Láss neki!

Könnyen és gyorsan létrehozhatsz magadnak egy fiókot bármelyik eTárca (eWallet)-szolgáltatónál. Nevükhöz híven ezek egy online tárcát bocsátanak rendelkezésedre a bitcoinjaid tárolásához.

Ez a leírás csak a Bitcoin telepítését és az első lépéseket mutatja be, külső tárcaszolgáltatók bevonása nélkül.

Windows alatt

Telepítés

Töltsd le és telepítsd a Bitcoint.

A telepítő varázsló.

Inicializálás

Első beindításakor a Bitcoin megkezdi az eddig keletkezett összes blokk letöltését. Bitcoin-címet már az első pillanatban generál számodra, azonban a tranzakcióid csak az inicializálás befejézését követően jelennek majd meg a kezelői felületén. Ennek a folyamatnak az időtartama fél órától néhány óráig terjedhet.

Bitcoin-inicializálás: a kliensprogram kapcsolatot létesít más kliensekkel és letölti a blokkokat.

A blokkok letöltése befejeződött.

A címedet (amiből annyi lehet, amennyit csak szeretnél) felül láthatod, az egyenlegedet pedig – ami eleinte nulla lesz – alul. A tranzakcióid a listában jelennek majd meg.

Mac OS X alatt

Töltsd le a Bitcoin OS X-es változatát és nyisd meg az archívumot.

A Bitcoin archívum tartalma megnyitás után.

Húzd át a Bitcoin ikont oda, ahova telepíteni szeretnéd, majd duplaklikkel vagy Cmd-O-val (⌘O) indítsd el az alkalmazást. Ekkor megnyílik a Bitcoin ablaka, és perceken belül beindulnak a kapcsolódások és a blokkok letöltése is. A címedet és az egyenlegedet az ablak tetején láthatod, a címedet pedig a “Copy to Clipboard”-dal másolhatod ki. A tranzakcióid a főablakban jelennek meg.

A főablak.

Mivel a Bitcoin jelenleg nem támogatja a Cmd-H-val (⌘H) való elrejtést, ezért a szándékolatlan ablakbezárások elkerülése érdekében ajánlott bejelölni a “Minimize on close” opciót a “Preferences” menüben.

A preferenciák ablaka OS X-en.

Az első bitcoinjaim

A Bitcoin Faucet weboldala jelenleg 0,02 BTC-t ad minden új Bitcoin-felhasználónak. Töltsd ki az űrlapot a bitcoin-címeddel. Ha még több bitcoint szeretnél, úgy lásd a GYIK idevágó részét (“Hogyan szerezhetek bitcoint?“).

Ingyen bitcoinok a csapból (Faucet)

Ha minden rendben ment, egy új bejegyzésnek kell megjelennie a Bitcoin-kliensed ablakában, amit a hálózat ugyan még nem erősített meg, de amiről így tudhatod, hogy már feldolgozás alatt áll. Megközelítőleg egy óra múltán 6 megerősítést kell kapnia. Csak azokat a bitcoinjaidat költheted el, amelyek már legalább egy megerősítést kaptak.

A blokkszámlálóhoz hasonlóan a megerősítés-számláló is átlagosan tíz percenként lép eggyel előrébb. Hat megerősítés már 100%-os bizonyossággal feldolgozott tranzakciót jelent.

* Bitcoinos játékokkal és tombolával itt játszhatsz.
* Hozz létre egy fiókot (“get wit it”) és posztolj valamit a Witcoinon. Minél többeknek tetszik a posztod, annál több bitcoinhoz juthatsz, ahogyan válaszolnak és szavaznak rá.
* Adj borravalót a YouTipIt.org-on egy olyan írónak, művésznek, stb., akiről úgy gondolod, hogy valóban megérdemli. Ez a videó például megér 0,05 BTC-t, nemde?
* Próbára tennéd a szerencsédet? Itt 49% eséllyel megduplázhatod a pénzedet.
* Itt különböző humanitárius szervezeteknek adakozhatsz.

Fontos tudnivalók:

* BTC-ok fogadásához nem kell online lenned.
* Annyi új címet hozhatsz létre magadnak, amennyit csak akarsz. Annál jobban megőrizheted a névtelenségedet, minél többször használsz újabb és újabb címet.
* Megfelelő elővigyázatossággal teljesen megőrizheted a névtelenségedet.
* Érvénytelen címre nem küldhetsz BTC-t. Ha elgépeled a címet, úgy az összeg egyszerűen nem kerül elutalásra.
* A tárcafájl (wallet.dat) tartalmazza az utalást lehetővé tevő titkos kulcsodat, ezért mindig körültekintően védd a gépedet a tolvajoktól, és figyelj is oda rá mindig, hogy sehol ne hagyd el.
* A Bitcoin kliens nyitva hagyásával fokozhatod a hálózat kapcsolódásait, és kevésbé is maradsz le a blokklánc folyamatos gyarapodásáról.
Tovább a Bevezetőre.

Szakkifejezések

Blokklánc(olat)

A blokklánc a hálózat első napjától (az indulástól) lezajlott és folyamatosan zajló tranzakciók véget nem érő története. A Bitcoin kliensprogram első indításakor letölti a gépedre, és át is ellenőrzi. Minden újabb tranzakciót ennek a láncnak a végéhez ír hozzá a rendszer, ellenőrizve és hitelesítve azt.

Címek

Minden alkalommal, amikor elküldesz egy bitcoint, valójában egy titkosított aláírással ellátott üzenetet küldesz, összekapcsolva a bitcoinodat a fogadó fél címével. Ezzel lényegében átruházod őrá a megadott mennyiség feletti rendelkezés jogát. Ha már megkapta ezt a jogot, onnantól már ő ruházhatja azt át bárki másra.

A tárca lényegében egy címgyűjtemény. Annyi új címet generálhatsz, amennyit csak akarsz. Minél több címet használsz, annál inkább névtelen maradhatsz, mivel annál kevésbé láthatja bárki, hogy mennyi BTC-nal is rendelkezel valójában. Az e pénzmennyiség elköltéséhez szükséges titkos kulcsaidat szintén a tárcád tárolja, ezért érdemes rendszeresen biztonsági másolatokat készítened arról. Ha elveszíted a tárcádat, akkor a pénzedet is elveszíted vele együtt.

Generálás

Új bitcoinokat hash-generálással lehet bányászni. Mivel az új tranzakcióknak a blokkláncba való bevezetése igen számítás- és energiaigényes feladat, ezért az ezt sikeresen elvégző bányászok szerény díjazásban részesülnek az erre fordított idejük és energiájuk fejében. Ennek a díjazásnak az összege minden 210.000. blokk után (megközelítőleg 4 évente) megfeleződik mindaddig, amíg egyre erősebben konvergálni nem kezd a nullához. Ekkor éri el a 21 millió körüli maximumot a forgalomban lévő összes bitcoinok száma.

Forrás: Getting started