvertény, tekintve, hogy az MtGox milyen régóta volt a bitcoin-váltók vitán felüli egyeduralkodója. Most azonban a Bitstamp megmutatta, hogy semmi sem tart örökké, és hogy bizony van kitől tartania még az MtGoxnak is.

Nemrégiben ugyanis – jelesül 22-én, hétfőn – a Bitstamp összesen nem kevesebb, mint 8.294,02 BTC forgalmat bonyolított le, míg az MtGox “csak” 8.215,90-et. És ez nem csak egy egyszeri véletlen volt: azóta is, legalábbis a BitcoinCharts-on közzétett óránkénti adatok tanúsága szerint időről időre bizony újra és újra sikeresen verik az MtGoxot forgalom tekintetében.

Nejc Kodrič, a Bitstamp vezérigazgatója is úgy fogalmazott, hogy ez valóban egy komoly mérföldkő a számukra, mivel azt bizonyítja, hogy nem voltak hiábavalóak az erőfeszítéseik. Ennek megfelelően pedig természetesen a jövőben is szándékukban áll megtenni mindent annak érdekében, hogy a lehető legtöbbet hozhassák ki a lehetőségeikből és a lehető legjobban szolgálhassák ki az ügyfeleiket.

2013. július 22-24-i adatok. Forrás: BitcoinCharts

Kodrič a Bitstamp sikerét annak tulajdonította, hogy a felhasználók a jelek szerint elégedettebbek az általuk nyújtott szolgáltatásokkal, mint az MtGox által kínálttal. Tuur Demeester, a MacroTrends szerkesztője szerint azonban inkább arról van itt szó, hogy az elmúlt hónapok során egyszerűen túl sok hibát halmozott hibára az MtGox: hosszabb leállásaik éppúgy voltak, ahogyan pénzfelvételi blokádjuk is.

Mint mondta, a bitcoin-kereskedők legnagyobb réme a bizonytalanság. Amit pedig igen komolyan tápláltak a közelmúltbeli események, a Coinlab-pertől a Dwolla-számlabefagyasztáson át a már említett MtGoxos pénzfelvételi blokádig – nem is szólva Jim Rickards ama kijelentéséről, miszerint az amerikai kormány “be fogja záratni az MtGoxot.” És értelemszerűen senki nem szeretné, ha még mindig ott lenne a pénze akkor, amikor – ha – ez valóban bekövetkezik.

Érdemes tehát kellő mértéktartással kezelni a Bitstamp ezen újdonsült diadalait – főleg annak fényében, hogy összességében nézve még mindig bőven csak másodhegedűsök a tokiói váltóhoz képest, amely még mindig sokkal több adásvételt bonyolít le ambiciózus versenytársánál.

2013. július 1-24-i adatok. Forrás: BitcoinCharts

Márciusban az MtGox forgalma összesen 1.937.524,69 BTC-vel haladta meg a Bitstampét; áprilisban 4.290.502,01 BTC-vel, májusban 1.770.726,03 BTC-vel, júniusban 796.839,02 BTC-vel, júliusban pedig, legalábbis eddig, 585.699,23 BTC-vel. Nem a levegőbe beszél tehát az MtGox, amikor azt állítja magáról a honlapján, hogy az összes bitcoin-kereskedelem több, mint 80%-át náluk bonyolítják le – még akkor sem, ha a tények tükrében azért a jelek szerint ez sem teljesen igaz így, ebben a formában. A Bitcoin Charts adatai szerint ugyanis az MtGox jelenleg a váltási tranzakcióknak “mindössze” 52%-át bonyolítja le; ami önmagában ugyan még mindig szép szám, de az MtGox által hirdetett 80+%-nál mégis jóval szerényebb. A Bitstamp részesedését a Bitcoin Charts 18%-ra teszi; még mindig van tehát hova fejlődni, de láthatólag már jó úton járnak.

Forrás: BitcoinCharts

Egyelőre tehát vitathatatlan, hogy még mindig az MtGox a domináns, azonban Kodrič meggyőződéssel vallja, hogy a jövőben ez a helyzet még bőven változhat, és még akár a Bitstamp is átveheti tőle az elsőséget. Készséggel elismeri, hogy az MtGox nagyon sokat tett a Bitcoinért és annak a gazdaságáért az elmúlt évek során, de hogy a jövő mit tartogat, az már egy másik kérdés. Ebben Demeester is egyetértett, és megjegyezte, hogy a Bitstampnek van egy igen komoly előnye is, jelesül a valóban elsőrangú ügyfélszolgálata, ami jelentős lendületet biztosíthat nekik a további fejlődéshez és növekedéshez.

Ezzel együtt rámutatott azonban arra is, hogy amennyiben a Bitstamp valóban komolyan gondolja a jövőre vonatkozó ambícióit, akkor erősen neki kell látniuk minél több banki partner toborzásának is. Nem csak azért, mert így több és sokrétűbb pénzkezelési lehetőségre tehetnek szert (biztosítva így magukat arra az esetre is, ha az egyik vagy a másik bank egyszer csak hátat fordítana nekik), hanem azért is, mert földrajzi és politikai tényezőkre is fel kell készülni. Elvégre ki tudja, hol és mikor robban majd ki egy újabb, az év eleji ciprusi bankbotrányhoz hasonló eset.

Forrás: CoinDesk

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.