Bitcoin: a megtévesztőtől a mindent felforgatóig

2014-06-25

mon

A bitcoin mozgásban van, kezdeti, megtévesztő fázisából a mindent felforgató korszaka felé halad. Jelen bloggal az a célom, hogy e fejlődést elmagyarázzam, illetve tippet adjak önnek egy esetleges következő lépéshez.

A felbukkanása óta nyomon követem a bitcoint, és napjainkra olyan magas fokú bizalom alakult ki bennem a kriptopénzzel kapcsolatban, hogy az arany-megtakarításaim egy részét árváltottam bitcoinra, továbbá bitcoint fogadok el az Abundance 360 CEO Summit-on is.

Pontosan mi is az a bitcoin?

A kezdők számára: egy digitális fizetőeszközről van szó. Jelenleg nagyjából 600 dollárt ért egy bitcoin érme. A bitcoin 8 tizedes jegyig osztható, mindez számmal példázva: 0.00000001 BTC. A bitcoinnal vehet, illetve értékesíthet dolgokat, átválthatja azt hagyományos valutákra (oda-vissza), vagy bányászattal is hozzájuthat.

A bitcoin magot illetően elmondhatjuk, hogy egy rendkívül ötletes fizetőeszközről van szó, amelyet előrelátó mérnökök terveztek. A bitcoinhoz ugyanis nincs szükség bankokra, és használatakor sem kell semmilyen járulékos költséggel számolni, se bankkártya, se tranzakciós, se kezelési díjakkal… szóval csupa jó dologról van szó.

És ami a legfontosabb, hogy ez egy „exponenciális fizetőeszköz”, amely megváltoztatja majd a pénzről alkotott fogalmunkat. Hasonlóan ahhoz, ahogy az elektronikus levél küldés megváltoztatta a levelezés fogalmát. (Emlékszik még egyáltalán arra, hogyan is volt az email küldés előtt?)

Amennyiben nyomon követi a munkásságom, vagy esetleg részt vett az általam szervezett Abundance 360 csúcstalálkozón, akkor tudja, hogy az exponenciális technológiák ismertetésére, tanítására az úgynevezett „6 D” megközelítésemet használom a felhasználói korszakok jellemzésére.

A bitcoin is követi a 6D megközelítést, és a megtévesztő fázisból a mindent felforgató korszaka felé halad, amely 1-3 éven belül fog kiteljesedni. De hadd fejtsem ki bővebben, miért is gondolom így.

A bitcoin és a 6 D megközelítés

1. DIGITALIZÁLT: A bitcoin egy digitális pénz, azaz teljes egészében, színtisztán digitális fizetőeszköz. Minden egyes vett, eladott, megkeresett, kibányászott, átváltott, elcserélt bitcoin érme a cyber-valóságban (virtuális valóságban) létezik. Ekképp a kriptopénz pályafutása a Moor-törvénynek megfelelően egy exponenciális görbével írható le.

2. MEGTÉVESZTŐ (DECEPTIVE): A bitcoin szoftver 2009-ben került nyilvánosságra, és kezdeti éveiben a megtévesztő fázisában működött. Ekkor még csak néhányan hallottak róla, illetve csak néhányan ismerték, használták, fogadták el. Ráadásul ekkor még viszonylag nehézkes is volt a használata, következésképpen még nem rendelkezett igazi felhasználói felülettel, amely kulcsfontosságú tényező a mindent felforgató korszakhoz vezető úton. Minderről részletesebben a későbbiekben.

3. MINDENT FELFORGATÓ (DISRUPTIVE): Ahogy alább Barry Silbert barátom (a Second Market alapítója) is kifejti, a kriptopénz jelenleg a mindent felforgató korszakához közelít, amikor is elfogadásának és használatának a mértéke az egekbe szökik majd, akárcsak az értéke is. A részletek lejjebb.

4. DEMATERALIZÁCIÓ: A bitcoin kizárja, vagy dematerializálja a hagyományosan, fizikailag létező pénzek használatát (papírpénzek, érmék), sőt még a hitelkártyákét is. Nem csak arról van szó, hogy a fizikailag létező pénzek használatát szükségtelenné teszi, hanem arról is, hogy a központi bankok, jogászok és pénzváltók szerepét is feleslegessé változtatja.

5. DEMONETIZÁL: A bitcoin feleslegessé teszi a közvetítő személyek (bankok, jogászok, valutaváltók) szerepét, egyben megszünteti a tranzakciós költségeket. Nincsenek járulékos költségei, így használata olcsóbb, azaz olcsóbbá teszi a pénz használatát, terjesztését, cseréjét.

