Aki tőzsdére vinné a bitcoint

2013-07-06

Szerző: Harriet Agnew

Tyler és Cameron Winklevoss. - Getty Images

Alaposan magukra vonták a média figyelmét a közelmúltban a tőzsdén kereskedett bitcoin-alap létrehozására irányuló tervükkel az előzőleg leginkább csak a Facebook kapcsán elhíresült Winklevoss-fivérek, Cameron és Tyler. Már be is adták a kérelmüket az USA illetékes hivatalához a Winklevoss Bitcoin Trust nyilvános jegyzésére, melynek induló értékét 20 millió dollárban határozták meg.

Bár a közelmúltban is heves ingadozásokon ment keresztül a bitcoin árfolyama, az összesített piaci tőkésítettsége jelenleg is egymilliárd dollár körül mozog. A Winklevoss-fivérek saját bevallásuk szerint a jelenleg forgalomban lévő összes bitcoin mintegy 1%-a felett rendelkeznek. A tervük kapcsán pedig sem kockázatokban, sem kérdésekben nincs hiány. Utóbbiak közül számosra válaszolt Tyler Winklevoss (így például a tervezett alap célpiaca illetve egyéb jövőbeli terveik kapcsán) a Financial News révén.

Financial News: Mi a célpiacotok? Várhatóan kik veszik majd ezt a tőzsdén kereskedett alapot és miért?

Tyler Winklevoss: Bárki, aki egyébként nem tud hozzáférni a bitcoinhoz – így például a nyugdíj-alaposok; bárki, aki nem akar vacakolni tényleges bitcoin-vásárlással és azoknak a biztonságos tárolásával – így például a mainstream befektetők. Legegyszerűbb, ha az aranyhoz hasonlítjuk: a számtalan aranykereskedő közül vajon hányan veszik rá ténylegesen a fáradságot, hogy valós, fizikai aranyrudakat vásároljanak és saját belátásuk szerint szállítsák és tárolják azokat? Szinte senki, mivel erre már nincs is szükség, elvégre a tőzsdén már enélkül, közvetetten is kereskedhetnek arannyal.

FN: Várhatóan mikor fogja jóváhagyni ezt a SEC (az illetékes amerikai hivatal) – már ha jóváhagyja egyáltalán?

TW: Ez lesz az első tőzsdén kereskedett, digitális matematikára épülő eszköz a világon, így minden ízében egy teljesen új területet jelent. Még eddig nem volt lehetőségünk tényleges egyeztetéseket folytatni a SEC-kel, de feltételezzük, hogy nyilván több kérdésük lesz majd ezzel kapcsolatban, mint a hagyományos alapok esetében.

FN: Kik lesznek a kulcsfigurák?

TW: Túl korai még erről beszélni. Csak valószínűsíthetjük, hogy nyilván a szokásos gyanúsítottak: bankárok, brókerek és más hasonló piachuszárok.

FN: Kik fognak majd kereskedni ezzel?

TW: Ha eljön az idő, fontolóra vesszük majd az NYSE, a Nasdaq és más tőzsdék előnyeit.

FN: Mi bizonyítja majd azt, hogy valóban kellő készlettel és megfelelő likviditással rendelkezik az alap?

TW: Úgy véljük, hogy komolyabb kereslet mutatkozik majd a könnyű és egyszerű bitcoin-kereskedés iránt – és bízunk benne, hogy ez a kereslet igazolt résztvevőkben is megnyilvánul majd.

FN: Mi bizonyítja majd a tartalékok biztonságosságát?

TW: A regisztrációs nyilatkozatunk kiegészítésében részletesebben ismertetni fogjuk a biztonsági rendszerünket. Sok időt fordítottunk erre a kérdésre, és számos új mechanizmust fejlesztettünk ki és szabadalmaztattunk a biztonságos tárolás biztosítása érdekében. Maximálisan be fogjuk bizonyítani a ránk bízott bitcoinok biztonságosságát.

FN: 18 oldalnyi kockázati tényezőt soroltatok fel ezzel az ajánlattal kapcsolatban. Biztosak vagytok benne, hogy kellőképpen meg tudjátok majd nyugtatni a befektetőket?

TW: Célunk a teljes átláthatóság. Mindenki pontosan tudhatja majd, hogy pontosan mire is vállalkozik. Ennek pedig értelemszerűen része az is, hogy részletekbe menően ismertetjük mind magának a Bitcoinnak, mind pedig az alapunk szerkezetének a kockázatait; így aztán mindenki kellőképpen tájékozódhat és felkészülhet.

FN: Van valami tervetek a “kulcsvesztés” orvoslására? (A Bitcoin hálózatában nincs lehetőség az elveszett jelszavak visszaszerzésére vagy újak generálására azok helyett; a kockázati tényezőkben figyelmeztetnek egyebek mellett arra is, hogy a bitcoinhoz való hozzáférést biztosító titkos kulcs elvesztése vagy megsemmisülése visszafordíthatatlan veszteséget okozhat.)

TW: Ez olyan, mintha az ember az éjszaka kellős közepén hagyná el a pénztárcáját valahol az utcán. Mindenesetre a biztonsági rendszerünkkel minden tőlünk telhetőt megteszünk annak érdekében, hogy a lehető legjobban mérsékeljük ezt a rizikót.

FN: Tartotok attól, hogy az USA esetleg majd törvényt hoz a bitcoin ellen? Hogy például illegálisnak nyilvánítja a bitcoinos ügyletelést?

TW: Mindeddig semmi jelét nem láttuk annak, hogy bármely illetékes szabályozó hatóság a bitcoin betiltását fontolgatná. Mi úgy látjuk, hogy leginkább csak egy egészséges szabályozási keretet akarnak létrehozni a bitcoinhoz – ezt a szándékot pedig mi magunk is teljes mértékben támogatjuk, mivel ezáltal a bitcoin úgy válhat a mainstream által is nyugodtan használhatóvá, hogy közben bármit is elveszítene azokból az alapvető értékeiből, amelyek miatt vonzódnak hozzá az emberek.

FN: Miben különbözik a Bitcoin Trust az Exante-tól?

TW: Nagyon sokban, mivel az Exante egy árfolyamkockázati alap, és azt a SEC sem fogja soha jegyezni vagy szabályozni. Az Exante-ba e-kereskedelmi fiókkal sem lehet befektetni. Célunk, hogy a mi alapunk legyen az első, a nyilvános piac befektetői számára is elérhető bitcoinos termék a tőzsdén – és hogy éppen olyan könnyen és gyorsan vásárolhasson belőle részvényt bárki, mint bármely más nyilvánosan jegyzett vállalatból.

FN: Mi lesz a következő projektetek?

TW: Igyekszünk megtalálni a kis – friss – vállalatok nagy vállalkozóit, elsősorban természetesen a bitcoinos vállalatokra összpontosítva, de nem zárva ki emellett más szektorokat sem. Még mindig bőven van mit fejleszteni a Bitcoin ökoszisztémáján, és így természetesen az sem zárható ki, hogy a következő befektetéseink is ehhez kapcsolódnak majd ilyen vagy olyan formában. Legnagyobbrészt a barátainkból, befektetőkből és vállalkozókból álló ismeretségi körünk valós életbeli közösségi hálózatára támaszkodunk.

Emailt itt írhatsz a szerzőnek, Twitteren pedig @HarrietAgnew néven találhatod meg.

Forrás: Wall Street Journal

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.