Karácsonyi bitcoin-ajándékkal az új felhasználókért

2011-11-01

Szerző: GoWest

Beindult a “Bitcoins for Christmas”, vagyis “Bitcoint karácsonyra” oldal, melynek kitűzött célja, hogy új Bitcoin-felhasználókat toborozzon.

Eddig valóban nem volt egyszerű a frissen kezdő Bitcoin-felhasználók élete: rengeteget kellett kutakodniuk, számtalan írást és cikket átolvasniuk, felkészülni a várható kihívásokra, beizzítani és levédeni a kliensüket – és még ha el is jutottak idáig, akkor is szembe kellett nézniük az órákig tartó várakozással, mire letöltődött a gépükre a blokklánc, és csak ekkor láthatták meg először az időközben esetleg innen-onnan már megkapott első bitcoinjaikat.

Nos, a Bitcoins for Christmas orvosolja ezt a problémát.

Az oldal segítségével időzítetten küldhetünk ajándékba bitcoint bárkinek, akinek ismerjük az emailcímét: az általunk beállított, tetszés szerinti időpontban a rendszer küld egy mailt a címzettnek, tájékoztatva őt az ajándékáról. Ezzel együtt kapnak egy, az oldalra mutató egyedi linket is, ahol lépésről lépésre végigvezetik őket a pehelysúlyú (helyi blokklánc nélkül dolgozó) MultiBit kliens telepítésének folyamatán. Eztán már csak ki kell másolniuk és beilleszteniük a frissen generált címüket az oldal megfelelő pontjára, és máris átvehetik a bitcoinjaikat. Ezt követően megkapják néhány bitcoint elfogadó oldal linkjét is, hogy akár rögtön ki is próbálhassák a friss szerzeményüket.

Ha nagyobb összeget szeretnél küldeni valakinek, és ehhez a MultiBitet nem tartod elég biztonságosnak, akkor sincs semmi gond, mivel a Bitcoins for Christmas téged is tájékoztat róla, ha a címzett átvette az ajándékát. Így ha erről értesültél, úgy utána már könnyen kapcsolatba léphetsz az illetővel, és végigvezetheted őt a biztonságosabb, “hivatalos” kliens telepítésének folyamatán is. Mivel te már tapasztalt vagy e téren, így nyilván gyorsan fog menni ez is.

Az oldal arra az alapelgondolásra épül, miszerint ha ingyen és bérmentve küldesz valakinek pár bitcoint, úgy az illető máris jóval élénkebben fog érdeklődni a rendszer iránt, mintha egyszerűen csak elmagyaráznád neki a működését és az előnyeit. Az oldal GYIK-je (lásd lent) részletesebben is kifejti ezt a kérdést.

Persze használhatják az oldalt már bitcoinozó felhasználók is egymás között, amennyiben küldenének valakinek valamennyi BTC-t, de pillanatnyilag épp nincs a kezük ügyebén az illető Bitcoin-címe, csak az emailje.

Azoknak pedig, akik esetleg aggódnak amiatt, hogy ez netalán valami átverés: a Bitcoins for Christmas-t a Bitcoin Trader és a Strike Sapphire Casino tulajdonosai (GoWest és Josh Strike) üzemeltetik közös vállalkozásban; mindkettejüknek elemi érdeke a Bitcoin sikere, és a Bitcoins for Christmas-t is pontosan ennek elősegítése érdekében hozták létre.

Forrás: Bitcoin Trader

A Bitcoins for Christmas GYIK-je:

Ajándékozóknak:

1.) Mi a célja ennek az oldalnak?

Hozzánk hasonlóan bizonyára te is próbáltad már elmagyarázni valakinek a Bitcoin rendszerét, és így vélhetőleg voltak hasonló élményeid is:

1.) Az illető, akinek magyaráztál, hibbantnak nézett;
2.) Alaposan összezavartad és semmit nem értett az egészből;
3.) Megijesztetted;
4.) Rádhívta a rendőrséget;
5.) Telepítette a klienst és vásárolt pár Bitcoint – majd felébredtél.

Így hát úgy döntöttünk, hogy zavaros magyarázkodás helyett helyett inkább az ajándékozás örömére építünk, hogy minél örömtelibbé tehessük a Bitcoinnal való első találkozás pillanatát a leendő új felhasználók számára. Hisszük, hogy ha valaki ajándékba kap bitcoint (tehát lényegében ingyen pénzt) egy ismerősétől, úgy sokkal nagyobb eséllyel válik maga is bitcoin-felhasználóvá, mintha egyszerűen csak mesélnél neki a rendszerről. Röviden és velősen összefoglalva tehát a célunk egyszerűen az, hogy népszerűsítsük a Bitcoint és gyarapítsuk a közösséget.

2.) Melyik klienset ajánljátok az ajándékozottaknak?

