Ezért retteg az Apple a Bitcointól

2012-06-14

Szerző: Jon Matonis

Elég csak egy pillantást vetni az Apple tömegére, hogy érzékelhessük a fajsúlyát a fizetéskezelő-iparágban – és így máris megérthetjük egyből azt is, hogy miért takarítják el minden potenciális vetélytársukat a platformjukról. Ahogy arra már Daniel Terdiman is utalt a CNET-nél, “az Apple legújabb szolgáltatásai külső fejlesztők számos, eddig megtűrt alkalmazását kaszálhatják el.” És valóban így is lett: a Passbook bevezetésével az Apple beizzította a mobilfizetést az iOS-en, és nyomban el is söpört minden potenciális vetélytársat, köztük a Bitcoint is.

Nem lacafacáztak, villámgyorsan kilakoltatták az App Store-ból mindkét, eddig még megtűrt, érdemi használatra alkalmas bitcoinos alkalmazást, a Blockchain Walletet és a BitPaket. És bár így is maradt még néhány bitcoinos cím az App Store-ban, ezek csak azért kerülhették el a fűkaszát, mert az előbb említett két tárca-alkalmazással ellentétben ezek nem adnak lehetőséget tranzakciók indítására és fogadására.

A rendkívüli Blockchain Walletről még áprilisban számoltam be; nem egészen két héttel később azonban már el is távolították az App Store-ból, az Apple hivatalos magyarázata szerint azért, mert “minden alkalmazásnak meg kell felelnie minden jogi követelménynek minden olyan helyszínen, ahonnan elérhetik és használhatják azt a felhasználók”, és azért, mert “a fejlesztő felelőssége a szóban forgó területek jogi környezete felől való tájékozódás és az annak való megfelelés”, a fejlesztőt pedig a jogi részlegükhöz irányították pontos magyarázatért arra vonatkozóan, hogy konkrétan milyen törvényeket sértett meg. No persze, ha ténylegesen kérdőre vonnák őket, egyetlen törvényt sem tudnak majd idézni, mivel jelenleg sehol a világon nincs érvényben egyetlen olyan törvény sem, amely tiltaná a bitcoin használatát. Szerencsére az alkalmazás még mindig beszerezhető a jailbreakelt iPhone-ok alkalmazástárából, a Cydia Repository-ból.

Nagyjából ezzel egyidőben kapott egy elektronikus értesítést a BitPak is arról, hogy eltávolították az App Store-ból az első iOS-es bitcoin-tárcát, szintén az előbb említettekhez hasonló jogi indokokra hivatkozva. Ami már csak azért is különösen kellemetlen, mert a fejlesztő épp az alkalmazás egy olyan új verzióján dolgozott, amely már “felhőbe helyezett” blokkláncot használt volna, és így sokkal gyorsabb és hatékonyabb is lett volna az elődjénél. Az App Store-ból való kilakoltatást követően azonban már nem látja értelmét a további fejlesztésnek.

A lényeg tehát röviden a következő: az Apple tökéletesen tisztában van vele, hogy a jelenlegi, mintegy 400 milliós aktív hitelkártya-bázisukkal bizony igen sok a vesztenivalójuk a mobilfizetések piacán. Akkor ugyan miért nehezítenék meg még jobban a saját dolgukat azzal, hogy megtűrnek versenytársakat is az iPhone platformján? Elvégre ha sikerül jól felfuttatniuk a hagyományos mobilfizetési megoldásukat, úgy kétségkívül tovább növelhetnék az eladásaikat is.

