Hogyan teszi a Facebook megosztáshoz hasonlóan egyszerűvé a Bitcoinos fizetést a OneName?

2014-03-30

name_2400

Noha a Bitcoin protokollt úgy emlegetik, mint a hagyományos pénzügyi rendszereket és elektronikus fizetőeszközöket sújtó problémák elegáns megoldását, mégis szerkezeti felépítésének vizuális megjelenése inkább egy arcul csapása az ipari formatervezés: „légy világos és egyszerű” alapelvének.

A feltevés vitatható, de ha szemléltetni szeretnénk, akkor legjobban talán a Bitcoin cím megjelenésével tehetnénk, ami egy 27-től 34-ig terjedő alfanumerikus karaktersor. Ugyanakkor a titkosítás és a biztonság érdekében a felhasználók csak igen fáradságos munkával, bizonyos QR kód technológiával oszthatják meg egymással e fizetési adatokat.

A OneName célja, hogy a megjelenésnek e fájó pontján változtasson, mégpedig úgy, hogy a hosszadalmas Bitcoin címeket felcseréli egyszerű személynevekre. Miután regisztrálja magát valaki a OneName-nél, a fizetés kezdeményezése mindössze annyiból áll, hogy felhasználóneve elé hozzárendel egy plusz jelet (pl.: +pete_rizzo).

A felhasználóknak csak annyi a dolguk, hogy megadják email címüket a OneName oldalán és választanak egy felhasználónevet. Sokan ezt már meg is tették. Például a digitális fizetőeszközök olyan híres személyiségei is, mint a Coinbase társalapítója, Fred Ehrsam, vagy a Dogecoin Foundation-től Ben Doernberg, híreszteli büszkén a OneName.

Bár a OneName újítása első látásra egy viszonylag egyszerű húzásnak tűnik, de a dolog azért bonyolultabb annál mint gondolnánk. A OneName ugyanis nem egy Bitcoin applikáció vagy vállalkozás, hanem egy, a Namecoin protokolljára épülő nyílt forrású protokoll. A Namecoin önmagában is számos lehetőséget biztosít új, innovatív applikációk fejlesztésére.

A magfejlesztők, Muneeb Ali és Ryan Shea elmondása szerint, a OneName célja, hogy az internetet használók közösségnek lehetőséget nyújtson az adataik feletti uralom visszaszerezésére, amit jelenleg olyan központosított intézmények birtokolnak, mint a Facebook, a LinkedIn vagy a Twitter. A fejlesztők szerint, az ilyen cégek jelenlegi monopol helyzete fullasztóan hat mindenféle innovációra.

Ali véleménye:

„A Bitcoinnal párhuzamba állítva: napjainkban az emberek a bankokban őrzik a pénzüket. Az adatok esetében ezek a ”bankok”, vagy harmadik felek, olyan vállalatok, mint a Facebook, a LinkedIn, stb. Így a fejlesztőknek, akik ezeket az adatokat használni szeretnék, muszáj megállapodást kötniük ezekkel a vállalatokkal.”  

Úgy tűnik a OneName-nek egy közös célja mindenképpen van a többi Bitcoin startup vállalkozással: nevezetesen, hogy kikapcsolják az áramkörből az erős és jól körülbástyázott közvetítői réteget.

 

Tágabb perspektíva

Shea elmondása szerint a OneName segítségével a felhasználók visszaszerezhetik a személyes adataik feletti irányítást, hogy aztán valójában ők dönthessenek arról, mindenféle harmadik fél kizárásával, hogy azokat mely applikációs fejlesztőkkel kívánják megosztani.

Shea megemlíti, hogy már több fejlesztő is megkereste őket azzal a szándékkal, hogy használni szeretnék a technológiájukat alternatív, a Venmo-hoz hasonló, de nyílt forráskódú fizetési szolgáltatások fejlesztéséhez.

Ali hozzáteszi:

„Bármilyen olyan applikáció, ami például a Facebook alkalmazásra ráépíthető, a OneName-hez is hozzáilleszthető lesz, de ez utóbbinál, természetéből adódóan decentralizált formában. Tényleg nincs határ, minden csak a fejlesztők képzeletén múlik.”

Napjainkban, a nagy konglomerátumok adatok fölötti monopol helyzete miatt a fejlesztők ilyen célú applikációs lehetőségei igen korlátozottak, mondja Shea.  Az olyan vállalatok, mint a Whatsapp, vagy a Snapchat azért tudtak viszonylag gyorsan fejlődni, mert korlátozás nélküli hozzáférésük volt a mobiltelefonos technológiához, kép-adat generálási lehetőségekhez.

