BitTorrent-Bitcoin integráció készül

2013-12-14

Szerző: Ernesto

Keményen dolgoznak a FrostWire alkotói azon, hogy Bitcoin-támogatást építsenek be a BitTorrent-kliensükbe. A kliens így egyrészt bitcoin-tárcaként is funkcionálna egyben, másrészt pedig lehetőséget biztosítana a felhasználóknak arra is, hogy közvetlenül támogathassák az alkotókat és a tracker-tulajdonosakat. A FrostWire csapata bízik benne, hogy más kliensek készítői és átveszik a koncepciót és ennek jegyében egy új szabványt is felvázoltak a BitTorrent-protokoll Bitcoin-metaadatokkal való kibővítésére.

A bitcoin P2P kriptopénz igen felkapott témává vált az idén a technológia világában, és ez természetesen a BitTorrent-közösség figyelmét sem kerülte el. Prominens oldalak és trackerek tucatjai, köztük a Pirate Bay is bevezették a bitcoinos adakozás opcióját az elmúlt hónapok során – ami pedig talán még ennél is izgalmasabb, több különböző BitTorrent-fejlesztői csapat is vizsgálja annak a lehetőségét, hogy miként integrálhatnák minél szorosabban a bitcoint a BitTorrent szoftverével.

A FrostWire alkotói szorgosan dolgoznak rajta, hogy beépíthessék a bitcoin-cím-támogatást a torrent-metaadatok közé annak érdekében, hogy a felhasználók közvetlenül a kliensből adakozhassanak az alkotóknak és a trackertulajdonosoknak.

Angel Leon, a FrostWire csapatának egyik tagja úgy fogalmazott, a cél az, hogy a felhasználók opcionálisan megadhassanak egy bitcoin-címet és egy ajánlott adomány-összeget is a FrostWire-rel létrehozott torrentjeikhez. Ha pedig a FrostWire találkozik egy ilyen bitcoin-cím-mezővel ellátott .torrenttel, úgy megjelenít majd egy bitcoin-ikont a GUI adatátviteli sorában. Ha az ember erre rákattint, úgy a FrostWire megpróbál megnyitni egy bitcoin-klienst vagy elviszi a felhasználót egy olyan weboldalra, ahonnan kimásolhatja a címet vagy beszkennelhet egy QR-kódot.

A FrostWire csapata szerint ez a fajta integráció plusz ösztönzést ad majd az alkotóknak az általuk létrehozott tartalmak megosztására, a rajongóiknak pedig lehetőséget biztosít a kedvenceik közvetlen támogatására. Mi több, nem csak a BitTorrent-kliensekben jelennének meg így az adakozó-gombok, de a torrent-oldalak is megjeleníthetnék ezt a plusz információt a keresési találataiknál.

A csapat más fejlesztőknek is felvetette már az elképzelést, akik szintén pozitívan fogadták azt. Így már csak az van hátra, hogy benyújtsanak erről egy hivatalos “BitTorrent-fejlesztési javaslatot” (BEP – BitTorrent Enhancement Proposal) is, melynek nyomán hivatalosan is beépítik a bitcoin-metaadatokat a BitTorrent protokolljába.

Ez aztán további fejlesztések előtt is megnyitja majd az utat, így a fejlesztők tovább mélyíthetik az integrációt, lehetőséget biztosítva például a klienseknek a bitcoin hálózatával való kommunikációra, az alkotóknak pedig új üzletmodellek kidolgozására.

A FrostWire például konkrétan egy egyszerűsített bitcoin-tárcával is kibővítené a kliensét annak érdekében, hogy a felhasználók könnyen és gyorsan adakozhassanak az alkotóknak vagy a tracker-üzemeltetőknek.

A közvetlen adakozás azonban csak egy vékonyka szelete a lehetőségek ama tekintélyes tortájának, amit a bitcoin-integráció kínál. Emellett lehetőség nyílna így még például arra is, hogy az alkotók meghatározzanak egy konkrét összeget, amit az érdeklődőknek előbb össze kell dobniuk ahhoz, hogy ténylegesen megosztásra kerüljön egy torrent. Ez a fajta megközelítés persze nem feltétlenül lesz szimpatikus sokaknak, de ezen túlmenően is számos további variáció és lehetőség is megnyílna így a tartalmak pénzzé tételére a BitTorrent ökoszisztémáján belül.

Leon szavaival élve, ez egy óriási evolúciós ugrás lenne a BitTorrent egész rendszere számára; a bitcoin-integrációval olyan hatást érhetnének el, mint amilyet a filmkölcsönzés gyakorolt a videómagnókra; ezáltal még akár a médiaipar is új szemszögből nézhetne a BitTorrentre. Talán még ők is észrevehetnék, mi is a jó abban, ha ezáltal anélkül kereskedői- és sávszélesség-díjak megfizetése nélkül, közvetlenül és maximális hatékonysággal gyűjthetik be a bevételeket a megosztott tartalmak után.

Első körben a FrostWire csapata a BitTorrent közösségi fórumainak más fejlesztőivel együtt megtárgyalja és kialakítja a BEP-javaslatot; amikor aztán minden részlet kidolgozásra került és a javaslat elnyerte végleges formáját a közmegegyezés nyomán, akkor hivatalosan be is nyújtják azt.

Függetlenül azonban attól, hogy végül valóban sor kerül-e a BitTorrent protokolljának ilyetén való hivatalos kibővítésére is vagy sem, a FrostWire csapata mindenféleképpen meg fogja valósítani a bitcoin-integráció koncepcióját a saját kliensükben.

Forrás: TorrentFreak

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.