És bár kétségkívül hozna valamennyi plusz eladást a bitcoinos fizetés lehetősége is, ez mégis túl nagy kockázatot jelentene, tekintve, hogy a Bitcoin mégiscsak egy önálló, független pénz, amely nem csak hogy teljes egészében megkerüli az elavult harmadik feleket (bankok, hitelkártya-szolgáltatók), de még az Apple-nek a különböző dongle-s nevekkel (pl. Square és iZettle) jelenleg fennálló kapcsolatait is szétzilálná. Annál is inkább, hogy a bitcoinos fizetési alkalmazások már bizonyították a hatékonyságukat a QR-kódos-szkenneléses fizetés terén – amit az Apple is áthidaló megoldásnak tekint mindaddig, amíg 100%-ban be nem izzítják az NFC-alapú technikákat.

Caribou Honig, a QED Investors partnerének szavaival:

[A mobilfizetésekért jelenleg is zajló] csatározások már egyenesen legendás méreteket öltenek. Soha korábban nem sorakozott még fel ennyi óriás[vállalat] egyazon piaci szegmens meghódításáért. Kezdjük az Apple-lel. Legalábbis saját meglátásom szerint ők az egyetlen olyan vállalat, amely valóban betöltheti a katalizátor szerepét az érintéses mobilfizetés elterjesztésében. De pontosan mit is remélnek ők nyerni ebből?

Szerintem legalábbis nem különdíjakat és lefölöző-jellegű extra bevételt, elvégre ezek csak gátolnák a technika elterjedését és használatát. Sokkal valószínűbb, hogy egyszerűen csak még többeknek akarnak egy újabb ösztönzést biztosítani ezzel a megoldással a hagyományosan nagy árréssel forgalmazott iPhone-jaik megvásárlására. A mobiltárca ugyanis valóban sokat nyomhat a latban sokaknál, amikor azt mérlegelik, hogy milyen telefont is vegyenek, és így még több új önkéntes rabot csalogatna az iOS börtönébe.

És nem is csak a Bitcoint vették célkeresztbe. A Flattr mikrofizető rendszer alapítói is arról számolnak be, hogy egy alkalmazásdiktatúra áldozataivá váltak – az Apple ugyanis elutasította a Flattrrel integrált Instacastot. Éspedig tették ezt az App Store Review Guidelines 21.2-re hivatkozva, mely szerint “adományokat weboladalon és Safarin keresztül vagy SMS útján lehet gyűjteni.” Mire a Bitcoin fórumának egyik tagja azt mondta: “akkor oldd meg úgy, hogy az alkalmazás hozza létre a megfelelő szkriptet, majd küldje el azt SMS-ben. Bár azért kíváncsi lennék, hogy konkrétan a végeredmény szempontjából, tehát magát az egyik személytől a másikhoz való pénzátutalás alapvető lényegét illetően miben más egy Flattres alkalmazás, mint egy PayPales.”

Nos, a PayPal valóban egy érdekes és egyedi kivétel, amely már a kezdetek óta ott figyel az App Store-ban, köszönhetően annak az egyszerű ténynek, hogy a PayPal akkora, hogy a kizárásával sokkal többet veszítene maga az Apple, mint a PayPal. Meg aztán, a PayPal csak felhasználói fiókokat, egyenlegeket és alapvetően hagyományos pénzt kezel, tehát leginkább egy egybegyúrt bank-és-hitelkártya-szolgáltatóhoz hasonlítható. Az Apple azonban még így is igen keményen szabályozza, hogy mit szabad és mit nem a PayPalen keresztül; egymásnak például fizethetnek vele a felhasználóik, és feltölthetik vele az iTunes-fiókjukat is, de például az alkalmazásaikat az AppStore-ban árusító fejlesztők már nem fogadhatnak el PayPales fizetést, mivel abból már nem tudná levenni az Apple a megszokott 30%-os részesedését az eladások után.

Még így sem zárható ki azonban, hogy ha az Apple valóban komolyan beleveti magát a közvetlen fizetések piacába, akkor előbb-utóbb el fog jönni az a nap, amikor vesz egy nagy levegőt, és elkaszálja a PayPal-alkalmazást is.

A szerzőt Twitteren is követheted.

Forrás: Forbes

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.