Boltokra és éttermekre gyúr a WalletBit

2012-12-04

Szerző: Vitalik Buterin

Komolyan beindult és felpörgött idén ősszel a WalletBit kereskedői platform, pillanatok alatt ki is nőve magát a BitPay mainstream alternatívájává – vagy legalábbis komolyan törekedve erre. Ennek jegyében jelentették be legújabb szolgáltatásukat is, kifejezetten az európai kereskedőket célozva meg: immár elérhetővé tették a bankbetétes fizetést is. Más szóval, a szolgáltatást igénybe vevő kereskedők immár úgy is fogadhatnak el bitcoint, hogy ténylegesen soha nem kell foglalkozniuk azokkal, mivel a BTC-ben érkező bevételeiket azonnal a helyi pénzükre átváltva kapják meg, adott rendszerességgel jóváírva a bankszámlájukra.

Önmagában ez a lehetőség persze a legkevésbé sem nevezhető újdonságnak; a BitPay már majdhogynem az indulása, 2011 május óta kínál ugyanilyen szolgáltatást, ami azóta is rendkívüli népszerűségnek örvend. Éppen ezért a WalletBit természetesen kínál bizonyos előnyöket is a BitPay megoldásával szemben. Az alacsonyabb díjaikkal értelemszerűen elsősorban a kereskedőket igyekeznek megnyerni; a BitPay ennek a célcsoportnak 0,99%-os tranzakciós díjat számol fel, de a WalletBit egy kicsit még nekik is alájuk kínált 0,89%-kal. És bár az amerikai kereskedőknek egy kicsit még drágábban is számítja a WalletBit a kezelési költséget, mint a BitPay (2,75% vs 2,69%), ugyanezt az árat tovább már nem emelik az európai kereskedők számára, míg a BitPay viszont igen, 3,99%-ra.

További előnye a WalletBitnek a nemzetközi jellege; míg a BitPay bankbetétes megoldása csak német, francia, olasz, spanyol, finn és holland bankszámlákkal vehető igénybe, a WalletBit egyből ki fogja szolgálni a SEPA-térség teljes egészét, amint beindul ez a szolgáltatásuk. Euró mellett pedig – Dánia esetében – dán koronával is foglalkoznak majd. Kihangsúlyozzák továbbá a rendszerük biztonságosságát is: ACID– és PCI-DSS-kompatibilitás, AES-256-os kódolás a belső adataikra szerveroldalon, valamint háromtényezős azonosítási opció Google Authenticatorrel és a WalletBit saját SecureCardjával (ez egy, az ellenőrzési folyamat részét képező, kinyomtatható karaktertábla, amelyről három véletlenszerűen kiválasztott mező karaktereit kell megadnia a felhasználónak).

És ez még nem minden. Igen előkelő helyen szerepel a prioritási listájukon Kanada meghódítása – bár annyira azért nem sietnek ezzel, inkább a “lassan, de biztosan” elvét vallják, mivel egyaránt akarják biztosítani azt is, hogy minden tökéletesen és 100%-osan legális legyen egyfelől, és mégis a lehető legolcsóbban működhessen másfelől. Rengeteget dolgoznak továbbá a fizetőrendszereik fejlesztésén is, különös hangsúlyt fektetve az okostelefonos és táblagépes alkalmazásokra is. A korábban csak ResponsePay-ként ismert WalletBit Mobile például a hétköznapi felhasználók számára biztosít egy könnyen kezelhető tárcát, és rövidesen előrukkolnak majd egy minden igényt kielégítő POS-megoldással is, melynek segítségével boltok és éttermek is igénybe vehetik majd a segítsüket egy egyszerű és könnyen kezelhető táblagépes alkalmazás segítségével.

Szeptember óta tehát a WalletBit töretlen lendülettel tör előre, és ennek megfelelően sikeresek is – köszönhetően főképp Adam Harding marketingigazgatónak, aki ekkor csatlakozott a vállalathoz. Míg az érkezése előtt nagyjából azt sem tudta senki, hogy a WalletBit egyáltalán a világon van (pedig már 2011 júliusa óta léteznek és működnek), addig Harding szeptemberi belépése óta, amint láthatjuk, igencsak felpörögtek az események. A WalletBit tranzakcióforgalma már több, mint megduplázódott az idén nyári helyzetéhez képest, Kris Henriksen pedig, a vállalat alapítója, meggyőződéssel vallja, hogy az egyre újabb fejlesztések csak tovább gyorsítják majd a lendületüket. Kanadát már csak azért is célozzák komolyan, mert az mindeddig egy meglehetősen elhanyagolt piac BTC-szempontból (dacára annak, hogy ott sem sokkal csekélyebb az érdeklődés a BTC iránt, mint az USÁban. Még ennél is jobban összpontosítanak azonban a fizikai boltokra, üzletekre és vendéglőkre; mert bár eddig már összesen 167 kereskedővel működnek együtt, ebből még csak egyetlen egy képviseli az előbb említett fizikai dimenziót (egy kis kioszk Dániában, Kris szülőhazájában). Kris azonban bízik benne, hogy a banki megoldás beindításával ezen az oldalon is alaposan megnövelhetik a számaikat.

Forrás: Bitcoin Magazine

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.