Bitcoinra szabott szabályozások

2014-05-26

Bitcoin

Massachusetts állam szabályozói, akárcsak az ország egyéb elöljárói, újra górcső alá veszik az egyre nagyobb és nagyobb népszerűségnek örvendő bitcoint.

„Azon dolgozunk, hogy előálljunk egy törvényjavaslattal, vagy valamilyen szabályozással, amit az állam használhatna” mondta az Emerging Payments Task Force elnöke, egyben a Massachusetts-i bankcsoportok megbízottja, David Cotney. „Óriási figyelmet kapott a dolog, így biztosak akarunk lenni benne, hogy amikor cselekszünk, akkor helyesen tesszük azt.”

A testület az Egyesült Államok kilenc államának szabályozóiból áll, és tüzetesen átvizsgálja a témát, a bitcointól egészen a mobilos fizetésekig. A múlt héten egy meghallgatást is tartottak a bitcoin és a virtuális fizetőeszközök témakörben, és a meghallgatáson felszólaltak bitcoin vállalatok képviselői és szabályozók is, beleértve az államtitkár Barbara Anthony-t is, aki a fogyasztói ügyekért és üzleti szabályozásokért felelős (Office of Consumer Affairs and Business Regulation) Massachusetts államban.

Anthony elmondása szerint az egyik kulcskérdés, hogy az átlagos fogyasztókat érdekeli a bitcoin, de nincsenek tisztában annak valamennyi kockázatával.

„A fogyasztóknak, ekképp az átlagfogyasztóknak is, tisztában kell lenniük azzal, hogy milyen kockázatokkal is jár a virtuális fizetőeszközök használata”, mondta Anthony. „Meg kell érteniük az embereknek, hogy az a hagyományos fogyasztóvédelmi eljárás, amely mentén működünk, nem funkcionál a virtuális fizetőeszközök esetében.”

Tisztában kell lenni például azzal, hogy ez egy ingatag értékű eszköz, és hogy nem áll mögötte semmilyen központi szervezet, amely garantálhatná az értéket, tette hozzá Anthony.
„Elképzelhető, hogy vásárol most 100 dollár értékben bitcoint, és bizonyos idő elteltével már 100 dollárt sem fog érni a megvásárolt kriptopénz”, mondta Anthony.

Cotney arról tájékoztatott, hogy pillanatnyilag nincs semmilyen tervbe vett szabályozásuk a bitcoinnal kapcsolatban, de ez nem jelenti azt, hogy nem is dolgoznak rajta.
„Természetesen a testület munkájára is számítunk, hiszen az segíthet minket a tisztánlátásban”, mondta Cotney.

A bitcoin ATM automatákat gyártó cég, a Liberty Teller társalapítója, Kyle Powers, úgy véli, hogy egy átláthatóbb szabályozás elősegítheti a kriptopénz piaci helyének megszilárdulását.
„Egy naprakész és az igényeknek megfelelő szabályozás elősegíthetné kis vállalkozásunk növekedését, és Massachusetts államnak is a javára szolgálna, mivel így a továbbiakban is fenntarthatná vezető szerepét a kriptopénz iparában”, mondta Powers. „A bitcoin legnagyobb akadálya ismeretterjesztői, oktatásbeli kérdés, nem pedig technikai. Megállás nélkül dolgozunk rajta, hogy egyre több ember ismerhesse meg és használhassa a kriptopénzt, tehát amikor a fogyasztók tájékoztatásáról és neveléséről van szó, akkor egy csónakban evezünk.”

Boston környéke dolgos hetet tudhat maga mögött. A Liberty Teller bejutott a startup vállalkozások katalizátorának, a MassChallenge-nek a döntőjébe. A szintén bostoni székhelyű Circle Internet Financial pedig bejelentette egy új termékének a megjelenését, amely azt a célt fogja szolgálni, hogy a kriptopénzt minél hozzáférhetőbbé tegye a fogyasztók számára.

Szerző: Jordan Graham
Forrás: bostonherald.com