Shea szerint ez a két cég a lehető legjobb példa arra, hogy a vállalkozások sikeres előrejutásában milyen szerepet is játszhat az adatok béklyóktól mentes használata. Itt kell megemlítenünk, hogy a Whatsapp-ot nemrégiben megvásárolta a Facebook 19 milliárd dollárért.

A OneName működési elve

A központosított alkalmazásokkal ellentétben, ahol az adatok egyetlen helyen vannak tárolva, a OneName profil adatai közvetlenül a Namecoin blokkláncában kerülnek tárolásra, tehát a OneName semmilyen adatot sem raktároz el közvetlenül, mondja Muneeb.

A felhasználóneveket a blokkláncban küldik el a számlatulajdonosoknak, akik ezután egyéni kulcsaikat elraktározhatják, vagy akár meg is oszthatják, ahogy szeretnék. Ekképp a profilok, a rendszerben lévő érmékhez hasonlóan, az egyik fiókból a másikba áthelyezhetőek lesznek.

Screen-Shot-2014-03-25-at-1.54.06-PM

Mivel a OneName a Namecoin protokollját használja, így a felhasználóknak regisztrációs díjat kell fizetniük (nagyjából 7 amerikai cent a Namecoin megvásárlása). A regisztráció után, a felhasználóknak 250 nap áll a rendelkezésükre, hogy felhasználónevük regisztrációját meghosszabbítsák. (Amennyiben ezt szeretnék megtenni.)

Ali:

„Az első regisztrációt elvégezzük mi, és a felhasználónak elküldjük a profilját. A profil érvényessége nagyjából nyolc hónap. Ezután a felhasználónak a Namecoin kliens segítségével meg kell hosszabbítania a regisztrációját. Ennek vagy nincsen semmi költsége, vagy maximum csak a namecoin tranzakció díja.”

Az ilyen plusz fáradozások elkerülése végett, illetve a kezdeti nagyszámú visszajelzések hatására, a OneName egy új opcióval is bővítette kínálatát: a felhasználók ezentúl profiljukat a cég honlapján keresztül is meghosszabbíthatják.

Ezen felül, a OneName fenntart egy háttértámogatói rendszert, ami a Shamir-féle titokmegosztás elvén működik. A fejlesztők a redditen ismertették ennek pontos funkcióját: a OneName semmilyen információt nem tárol a felhasználók egyéni kulcsairól, de amennyiben azt a felhasználók esetleg elvesztenék, akkor az visszanyerhető lesz.

Jelenleg a hangsúly azon van, hogy megmutassák az innováció hogyan alkalmazható egy olyan egyszerű esetben, mint amilyen például a fizetés. Hosszútávon azonban tervezik a protokoll nem pénzügyi jellegű felhasználási lehetőségeinek az érvényre juttatását is.

Shea:

„Jelenleg a segítségnyújtás az elsődleges célunk. Egy Bitcoin cím weblapon, vagy Twitter profilban való közzététele viszonylag körülményes folyamat. Célunk, hogy ezt könnyebbé tegyük.” 

 

Az eddigi eredmények

A beindítás nem volt problémáktól mentes. Akárcsak a reddites érdeklődök száma, úgy a OneName szolgáltatásaival kapcsolatos kritikák mennyisége is jelentős volt. Ez utóbbival kapcsolatban még mindig folynak a fejlesztések, hangsúlyozzák a programozók.

Egy korai felhasználó például viszonylag gyorsan lecsapott a +gavin profilnévre, aminek következtében a Bitcoin magfejlesztőtől, Gavin Andresen-től kértek megerősítést. A csapat végül a +gavinandresen profilnevet lefoglalta Andresen-nek.

A OneName megjegyzi, hogy dolgozik egy olyan rendszer kialakításán, amelyik visszaigazolná, hogy a OneName felhasználó személye tényleg megegyezik az azonos nevű Twitter vagy Github, vagy stb. felhasználóéval, így csökkentve a jogtalan felhasználónevek számát.

Ali hozzáteszi:

„Nagyjából arról van szó, hogy a felhasználó egy üzenettel visszaigazol a profiljának, hogy valójában egyazon személyről van szó.”

Szintén a beindításkor, a profilfeltöltések limitálva voltak, jóllehet létezik a megfelelő informatikai ismeretekkel rendelkező emberek számára olyan megkerülő megoldás, amellyel képesek letölteni a Namecoin-Qt, hogy aztán elvégezzék a profilnév feltöltését.

Mindezek ellenére valószínűsíthető, hogy a OneName előtt fényes jövő áll, mivel az általa kínált igen egyszerűen kezelhető szolgáltatásnak van értéke.

A fejlesztők arról is beszámoltak a redditen, hogy néhány digitális pénztárca szolgáltató dolgozik már a OneName implementációján. Ezzel kapcsolatos további részletek a közeljövőben várhatóak.

Szerző: Pete Rizzo

Forrás: CoinDesk