Hogyan lehet kiszámolni, hogy mennyit lehet a bitcoin bányászattal keresni?

 

Egy adott nehézségi szint mellett az alábbi képlettel lehet kiszámolni a kibányászható bitcoinok mennyiségét:

 

bitcoin_banyaszat_keplet

 

A nehézségi szint folyamatosan változik az egész bitcoin hálózat számítási teljesítményébek függvényében (minél nagyobb a hálózat teljes számítási kapacitása, annál nagyobb a nehézségi szint).

A nehézségi szint aktuális értékét, illetve az eddigi alakulása itt egy grafikonon ábrázolva megtekinthető. Látható, hogy a nehézségi szint eddig folyamatosan és elég gyorsan emelkedett. Azt, hogy a jövőben hogyan változik a nehézségi szint csak becsülni lehetséges pl. a múltbeli alakulása alapján.

Az eddigi folyamatos emelkedés hátterében egyrészt a bitcoin népszerűségének növekedése áll, másrészt pedig a bitcoin bányászat technológiájának gyors fejlődése. Manapság olyan nagy a nehézségi szint, hogy már csak speciálisan bitcoin bányászatra gyártott számítógépekkel érdemes bitcoint bányászni.

A bitcoin bányászgépek számítási teljesítményét „hash/másodperc”-ben szokták megadni. Illetve a ma kapható bányászgépek teljesítményét Gigahash/másodperc-ben, vagy Terrrahash/másodpercben szoktrák megadni. Átváltáshoz segítség:

1 Kilohash (Khash) = 1000 hash/másodperc
1 Megahash (Mhash) = 1 000 000 hash/másodperc
1 Gigahash (Ghash) = 1 000 000 000 hash/másodperc
1 Terrahash (Thash) = 1 000 000 000 000 hash/másodperc
1 Petahash (Phash) = 1 000 000 000 000 000 hash/másodperc

Ahhoz, hogy ki tudjuk számolni, hogy megéri-e bitcoint bányásznunk legalább az alábbi tényezőket figyelembe kell vennünk:

  • Mekkora számítási teljesítményre képes a bitcoin bányászgép?
  • Milyen áron tudjuk beszerezni a bányászgépet?
  • Milyen költségekkel jár az üzemeltetése? Pl.: menyibe kerül az áram, ahol üzemeltetni fogjuk.
  • Mikor tudjuk elkezdeni az üzemeltetést és a nehézségi szint hogyan változik az üzemeltetés ideje alatt.
  • Hogyan alakul a bitcoin árfolyama?

A számítások elvégzéséhez segédletek:

Fontos azt is megjegyezni, hogy sajnos számos más országokban az energiaárak a magyarországi árak töredéke, így a magyarországi bányászok eleve hátránnyal indulnak az üzemeltetési költségek terén.