A virtuális cent háború, avagy Bitcoin harca a micropayment piacért

2011-06-28

Bitcoin harca a micropayment piacért

Virtualis cent Háború

Virtualis cent Háború/ CC By - Polina Sergeeva

A jelenlegi internet gazdaság a következő rettenetes betegségben szenved: kis tranzakciók végrehajtása meglehetősen nehéz. Az emberek mostanra hozzászoktak, hogy online vásárolnak számítógépeket, videó játékokat, vagy könyveket. Ha nem túl bonyolult, még zenéért is hajlandóak fizetni.

Viszont amikor online vásárolsz, aligha veszel valamit 10 vagy 20€ alatt, mivel kis tranzakciónál az egyéb költségek magasabbak mint az eredeti ár. Egyszer vettem egy ‘Szabad kultúra’ könyvet amit 2€-ért árultak, és a végén 8€-t fizettem az összes egyéb költség miatt. Amikor pedig valami nemes célra fordítanám a pénzem, a nagy bankok mint keselyűk, szépen leveszik belőle a hasznukat.

Az újságok is ezzel a problémával küszködnek. Próbálnak előfizetőket szerezni, prémium szolgáltatásokat ajánlani. De legtöbb esetben te csak egy cikket akarsz elolvasni, mert követtél egy linket. Nem bánod ha fizetned kell néhány centet azért a cikkért, de az biztos, hogy nem akarsz egy összetett és drága előfizetést.

Lehetővé tenni az embereknek, hogy kis összegű pénzt is ki tudjanak fizetni, mindenféle plusz költség nélkül, forradalmi megoldás lenne. Ez az amiért annyi vállalat megpróbálja elérhetővé tenni az ilyen szolgáltatást, a kis Dwolla-tól az óriási Paypal-ig (és persze ne felejtsük el a Facebook credit-et).  Ezekben a megoldásokban azonban van egy közös probléma: mindegyik központosított. Ami azt jelenti, hogy az erőt, egy és csakis egy vállalat kezébe adják.

Ez azt is jelenti, hogy ha a kereskedők bővíteni akarják a vevőkörüket, annyi szolgáltatást kell támogatniuk, amennyit csak lehet. Ez azokra az évekre emlékeztet, amikor az embereknek volt egy AOL egy ICQ, egy MSN és egy Yahoo fiókjuk is, hogy chatelhessenek az összes barátjukkal. Most, az XMPP-nek köszönhetően azok a napok véget értek!

És ami maitt az igazi megoldás a Bitcoin. Senki nem kontrollálhatja a Bitcoin-t. Ez egy tökéletesen decentralizált forrás.

Emlékezzetek az AOL/XMPP vagy az MSN/ICQ ellenes e-mailekre. Úgy tűnik a történelem pontosan igazolja, hogy a decentralizált rendszerek mindig győztesen kerülnek ki a csatából, habár ez sok időbe és erőfeszítésbe kerül.

Néha a Bitcoin mellett folytatott harc értelmetlennek tűnik számomra. De azokban a pillanatokban látom magam tíz év múlva, egy gyerek ágya szélén ülve, ahogy egy szőke kislány rám néz és fáradt szemeiben látom a kérdést: „Apu, hol voltál amikor a Facebook credit lett a hivatalos pénznem az egész világon?” És olyankor tudom, hogy a Bitcoin végül sikert arat. Mert így kellene lennie. Nincs más választásunk.

Forrás: Thebitcoinsun

 

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.