Egy apokaliptikus mérkőzés: arany kontra Bitcoin

2014-03-21

arany vs bitcoin

Vannak támogatói mindkét befektetésnek, de vajon melyik a megbízhatóbb a kettő közül?

Azokon az internetes fórumokon, ahol a világ pénzügyi rendszerének összeomlása, illetve a magas infláció gyakori és élénk vitatéma, egy kérdés különösen heves érzelmeket vált ki mindenkiből: vajon ér e annyit a Bitcoin, mint az arany?

Miután a Bretton Woods-i monetáris rendszer (ami meghatározta a valuták rögzített átváltási arányát az aranyhoz képest) 1971-ben összeomlott, és az összeomlást óriási infláció követte, a befektetők az aranyban láttak az inflációval szembeni lehetséges fedezetet. Sőt, az arany nem pusztán csak fedezet volt, de bizonyos kontroll is a központi bankokon, akik a pénznyomtatás jogával, illetve a fizetőeszközök leértékelésének lehetőségével is éltek, amik voltaképpen az adósságból származó közterhek csökkentésének, és az export növekedésének mesterséges szabályozói.

Jóllehet az arany értéke gyakran erősödik inflációs környezetben, mégis inkább úgy tekintünk rá, mint valami fogadási tétre, egy az inflációnál sokkal rosszabb dologgal szemben. Mindet egybevéve, az átlagembereknek talán biztonságot jelenthetnek a kormányzati támogatást élvező valuták hanyatlásával szemben az általános tartalékok és befektetések, sőt talán még egyes állami, „infláció védett” kötvények is. Azonban világszerte számos befektető számára az arany sokkal értékesebb védelmet képvisel, még az 1970-es évekbeli inflációs válságnál zordabb körülmények esetén is, legyen akár szó háborúról, vagy elhúzódó gazdasági hanyatlásról.

Most, hogy a Bitcoin is kezd bekerülni az élvonalba és, hogy az aranyhoz hasonló kvalitásokkal is rendelkezik (például viszonylag kevés van belőle és a kormányoktól független) kérdés, vajon melyik tűnik jobb védelemnek a befektetők számára a lehető legrosszabbal szemben?

Értékőrzés: A kibányászható Bitcoin érmék száma 21 millió. Ezzel ellentétben a kibányászható arany végső mennyisége ennél kissé bonyolultabb kérdés. Az elmúlt évek tapasztalata alapján elmondható, hogy az arany árának értéke nagyjából 1-3%-al növekszik évente, de természetesen ennél rövidebb időintervallumon belül számos kisebb-nagyobb ingadozás elképzelhető, főleg új lelőhelyek felfedezése esetén. Értelemszerűen, a Bitcoin értéke, mivel ez még egy új technológia, az aranyénál sokkal változékonyabb. De hosszútávon, amennyiben elfogadjuk, hogy a 21. millió kibányászott érme után valójában nem lesz több belőle, akkor feltételezhetjük, hogy az aranynál jobb értékőrző képességgel fog rendelkezni.

Pont a Bitcoinnak.

Elkobzási kockázatok: Széles körben elterjedt társadalmi zavargás, vagy jelentős hanyatlás esetén annak kockázata, hogy a kormány államosítsa a magánjavakat, elég esélyesnek tűnik. Sőt, voltaképpen már példa is volt erre, az 1933 és 1934-es évek folyamán, amikor az Egyesült Államok kormánya törvénytelennek nyilvánította az arany magánjogi birtoklását, és elkobozta a magánvagyonokat, először végrehajtói, majd kongresszusi rendelettel. Az aranytulajdonosok ugyan kaptak kárpótlást elkobzott aranyukért, de az eljárás összességében arról szólt, hogy a dollár aranyhoz viszonyított értékét csökkentették, tehát a kárpótoltak a megtakarításaiknak nem a valós piaci értékét kapták vissza.

