Kína imádja – és felemeli – a bitcoint

2013-10-31

Szerző: Rob Wile

Emlékszünk még arra, amikor némileg megzuhant az árfolyam, a Silk Road bezárásának hírére? Ma ez már alig több egy távoli emléknél.

Pedig nem is volt az olyan régen: az MtGoxon október 2-án volt a mélypont, 109 USD-n – azóta azonban újabb 100 USD-t erősödött az árfolyam; egy kis ideig még a 233$-os magaslatot is elérte, de azóta se nagyon esett újra 200$ alá. És hogy ezt minek köszönhetjük? A jelek szerint Kínának.

Kína már a Silk Road-incidens előtt is folyamatosan hajtotta a bitcoin piacát. Lulu Yilun Chen a Bloomberg Businessweek-től már szeptemberben beszámolt a “Kínai bitcoin-mániáról“. A jelek szerint erősen felfutottak a befektetések a kínai bitcoin-váltókon és fokozódott a bányásztevékenység is. A cikkből idézve:

Miután Kínában nem áll túl jól sem a hagyományos tőzsde, sem pedig a kötvény- és az ingatlanpiac, így ha egy olyan új befektetési lehetőségről értesülnek az emberek, ami viszont nagyon is jó kilátásokkal és komoly megtérüléssel kecsegtet, úgy az természetesen izgalomba is hozza őket” – mondta Chennek Peter Pak, a hongkongi BOCI Securities kereskedési vezetője.

Október közepe táján aztán a Google kínai megfelelője, a Baidu bejelentette, hogy már bitcoinos fizetést is elfogad bizonyos szolgáltatásaiért.

Zach Harvey, a bitcoin-automatát (ATM-et) kifejlesztő Lamassu alapítója egy emailjében úgy fogalmazott, hogy a Baidunak ez a lépése “óriási löketet adott” a bitcoinnak legitimitás és érték szempontjából is – amit jól mutat az is, hogy október 16-a óta (amikorra tényleges, hivatalos megerősítést is nyert a bejelentés) jó 40$-t erősödött a bitcoin árfolyama.

Mára pedig Kína már második helyezett lett az USA mögött heti bitcoin-kibocsátás szempontjából. Chen pedig beszámolt még arról is a cikkében, hogy bár Kína össznépességéhez viszonyítva még mindig túl kevesen foglalkoznak ott a bitcoinnal ahhoz, hogy már az állampárt is jobban szemügyre vegye a digitális pénzt, a Bitcoin közösségének össznépességéhez viszonyítva azonban már bőven elegen vannak ahhoz, hogy érezhető fellendülést hozzanak. Elvégre Kína lakossága elég nagyszámú ahhoz, hogy annak már egy csekély hányada is érezhető hatást váltson ki, ha elkezd érdeklődni a bitcoin iránt.

Október 20-án Vitalik Buterin is, a Bitcoin Magazine-tól, úgy fogalmazott (óvatosan ugyan, de mégis), hogy a kínaiak uralják a bitcoin-piacokat:

Talán hihetetlennek tűnik, de mégis tény, hogy a kínai bitcoin-váltók sokkal nagyobb kereskedési volument produkálnak, mint az európaiak és amerikaiak. A BTCChina például, a legnagyobb kínai bitcoin-váltó jelenlegi forgalma nagyjából az MtGox és a Bitstamp összesített forgalmával van egy szinten, és van még számos másik váltó is, amelyekre bár még nem nagyon figyeltek fel Kínán kívül, de amelyeknek az összesített volumene még a BTCChina-ét iss meghaladja.

Megjegyezte ezzel együtt Buterin azt is, hogy több jel utal arra is, hogy e volumen egy része leginkább spekulatív jellegű. Chen tudósítása szerint azonban a kínai szabályozók legalábbis egyelőre ennek ellenére sem foglalkoznak a bitcoin-piaccal. Harvey szerint azonban még ha fel is figyelnének rá, nagy valószínűséggel akkor is hagynák, hogy szabadon fejlődjön tovább.

“A jelek szerint a kínai kormánynak kifejezetten tetszik az, hogy az USA szövetségi kormányát láthatólag aggasztja a bitcoin, így ők már csak ezért sem szándékoznak túl szigorú regulákat támasztani azzal szemben.”

Jelenleg az MtGoxon 210$ körül jár a bitcoin árfolyama.

Forrás: Business Insider

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.