Interjú Tokay Mátéval, a bitcoinist.net híroldal alapítójával

2014-06-23

A bitcoin ökoszisztémája napról-napra hihetetlen sebességgel fejlődik. Elképesztő gyorsasággal jelennek meg olyan újítások, újdonságok, amelyek beláthatatlanul jelentős hatást gyakorolhatnak a jövőnkre. Egy új gazdasági és pénzügyi rendszer keretei formálódnak a bitcoin protokoll mentén. Ez az új rendszer vitathatatlanul paradigmaváltást jelent a jelenleg általánosan elterjedt gazdasági rendszerhez képest. Így a kriptopénz alapjainak megértése sem egy egyszerű feladat, de még ennél is nagyobb kihívást jelent napra készen tájékozottnak maradni. Ezért fontos az olyan híroldalak szerepe, mint amilyen például a bitcoinist.net. Az oldalon híreket, interjúkat és bányászgép teszteket olvashatunk a kriptopénz világából. Tokay Mátéval, a vállalkozás lelkes ügyvezetőjével beszélgettünk:

 

Tokay Máté

Tokay Máté

 

– Hogyan és mikor kerültél kapcsolatba a Bitcoinnal?
Először a Ciprusi válság és bankszámla befagyasztások idején hallottam a Bitcoinról. Konkrétan egy cikket olvastam arról, hogy azok akik tudták előre, hogy ez fog történni gondoskodtak arról hogy a pénzüket bitcoinba menekítsék. Nagyon érdekesnek találtam az egészet, így elküldtem édesapámnak is a cikket. Ő később felhívott és elmondta, hogy szerinte ez mekkora lehetőség és, hogy érdemes lenne ezzel foglalkozni. Ez után nagyon intenzíven elkezdtünk olvasni a Bitcoinról és képezni magunkat, mert elsőre azért meg kell hagyni kicsit bonyolultúl hangzik…

 
– Hogyan jött az ötlet, hogy bitcoinnal kapcsolatos híroldalt hozzatok létre?
A cikk után egy jó darabig csak megfigyeltük, hogy mi történik a szektorban majd úgy gondoltuk, hogy belekezdünk a bányászásba. Azt tudtuk, hogy csak úgy nem lehet, jobban mondva felesleges online, minert rendelni, mert mire kiszállítják már szinte értéktelen a gép. így hosszas internet és fórum kutatás után találtunk egy német PCB designert aki Avalon chipeket épített lapokra. Így személyes, egyben nagyon kalandos átvétellel megszereztük az első bányagépünket és 2013 szeptemberében bányászni kezdtünk. Arról ne is beszéljünk, hogy az akkori bányászati nehézség milyen volt a mostanihoz képest. A híroldal ötlete gyakorlatilag ebből született meg, pontosabban mi először egy olyan oldalt szerettünk volna létrehozni, ami csak minerekről ír teszteket és összehasonlításokat. Segítve ezzel a belépő bányászokat. Hamar be kellett látnunk, hogy ez a piac teljesen fejjel lefelé áll hiszen hatalmas a kereslet és nagyon pici a kínálat. A cégek vannak helyzeti előnyben és bármit megtehetnek. Sajnos meg is tettek. Mivel nem tudtunk gépekhez jutni így maradt az az irány, hogy hírportál leszünk. Az oldal a januári Miami konferencia előtt készült el ahonnan én élőben tweeteltem hogy mi történik ott. Azt még fontosnak tartom elmondani, hogy a miner piac azóta nagyon nagy változáson ment keresztül. A Bitcoin illetve a cryptocurrency szektor a véleményem szerint a leggyorsabban változó és fejlődő piac most a világon. Azóta rengeteg miner gyártó cég ment csődbe és az emberek már nem rendelnek olyan könnyen “Pre order ben” semmit. Az eredeti ötlet most megvalósulni látszik és jelenleg is tesztelünk minereket, amikről hamarosan meg is jelennek a cikkek, de ez már az oldal teljes prtfólióján belül csak egy kisebb részt jelent.