A Bitcoins for Chrismtas rendkívül egyszerű és világos, lépésről-lépésre-útmutatóval vezeti végig az ajándékozottakat a MultiBit telepítésének folyamatán. És azért döntöttünk épp a MultiBit mellett, mert az:

1.) Pehelysúlyú, vagyis nem tölti le a felhasználó gépére a teljes blokkláncot. Igencsak elkedvtelenítheti bármely leendő új felhasználót az, ha órákat kell várnia a blokklánc letöltésére, mielőtt egyáltalán megláthatná és elkezdhetné elkölteni a bitcoinjait;
2.) Felhasználóbarát; a menük és a gombok világosak, áttekinthetőek és könnyen kezelhetőek (tárcamegnyitás, bitcoinok fogadása, bitcoinok küldése, tranzakciók);
3.) Kiváló adottságokkal rendelkezik: lehetővé teszi például a tranzakciók könyvelési célzatú címkézését és a QR-kódok útján való tranzakcióindítást. Tény azonban a hátránya is, hogy nem túl biztonságos. Ezért ha nagyobb összeget szeretnél küldeni, úgy azt ajánljuk, hogy miután megkaptad az értesítőnket arról, hogy az ajándékozottad átvette az ajándékát, vedd fel vele a kapcsolatot és vezesd végig őt a “hivatalos” kliens telepítésének – vagy épp egy e-tárca, vagy egy váltó-fiók létrehozásának – folyamatán.

3.) Hogyan tároljátok a bitcoinokat, amíg el nem külditek őket?

Valamennyi bitcoint egy dedikált, biztonságos szerveren őrzünk. Ez a – jelenleg megosztott hostinggal működő – weboldalunk csak egy REST-hívással tud új címeket kérni a szervertől, és semmilyen egyéb módon nem fér hozzá ahhoz.

4.) Honnan tudhatom, hogy átvették-e az ajándékomat?

Először azzal egyidőben kapsz tőlünk egy értesítő mailt, hogy tájékoztattuk az ajándékozottadat az ajándékáról, majd pedig arról is értesítünk, ha sikeresen átvette az ajándékát.

5.) Mi történik, ha nem veszik át az ajándékomat?

Ha a címzettet nem érdekli az ajándékod, úgy egyszerűen kérd meg, hogy továbbítsa neked azt az értesítő mailt, amit mi küldtünk neki. Abban találsz egy linket az oldalunkra, és ott máris visszaveheted az át nem vett ajándékodat. Ha 2012. március 1-n még marad a szerverünkön bármekkora összeg, amit sem az ajándékozott nem vett át, sem pedig az ajándékozó vissza, úgy azt a Habitat for Humanity-nek adományozzuk. Az ezt tanúsító elismervényt fel fogjuk tenni erre az oldalra is.

6.) Hogyan fedezitek a kiadásaitokat?

Először is, nem számítunk fel semmilyen díjat. A Bitcoins for Christmas teljesen automatizált rendszer, így a kiadásaink is minimálisak. Csak a fejlesztési és a szerverhosting-díjakat kell kifizetnünk; ezt pedig úgy fedezzük, hogy lehetőséget biztosítunk néhány szponzorunknak önmaguk hirdetésére egy külön oldalon, amit minden ajándékozottnak megmutatunk, miután már sikeresen átvették az ajándékukat.

7.) És ha nem vagyok keresztény?

Ígérjük, hogy nem áruljuk el senkinek.

8.) Ismeritek a Télapót?

Igen, és nagyon örül neki, hogy a súlyos és a puttonyba alig belezsúfolható játékok helyett már elég csak bitcoinokat küldözgetnie.

Ajándékozottaknak:

1.) Mi az a Bitcoin?

A Bitcoin egy digitális pénz, amit épp úgy lehet költeni, mint az összes többit. Különbség csak az, hogy a Bitcoin egyrészt globális, másrészt pedig nincs központi felügyelete; nincs olyan vállalat, hogy “Bitcoin”, és nem áll mögötte egyetlen ország kormánya sem. Napról napra egyre több magánszemély és vállalat fogadja el és használja a bitcoint.

2.) Honnan jönnek a bitcoinok?

Azok kapnak időnként valamennyi bitcoint, akik a bitcoin-tranzakciók kezelésére fordítják a számítógépük számítókapacitásának egy részét. Jelenleg (2011-ben) 50 új bitcoin kerül a hálózatba átlagosan 10 percenként. Az idő múlásával a bitcoin-kibocsátás üteme folyamatosan csökken, amíg létre nem jön az összes bitcoin. 21 milliónál több soha nem lesz belőlük, így valóban ritka, különleges és egyedi ajándékot kaptál általuk.

3.) És ha nem kérem ezeket a bitcoinokat?

Akkor sincs semmi gond! Csak vedd fel a kapcsolatot azzal, aki küldte neked az ajándékot, hogy visszavehesse a bitcoinjait. Ezek valóban ritkák és értékesek, ezért nem szeretnénk, ha bármilyen kis mennyiség is kárba veszne belőlük.

4.) Mi a célja az oldalatoknak?

A Bitcoin-közösség mély meggyőződése, hogy a Bitcoin nagyon fontos, és hogy teljesen átformálhatja a globális gazdaságot. A közösség gyarapításán munkálkodunk, aminek a legjobb módja pedig az, ha úgy mutatjuk be a rendszert másoknak, hogy egyben meg is ajándékozzuk őket valamennyi bitcoinnal, amit aztán kedvük szerint költhetnek el. Már most is több tízezren használnak bitcoint világszerte.

5.) Hol költhetem el a Bitcoinjaimat?

Mindenfelé! Klikk ide, és máris mutatunk pár lehetőséget.

6.) Készpénzre is válthatom a bitcoinjaimat?

Természetesen. Létrehozhatsz egy fiókot egy tetszés szerinti váltónál, és több különböző pénznemre is átválthatod a bitcoinjaidat.

7.) Most egy kissé összezavarodtam.

Semmi gond. Lépj kapcsolatba azzal, aki küldte neked az ajándékot, és ő boldogan válaszol majd a kérdéseidre.

Forrás: Bitcoins For Christmas FAQ

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.