Bitcoin: az ukránok és a fehéroroszok menedéke

2011-11-01

Szerző: GoWest

Ukrajna és Fehéroroszország pénze egyaránt súlyos infláción ment keresztül a viszonylag közeli múltban, a lakosság pedig természetesen igyekszik megragadni minden lehetőséget arra, hogy valahogyan megőrizhesse a pénze értékét az infláció dacára is. Nem meglepő módon a Bitcoin egy igen népszerű eszköznek bizonyult náluk erre a célra.

2008 utolsó három hónapjában a gazdasági világválság kibontakozása nyomán Ukrajna 38,4%-kal értéktelenítette el a pénzét, a hrivnyát. Nem ez volt az első ilyen alkalom; ’98-ban még ennél is sokkal súlyosabb, 69%-os értékcsökkenésen ment keresztül a pénzük.

Nem volt rózsásabb a helyzet Fehéroroszországban sem, ahol idén május 23-án nem kevesebb, mint 56%-ot vesztett az értékéből a fehérorosz rubel, mivel a kormányuk így kívánta kezelni az egyre súlyosabbra hízó államadósság problémáját.

Csoda hát, hogy a lent látható eredményt kapjuk, ha megnézzük a Bitcoint használó országok toplistáját, majd elosztjuk az elmúlt 24 órában csatlakozott kliensek számát az országok netfelhasználóinak számával…?

Világosan látható, hogy a többi országhoz képest Fehéroroszországban és Ukrajnában a netfelhasználók kiugróan nagy hányada keres menedéket és védelmet a Bitcoinban a saját nemzeti valutájuk elől.

Ha valami, hát ez egyértelműen bizonyítja, hogy a Bitcoint egyre többen tekintik a hagyományos papírpénzek használható és működőképes alternatívájának. Érdekes lesz megfigyelni azt is, hogy hány újabb, a pénze értékét megőrizni kívánó felhasználhót terel majd a Bitcoinhoz az Európai Unió gazdasági összeomlásának folyamata.

Forrás: Bitcoin Trader

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.