Ha feltételezzük, hogy valami hasonló újra megtörténhet, akkor mikor érezné magát nagyobb biztonságban: ha Bitcoin vagy arany tulajdonos lenne? Bizonyos értelemben teljesen lényegtelen, hogy Bitcoinnal vagy arannyal rendelkezne. Amennyiben ugyanis az állam el akarná venni Bitcoinjait, vagy arany tartalékait, úgy ellenállás esetén, mindkét esetben törvényszegőnek minősülne. Amennyiben megpróbálná kijátszani az állami intézkedéseket, úgy valószínűleg az arannyal nagyobb esélye lenne. Persze léteznek módjai annak is, hogy úgy vásároljon Bitcoint, hogy személyazonossága lenyomozhatatlan maradjon a blokkláncban, de ez egy viszonylag bonyolult eljárás. Ennél sokkal egyszerűbb kis mennyiségű aranyat vásárolni készpénzért, úgy hogy a vásárlásnak ne maradjon semmi nyoma a kormány felé.

Figyelmeztetés: a törvényszegés az törvényszegés, tehát ez a megoldás semmiképpen sem ajánlatos, még a legrosszabb, hipotetikus forgatókönyvek megvalósulása esetén sem.

Pont az aranynak.

Fedezet a legrosszabbal szemben: Amennyiben a harmadik világháború lehetséges kitörésének gondolatától álmatlanok az éjszakái, akkor ön valószínűleg nehezen hinne benne, hogy a Bitcoin jobb döntés lehet az aranynál. Nagyon leegyszerűsítve: a Bitcoin működéséhez nélkülözhetetlen feltétel az internet. Ha valamilyen oknál fogva lecsatolnák a világhálóról, vagy az online közösségről, akkor Bitcoin érméi teljesen értéktelenné válnának. Még abban az esetben is, ha ezeket az érméket fizikai minőségben is birtokolná.

Pont az aranynak.

Könnyű felhasználás: Kevésbé borzalmas körülmények között, például amennyiben ön egy elnyomó, és felelőtlen kormány állampolgára, de a rendszeres internet hozzáférése azért megoldott, a Bitcoin hasznosabbnak tűnhet az aranynál. A kriptopénz népszerűsége olyan országokban is megerősödött, mint például Argentína, ahol a helyi valutát a kormány nem megfelelő kezelése, a gazdaságot pedig krónikus infláció jellemzi. Egy ilyen helyzetben például a Bitcoin az aranynál jobb alternatívának bizonyul, mivel az arany birtoklása, fizikai tárolása, szállítása sok költséggel jár, míg a Bitcoinnal történő fizetés, illetve a kriptopénz tárolása gyakorlatilag költségmentes.

Pont a Bitcoinnak.

Megállapíthatjuk tehát, hogy nehéz egyértelmű győztest hirdetni ebben az „érc-pénz” háborúban. Mind az arany, mint a Bitcoin értéke nagymértékben függ a spekulánsoktól, a befektetői előrejelzésektől, és attól, hogyan reagál a politika bizonyos eseményekre. És a politikai reakciókat még a pénzügyieknél is jóval nehezebb megjósolni, épp ezért, a legtöbb vezető közgazdász és pénzügyi szakember azt javasolja, hogy megtakarításainknak csak egy igen csekély részét tároljuk olyan alternatív fizetőeszközökben, mint például az arany vagy a Bitcoin.

Mindez természetesen nem azt jelenti, hogy az arany vagy a Bitcoin értéktelen lenne. Mindössze arról van szó, hogy értékük kiszámíthatatlan. Az arany ára például felszökhet amennyiben egy sikeres gazdaságpolitikai döntés képes lenne helyreállítani szerepét a globális monetáris rendszerben. Egyébként ez nem egy teljesen esztelen ötlet, mivel a dollár dominálta világban az állandóan változó valuta árfolyam számos feltörekvő piac instabilitását, illetve globális piacok stabilitáshiányát eredményezi.

Hasonlóak a Bitcoinról is elmondhatóak. Amennyiben például a kriptopénz használata olyan széles körben válna elterjedtté, hogy még a kormányok is elfogadnák, sőt akár még törvényes kereteik közé is integrálnák, akkor a mostani 600 dolláros érménkénti ár valószínűleg igencsak alacsonynak minősülne.

Szerző:

Forrás: CNNMoney