A tervek szerint ez év végétől már a francia Monoprix üzletlánc is elfogadja a bitcoint

2014-04-10

JDN.Patrick.Oualid

A bitcoin nem egy pillanatnyi fellángolás, vagy tiszavirág életű jelenség. Itt az ideje tehát, hogy beletanuljunk felhasználásának módjába, véli a Monoprix üzletlánc hálózat e-kereskedelmi igazgatója, Patrick Oualid.

JDN: Az a terve, hogy a Monoprix hamarosan elfogadja a bitcoint. Miért?

Patrick Oualid: A Monoprix mindig is törekedett arra, hogy úttörő legyen, és, hogy vásárlóinak olyan termékeket is kínáljon, amelyeket máshol nem feltétlenül találnak meg. Például 2500 évvel ezelőtt a föníciaiak azért keltek útra, hogy a Földközi-tenger térségében még ismeretlen, új termékeket szállítsanak hazájukba. Mi is hasonló dolgot szeretnénk megvalósítani. Ez ösztökélt minket arra is, hogy kibocsájtsuk saját márkás bio-termékeinket. Nagyjából négy éve, hogy boltjainkban megkezdtük a helyi, lokális termékek árusítását is. Napjainkban a helyi, regionális termékek éppolyan népszerűek, mint a nagyjából tíz évvel ezelőtti megjelenésükkor a különböző bio-termékek. Üzletláncunk bitcoin-politikája ezzel rokonítható. Nem az a célunk tehát, hogy feltétlenül ott legyünk az elsők között, akik elfogadják a kriptopénzt, hanem hogy olyan kínálatot tudjunk nyújtani ügyfeleink számára, amely akár az életüket is megváltoztathatja. Valószínűleg még túlságosan is az elején vagyunk ahhoz, hogy jelentős bevételt, vagy forgalmi növekedést várhassunk ettől a döntéstől. De a lényeg nem is ez. Hanem, hogy hiszünk benne. A bitcoin nem egy pillanatnyi fellángolás, vagy egy tiszavirág életű jelenség. Az is elképzelhető, hogy végül nem is a bitcoin, hanem egy másik alternatív fizetőeszköz fog általánosan elterjedtté válni. De voltaképpen nem is ezen van a hangsúly. Hanem azon, hogy mindebből nekünk is szerepet kell vállalnunk, mert ez a génjeinkben van. És az csak egy másodlagos kérdés, hogy a bitcoinos fizetések elfogadásának köszönhetően nő-e a bevételünk.

A felsoroltakon kívül, milyen más előnyöket lát a bitcoin mostantól történő elfogadásában?

Véleményem szerint 3-5 éven belül megváltoznak majd a fogyasztók fizetési szokásai, illetve a pénzhez való viszonyuk is módosulni fog. Hogy már mostantól elfogadjuk a bitcoint, az azt is jelenti, hogy elkezdjük megtanulni használatát, kezelését. Ellentétben azokkal, akik majd csak 3-5 év múlva kezdenek el foglalkozni vele, amikor is az már a mindennapi élet része lesz.

Tervezi a bitcoin üzleten belüli elfogadását is, valamilyen mobil applikáció segítségével, vagy egyelőre csak az üzletlánc online felületén lehet majd vásárolni vele?

Pillanatnyilag a web áruház élvez elsőbbséget, de ezzel egyidejűleg gondolkodunk más mobil, webes csatornák kidolgozásán is. Például a bolti mobilos fizetés megoldásán is.

És milyen terveik vannak a bevételként befolyó bitcoinnal?

Pillanatnyilag még semmilyen. Vagyis a bitcoinnak értéke van, egyben csereeszköz is. Tehát ugyanúgy kezelhetjük, mint az eurót. És soha nem lehet tudni, talán holnap már újabb lehetőségek is lesznek ezzel kapcsolatban.

Franciaországban gyakorlatilag még senkinek sincs bitcoinja. Ez nem aggasztja?

Valójában, Franciaországban egyelőre még óriási bizalmatlanság övezi a kriptopénzt. Sokan úgy gondolják, hogy ez a pénzmosás eszköze, vagy, hogy a bűnözéshez köthető. De mindez csak azt jelzi, hogy még nem értettük meg a dolog valódi jelentőségét. Jómagam úgy vélem, hogy a bitcoin iránti bizalom hiánya nagyjából ahhoz hasonlítható, mintha bizalmatlanok lennénk a közösségi hálókkal szemben. Vagyis mintha néhány évvel ezelőtt nem hittünk volna azok létezésének a lehetőségében. Jóllehet, a közösségi hálóknál nem feltétlen van szó tranzakciókról is, míg a tranzakcióknál mindenképp van valamilyen közös „hálózat”. Bizalmatlannak lenni a bitcoin tranzakciókkal szemben, szerintem hiba.

Mit gondol, mikortól fogja valójába elfogadni a Monoprix a bitcoinos fizetéseket?

Talán ez év végétől. Technikailag nem nagy ördöngösség az integráció. Így ha 2015 a kriptopénz felvirágzásának az éve lesz, akkor mi már készen fogunk állni erre.

Szerző:

Forrás: JDN