Amerikai kongresszusi tag adótörvény javaslata a bitcoinnal kapcsolatban

2014-04-10

USkongress

A texasi kongresszusi tag, Steve Stockman egy új törvényjavaslat benyújtásán dolgozik („A virtuális valuták adózásának a reformjáról”), amelynek megszavazása esetén, a bitcoint adóköteles fizetőeszköznek minősítenék a jelenlegi  adóköteles vagyontárgy kategória helyett.

Pillanatnyilag ugyanis az amerikai adóhatóság (IRS) a bitcoint és más digitális valutákat vagyontárgynak tekinti.  Ebből következően, amikor valaki bitcoint vásárol vagy értékesít, 15%-os nyereségi adót köteles fizetni. Ezen felül, minden bitcoinban folyósított bérről is értesíteni kell az állami és szövetségi adóhatóságokat.

(Az amerikai adóhatóság döntéséről bővebben itt olvashat.)

 

A Stockman által benyújtott tervezet törvényes fizetőeszköznek minősítené a bitcoint, illetve a más digitális valutákat. Ekképp a mostani tranzakciónként kötelező nyereségadót egy, az eladások után járó forgalmi adó váltaná fel.

 

Stockman egy rövid közleményt is kiadott álláspontjáról, amely szerint a bitcoinnal kapcsolatos szabályozásoknak az adóterhek és a megszorítások helyett inkább az innováció támogatását és ösztönzését kéne célul kitűzniük.

„Ez egy rügyező iparág. A 3D nyomtatók és nanocsövek mellet a kriptopénz is a jövő része. Épp ezért támogatnunk kell, nem pedig akadályozni. Minden innovációnak megvannak a maga kockázatai, nemcsak a kriptopénznek.”

Stockman hivatala annyit közölt a törvénytervezetről, hogy nyilvános változata egyelőre még nem hozzáférhető, de a vele kapcsolatos további információk a közeljövőben várhatóak.

A hivatalos sajtóközlemény szerint Stockman további, az üggyel kapcsolatos tájékoztatása egy a napokban, a New York-i Bitcoin Center-ben megrendezett egyeztetés alkalmával várható. Egyébként a texasi szenátor már korábban is szerepelt a hírekben, amikor arról adtunk tájékoztatást, hogy kampányához az adományokat bitcoinban is elfogadja.

Az amerikai kongresszus egyre növekvő érdeklődése

Stockman törvényjavaslata illeszkedik a kongresszus egyik fő erőfeszítéséhez, nevezetesen hogy szabályozza a bitcoin amerikai használatát. Mint ismeretes, a tavalyi évtől kezdődően az amerikai kormány egyre nagyobb érdeklődést mutat a bitcoin felügyelete és szabályozása terén.

Ebben a hónapban korábban meghallgatást tartott a vállalkozók képviseleti tanácsának amerikai háza is. A meghallgatáson több szakértő is felszólalt, köztük a George Mason Egyetemről Jerry Brito, illetve a piaci szakértő, Mark T. Williams is.

Ennél kevésbé komolyabb hangvételű válaszában, a kolorádói kongresszusi tag, Jared Polis úgy reagált egy felvetett bitcoin tiltási javaslatra, hogy akkor az amerikai dollárt is tiltani kéne.

Szerző:

Forrás: CoinDesk