Bitcoin: a legjobb offshore-bank

2011-09-24

Szerző: Anthony Freeman

Rögtön az elején tisztázzuk, hogy miért is olyan lényeges tényező az “offshore”, és miért döntenek olyan sokan az ilyen jellegű megoldások használata mellett? Nos, általában a következő szempontok játszanak szerepet ebben:

* Pénzügyi biztonság
* Lopásvédelem
* Jogi védelem
* Pénzügyi diverzifikáció
* Nemzetközi elérhetőség

Kevés olyan megoldás létezik, ami e kitételek mindegyikét teljesíti, de a Bitcoin egy ezek közül. A következőkben azt vesszük szemügyre, hogy hogyan és miként is elégíti ki a rendszer ezeket a tényezőket:

Pénzügyi biztonság

A Bitcoin természeténél fogva igen erős – ha nem is tökéletes, de igen erős – adatvédelmet, valamint igény esetén akár elég jelentős mértékű névtelenséget is biztosíthat. Nem véletlenül nevezik digitális készpénznek is – elvégre a kliensprogram letöltésével az ember a saját gépén tárolhatja a pénzét* (vagy egy pendrive-on, vagy egy online szolgáltatónál, vagy ahol jónak látja). Egyes, jelenleg is fejlesztés alatt álló projektek sikeres befejezése esetén pedig az sem kizárt, hogy a rendszer végül akár valóban tökéletes névtelenséget is biztosíthat majd.

Lopásvédelem

Köszönhetően a központi hatóságtól mentes P2P-hálózatnak és a rendszer által alkalmazott fejlett kriptográfiái eljárásoknak, ha az ember kellőképpen odafigyel a pénzére, úgy szinte kizárt, hogy ahhoz bárki vagy bárkik is hozzányúljanak az ő kifejezett engedélye és jóváhagyása nélkül.

Jogi védelem

Fogalmazhatnánk úgy is, hogy amit nem találnak meg, azt nem is vehetik el. Akinek ilyen jellegű védelemre van szüksége, az a pénze bitcoinra váltásával és a nyomai elmaszatolásával kellő biztonságba helyezheti az anyagi tartalékait.

Pénzügyi diverzifikáció

Míg a nemzeti valutákat kormányok és jegybankok manipulálják, addig a bitcoin összmennyisége korlátozott, így idővel inkább csak deflálódik, semhogy inflálódna – ebből követezően pedig kiváló értékőrzőnek bizonyulhat.

Nemzetközi elérhetőség

Mivel a Bitcoin “természetes élettere” maga a net, ezért egyszerre van ott mindenhol, és mégsincs igazából sehol; ebből következően bárhonnan a világból könnyen hozzáférhető és használható.

A Bitcoin további előnyei:

Kockázatmentesség

Ha egy bankra vagy aranytárolóra bízod a pénzed, úgy az még mindig a tiédnek számít ugyan, de egyben kockázati tényezőt is jelent a másik fél bevonása miatt; ha bármi is történik velük – csőd, csalás, sikkasztás -, azt a te pénzed is bánhatja. Ha azonban a bitcoin útján fizikailag is magadnál tartod az értékeidet, úgy kiiktathatod ezt a kockázati tényezőt. (Bár persze a magadnál tartott értékeidért a bitcoin esetében is éppúgy magadnak kell vállalnod a felelősséget, ahogyan a fizikailag magadnál tartott arany- és ezüstkészletek esetében is.)

Könnyen kezelhető

Nem kell személyesen elutaznod egy másik országba, hogy ott nyiss magadnak számlát – és azonosítanod sem kell magad semmilyen formában a Bitcoin rendszere előtt. Senkitől nem kell engedélyt sem kérned a használatához. Valóban mondhatjuk tehát azt, hogy a Bitcoin tényleg “a nép pénze”.

Mozgathatóság

Egyetlen hagyományos fizikai pénzből sem tarthatsz magadnál tetszőleges mennyiséget az egyes országhatárok átlépésekor, de bitcoinból szó szerint egy egész vagyont is magaddal vihetsz egyetlen pendrive-on vagy egy közönséges netkapcsolaton keresztül.

A közösségi hatás

Minél többen fedezik fel maguknak világszerte a bitcoint, annál hasznosabbá válik az a számodra is.

És hogy hogyan járulhatsz hozzá magad is a bitcoin terjesztéséhez? Válts!

Nem üzleti, hanem egyéni értelemben. Működj egyéni váltóként a saját közösségeden belül. A központosított váltók nagy hátránya, hogy centralizáltak, és ezért könnyen is támadhatóak; ezzel szemben a személyes váltók és a partnereik személyes hálózata lényegesen nagyobb biztonságot jelent, és nagyban megkönnyíti a váltás folyamatát is. Minél több felhasználó válik egyben váltóvá is, annál jobban kibontakozhat a szabadság.

Összegzés

A net az abszolút offshore környezet, a Bitcoin pedig a legjobb offshore bankszámla.

* Valójában nem a pénzedet tartod magadnál, hanem az azokhoz való hozzáférésedet biztosító titkos kulcsaidat; ezek segítségével rendelkezhetsz tetszésed szerint a Bitcoin hálózatának hozzád tartozó könyvelési tételei, vagyis az egyes bitcoinjaid felett.

A cikk szerzőjének az alábbi címen adakozhatsz:
15XZVUgqM5sUA7yjNJB2iJqv5ujsUV8CEH

Forrás: Economics and Liberty

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.