6. DEMOKRATIKUS: A bitcoinnal mindenki számára elérhetővé válik az anyagi tőke, tehát olyan területeken is, ahol nincsenek bankok, ATM automaták, vagy bankkártya szolgáltatók. Szóval, ahogy a Földön a digitálisan lefedett 7 milliárd ember felé haladunk (6 éven belül megvalósul), úgy válik majd a bitcoin minden ember számára könnyen elérhetővé egy szimpla internet kapcsolattal.

A bitcoin evolúciója – azaz miért fog hamarosan mindent felforgatni?

A napokban Barry Silbert barátom (a Second Market alapítója) tartott egy előadást a bitcoinról, meghívott vendégemként a Singularity University Exponential Finance című konferenciáján. Előadásán kiváló áttekintését adta a bitcoin rövid távú alakulásának, amelyet az alábbiakban foglalok össze. Meg kell említenem, hogy előadása engem is arra késztetett, hogy a „felhasználói felület” szemszögéből vizsgáljam a kriptopénzt, azaz abból a szempontból, amikor majd egy vállalkozó létrehoz egy felhasználóbarát szoftvert (gondoljunk például Marc Andreessen-re és a Mosaic-ra), amellyel valójában egyszerű lesz a bitcoin használata.

A jövőben további tájékoztatást adok ezekről a felhasználóbarát szoftverekről, támogatva és segítve azon startup vállalkozások munkáját, amelyek ezen programok fejlesztését segítik.

Most azonban térjünk vissza Barry Silbert meglátásaihoz. Barry öt fázisát különítette el a digitális pénznek, hogy megérthessük, hol is tart napjainkban, illetve merre halad tovább.

1. Fázis: A 2009-2011 közötti időszak, amely a kriptopénz kísérleti szakasza (azaz megtévesztő szakasza) volt. Erre a fázisra tehető a szoftver nyilvánosságra kerülése, de ekkor még csak a műszaki szakik és hackerek játszadoztak a kóddal. Ebben a szakaszban még nem volt számottevő értéke a kriptopénznek, és a bányászat is viszonylag könnyű műveletnek számított, gyakorlatilag bárki művelhette egy egyszerű személyi számítógéppel (Mac vagy Pc).

2. Fázis: 2011 körül, a „korai adoptáció” szakasza (még mindig a megtévesztő korszak). Ekkora tehető a Silk Road körüli nagy felhajtás, és ekkor ugrott fel egy érme ára 1 dollárról nagyjából 30 dollárra (majd visszazuhant). Ez a szakasz adta meg a kezdeti lökést a bitcoin infrastruktúráját kiépítő vállalatoknak: a pénztárca szolgáltatóknak, a kereskedői fizetési feldolgozások szolgáltatóinak, a bányászati megbízásoknak, tőzsdéknek, stb. Ez tehát a „korai felhasználói felületek” fázisa.

3. Fázis: 2012-től 2014 közepéig, erre a szakaszra tehető a nagytőkés befektetők megjelenése. Szereplők, mint Marc Andreessen, a Google befektetők, kockázati tőkések, Benchmark és a többiek. Tehát ekkorra tehető az új szereplők megjelenése, illetve a második generációs bitcoin vállaltokba történő tőkebefektetés. A 3. fázis közepén bitcoin vállalatok ezrei születtek, amelyek próbálták létrehozni a valódi felhasználói felületet.

4. Fázis: A 2014-es év vége, 2015-ös év. Ez a Wall Street belépésének a fázisa lesz, amikor is az intézményi befektetők vagyontárgyként fogják elismerni a bitcoint, és elkezdenek vele kereskedni, illetve bitcoinnal kapcsolatos termékeket fognak létrehozni, és a kriptopénzbe fognak invesztálni. Ez lesz a mindent felforgató korszak kezdete.

5. Fázis: Végül a „tömeges felhasználói adoptáció” korszaka következik majd. Ebben a fázisban a bitcoin alapvető szereplőjévé válik majd a globális gazdaságnak. Mindez akkor lesz, amikor a felhasználók egyszerűnek, biztonságosnak és zavartalannak érzik majd a kriptopénz használatát. Ez csak azután fog bekövetkezni, hogy a felhasználói felület létrehozása valóban kiteljesedik, ennek Barry-vel megegyezően, még 1-2 évet adok.

Nos, akkor mi tévő is legyen?
Tanuljon róla, használja, tanítsa… Szerezzen róla tapasztalatot! Hozzon létre egy bitcoin pénztárcát és vegyen néhány érmét. Nincs ennél jobb módja a tanulásnak.

Szerző: Peter Diamandis
Forrás: Forbes.com