 

bitcoinist

 

– A bemutatkozásotokból kiderül, hogy négyen alkotjátok a csapatot. Hogyan találtatok egymásra?
Kovács Norbi barátommal ugyanarra a főiskolára jártunk és korábban már dolgoztunk együtt különböző web design projecteken, így evidens volt, hogy együtt vágunk bele. Tokay Zoltán az édesapám, aki kicsit mindig más szemszögből tanácsadóként közelíti meg a dolgokat és ad ötleteket. Gál Vivien pedig a menyasszonyom aki nagyon jártas a social-media marketingben, illetve ő fogja majd hostolni a news riportokat. Egyébként a csapat folyamatosan bővül. Nemrég felvettünk egy content managert aki Austinban él és onnan koordinálja az íróinkat. Jelenleg 4 szabadúszó írónk van a világ több pontján. Ez a csapat is folyamatosan bővül.

 
– Oldalatok jelenleg angol nyelvű, gondolkoztatok esetleg azon, hogy magyar nyelven is elérhetővé tegyétek írásaitokat?
Magyarország nagyon kicsi piac és úgy látjuk jelenleg nem érné meg ebbe az irányba nyitni, egyébként is a bitcoin.hu kiválóan lefedi az ilyen jellegű igényeket. Jelenleg a spanyol nyelven gondolkozunk hiszen a Dél Amerika és a latin nyelvterületek nagyon komoly és gyors fejlődésen mennek keresztül és a cryptocurrencyk elterjedése elképesztő méreteket ölt.

 
– Miért pont angliai székhelyet választottatok?
A legtöbb Bitcoin start up cég Angliát választja. Ennek nagyon egyszerű okai vannak. Angliában a kormány elismeri a Bitcoint és legális fizető eszköznek tekinti. Arról nem beszélve, hogy számlát lehet kiállítani bitcoinban a szolgáltatásokért és ez ennek megfelelően könyvelhető. Ez volt a legjobb alternatíva számunkra. Illetve az angol cégeknek nem kötelező a bankszámla. A célunk az, hogy nálunk minden bevétel és kifizetés bitcoinban történjen és eddig ezt sikerült megvalósítanunk.

 
– Miért érdemes, akkor budapesti irodát is fenntartani?
Ennek gyakorlatilag csak formális okai vannak. Hiszen mindenki utazik. Én alig vagyok itthon mivel szinte az összes konferenciára elutazom. A csapat többi tagja szintén sokat utazik. Így a tényleges munkavégzés legnagyobb része online távoli elérés, szinte mindegy, hogy hol vagy a világban. Meetingelni viszont kell valahol illetve ha miner reviewt kell csinálni azt is ott végezzük el.

 

Milyen további terveitek vannak?
Tervezünk még 2-3 bitcoinnal kapcsolatos weboldal indítását. Szintén angol nyelven. Lesz, ami szintén hírportálként fog működni, csak egy másik Bitcoinon belüli szegmenst fog lefedni, lesz ami pedig teljesen más koncepcióval fog majd indulni de mindenképpen ebben a szektorban képzeljük el a jövőt.

 
– Mit gondolsz hogyan lehetne a bitcoin Magyarországi felhasználását népszerűsíteni?
Ezen rengetegek gondolkozunk és számtalan ötletünk is van, lényegében a tevékenységünk erről szól. Sok minden van még a tarsolyunkban és elő is jövünk ezekkel, szédítő a sebesség.

 
Mi a véleményed a Bitcoin jövőjéről?
Véleményem szerint a legjobb úton halad afelé hogy az internet legelterjedtebb fizető eszközévé váljon. Lehetséges, hogy globálisan is egy elfogadott működő fizetőeszköz lesz mintegy a fiat valuták alternatívájaként. A nagy kérdés, hogy a szabályozó hatóságok hogyan állnak hozzá a jövőben. A befektetők körében most ez a leginkább megfigyelt lehetőség és hatalmas tőke befektetések történtek és még történni is fognak.
Minden nagyon gyorsan történik… azt szoktuk mondani olyan gyorsan, hogy a fény lemarad mellette…

 

 

Olyan híred van, amit megosztanál másokkal is, vagy szívesen írnál bitcoinnal kapcsolatos témákról? Ha igen, akkor vedd fel velünk a kapcsolatot FB oldalunkon!