Leadták a “Bitcoin for Dummies”-t

2012-01-16

Szerző: Amir Taaki (genjix)

Jobb már nem is lehetne! Az egész epizód egyetlen óriási, ragyogó Bitcoin-ajánlás volt; fantasztikusnak, menőnek és rejtélyesnek állította be a Bitcoint, és még a működési elvét is elmagyarázták. Innntől pedig csak akkor olvass tovább, ha nem zavar a spoilerezés!

Satoshi ügyvédje: Tessék, a csekked. Végülis csak 20 percig kellet sorbaállnom egy banknál, hogy egy másik fecnire váltsam a dollárfecniket.

Alisa: Kösz. Amúgy, vettem a neten egy bitcoint tegnap este.

S.ü.: Nohát. Ez a jövő.

A.: Hát, nem tudom. Nem érződött túl valódinak.

S.ü.: A valóság meg fog változni. [kézfogás, szemkontaktus] Figyeld csak. [Jelenet vége]

Jó fél percben mutatják be justmoon WeUseCoins-videójának egy átdolgozott változatát; a Bitcoin-rajongó tinik próbálják elmagyarázni az anyjuknak, hogy hogyan is működik a rendszer. Lényegében ugyanazokat a tényezőket veszik sorra, mint a WeUseCoins videója, csak más grafikákkal és más szöveggel.

A tárgyalótermi jelenetekben egyebek mellett találkozhatunk egy beszámolóval is arról, hogy hogyan fizetett valaki bitcoinnal a hotelszobájáért, az ellátmányáért és egy “különleges” filmért egy nyaralása során. Nagy hangsúlyt fektet az epizód a bitcoin online kereskedelemben való legitim felhasználási lehetőségeinek szemléltetésére is.

Említésre érdemes továbbá a hatóságellenes üzenet is, amelyet különösen tündöklően közvetít az epizód: a kincstári hivatalnokot pitiáner, megkeseredett robotként festi le, aki nem állhatja, ha ellenszegülnek neki. A főszereplő ellen folytatott saját, személyes hadjárataként kezeli az ügyet egy korábbi eset miatt, amikor is veszített vele szemben. Még a bíró is elejt egy ravasz megjegyzést a kincstár egy régebbi, ezüsttel kapcsolatos határozatára vonatkozóan, majd megkérdőjelezi a kincstárnok férfiasságát.

A kincstárnok parancsait teljesítő szövetségi ügynököket az epizód női főszereplői két alkalommal is elférfiatlanítják.

A főszereplő szimpatikus és kedvelhető személyiség; tisztességes és becsületes ügyvéd, aki önként védi az Occupy Wall Street-mozgalom tüntetőit. Az epizód több alkalommal is utal a mozgalomra, valamint a Bitcoin idealista gyökereire és egy nagyobb, jelenleg is folyamatban lévő társadalmi forradalomban játszott szerepére.

Szerepeltetik továbbá a tárgyalóteremben a saját magát alakító Jim Cramert is – egy bogaras TV-s személyiséget, akinek a műsorát saját bevallása szerint a bíró is mindig élvezettel nézi. Azután idézik be, hogy a kincstárnok megpróbálta lejáratni; ő azt vallja, hogy a bitcoin nem valódi pénz.

Ahogy azt már megszokhattuk, a technológiát ezúttal is teljesen komikusan mutatják be, de ezt elnézem nekik, mivel minden egyéb tekintetben kiváló munkát végeztek. Sikeresen gyúrták a történet szerves részeive a Bitcoin-blokkokat is – jó adag nonszensz hadovával együtt ugyan, de mégis.

Legmerészebb álmaimban sem remélhettem volna ennél jobb epizódot. Természetesen a végén a jófiúk diadalmaskodnak – vagyis a Bitcoin és az igazság. Szórakoztató és hathatós ismeretterjesztő egyszerre – nagyon jó keverék!

Forrás: Bitcoin Media

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.