Kijött a Bitcoin 0.5.0

2011-11-22

Szerző: Gavin Andersen

Elérhető, letölthető és telepíthető a hivatalos Bitcoin-kliens legújabb verziója, a 0.5.0

Legfőbb változás a tárcakódolás javítása, a legszembetűnőbb pedig a Qt felhasználói felület-készlettel felhasználásával megújított grafikus kezelőfelület. Az új verzió már tartalmaz német, spanyol, kasztíliai spanyol, norvég és holland nyelvű fordítást is. A többi nyelvhez továbbra is szeretettel várjuk a fordítókat a Transifexnél. Az új verzióban tapasztalt bugokat a githubon lehet jelenteni.

Ubuntu-felhasználók: Matt Corallo készített egy új PPA-t, amely automatikusan gondoskodik a Bitcoin frissítéséről, ha beiktatjátok a rendszeretekbe. Csak gépeljétek be a terminálotokba, hogy “sudo apt-add-repository ppa:bitcoin/bitcoin”, majd telepítsétek a Bitcoin-QT csomagot.

FONTOS HIBAJAVÍTÁS (CVE-2011-4447)

A 0.4.0-ás változatban bevezetett tárcakódoló rendszer nem kódolta megfelelően a titkos kulcsokat. Ha valaki megszerezte a kódolt wallet.dat-otok egy példányat, úgy abból a kódolás ellenére is visszanyerhette a titkos kulcsok egy részét (vagy akár mindet is), és ellophatta az azokhoz tartozó bitcoinjaitokat.

Ha van egy előzőleg már lekódolt wallet.dat-otok, úgy az a Bitcoin-QT vagy a Bitcoind első indításakor újraírásra kerül, a Bitcoin bezár, és felkér az újraírt, immár megfelelően kódolt fájllal való újraindításra.

Ha egy előzőleg lekódolt wallet.dat-otokat valaki esetleg lemásolhatta vagy ellophatta (mert például egy nyilvános helyszínen is készítettek róla egy biztonsági másolatot), úgy küldjétek el magatoknak az összes bitcoinotokat egy új bitcoin-címre, és ne használjátok többé a korábban generált címeket.

Természetesen ez a verzió már helyesen kódolja az eddig még nem kódolt tárcákat.

Technikai megjegyzés: az első alkalommal, amikor új Bitcoin-címet kérsz, a kódolt tárca “kulcskarikája” is teljes újragenerálásra kerül. Az új titkos kulcsok megfelelő biztonságba helyezése érdekében érdemes…

1.) Elindítanod a Bitcoint és hagynod, hogy újraírja a wallet.dat fájlt.

2.) Újraindítanod, majd új Bitcoin-címet kérned.
(Bitcoin-Qt: Address Book -> New Address
Bitcoind: nyisd meg a tárcát a ‘walletpassphrase’ RPC paranccsal, majd futtasd a ‘getnewaddress’ RPC-parancsot.)

3.) Ha lemásolhatták vagy ellophatták a kódolt wallet.dat fájlodat, úgy küldd el minden bitcoinodat egy új Bitcoin-címre.

4.) Zárd be a Bitcoint, majd készíts biztonsági másolatot a wallet.dat fájlodról.
FONTOS: A biztonsági másolat készítése előtt mindenképp kérj egy új Bitcoin-címet, hogy már az újragenerált “kulcskarikát” helyezhesd biztonságba.

Érdemes továbbá kellőképpen biztonságos helyet választanod a biztonsági másolat számára – ha pedig online tárhelyre mented, úgy feltöltés előtt ajánlatos még külön le is kódolnod a fájlt. És ahogy eddig is, úgy a gépedre települt, nem érzékelt és el nem távolított kémprogramok továbbra is veszélyeztethetik a bitcoinjaidat.

Köszönet Alan Reinernek (etotheipi) a bug észleléséért és jelentéséért.

FŐBB VÁLTOZTATÁSOK A GUI-BAN

* “Töltőképernyő” induláskor, amely a címek/tárca/blokklánc töltési folyamatát mutatja.

* A blokklánc letöltésének folyamatát “hálózatszinkronizálási” folyamatjelző mutatja.

* Az ablak alján látható ikonok részletesen megmutatják, hogy mennyire jól kapcsolódsz a hálózathoz.

* Fogd-és-vidd/vonszolás (drag and drop)-támogatás webes URI-khez.

* Tranzakció-export-lehetőség .csv fájl formájában.

* Számos további kisebb-nagyobb változtatás.

RPC-VÁLTOZTATÁSOK

* getmemorypool: új RPC-parancs, ami mindent megad egy egyéni igények szerinti blokk felépítéséhez, legenerálásához és a megoldás elküldéséhez.

* listsinceblock: új RPC-parancs, ami kilistázza a megadott blokk óta indított tranzakciókat.

* signmessage/verifymessage: új RPC-parancs egy üzenet aláírására az egyik titkos kulcsoddal, vagy egy üzenet aláírásának ellenőrzésére (hogy tartozik-e hozzá valós Bitcoin-cím).

ÁLTALÁNOS VÁLTOZTATÁSOK

* Gyorsabb blokklánc-letöltés induláskor.

Köszönet mindenkinek, aki akár kóddal, akár teszteléssel hozzájárult az új verzióhoz: Alan Reiner, Alex B, Alex Waters, Ang Iong Chun, Celil, Chris Howie, Chris Moore, David Joel Schwartz, David Perry, Forrest Voight, Gavin Andresen, Janne Pulkkinen, Jeff Garzik, JoelKatz, Khalahan, Luke Dashjr, Matt Corallo, Misbakh-Soloviev Vadim A, Nils Schneider, Pieter Wuille, Victor Leschuk, Wladimir J. van der Laan, celil-kj, cjdelisle, flower, globalcitizen, gmaxwell, kwaaak, mark, p2k

Forrás: BitcoinTalk

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.