A pornóban lehet a bitcoin jövője

2013-04-13

Szerző: Eleazar David Melendez

Mondhatni eléggé stílszerű kilátás a legalitás határmezsgyéjén mozgó bitcoinnak a pornó iparága, mint kitörési lehetőség. Ennek a csak számítógépes szervereken létező, semmiféle állami hátszelet nem élvező elektronikus pénznek ugyanis még a közelmúltbeli nagy felfutása ellenére is fennálló komoly problémája, hogy csak kevés üzlet fogad el bitcoinos fizetést, így hétköznapi használati lehetőségek tekintetében a bitcoin a magas árfolyam ellenére sem ér sokkal többet a társasjátékok játékpénzeinél.

No és itt jön be a képbe a pornó-ipar.

Fred Ehrsam a Goldman Sachs egykori devizakereskedője, aki odahagyta New York-i íróasztalát annak érdekében, hogy megalapíthassa a kereskedőket bitcoinos fizetések feldolgozásával kiszolgáló Coinbase vállalatot. Mint mondta, “A pornó-ipar mindig is élenjáró volt az új technológiák integrálása és alkalmazása terén; rendszerint ők vették át és kezdték alkalmazni elsőként például az egyre újabb videó-formátumokat.”

Itt azonban nem csak a felnőtt szórakoztatóipar hagyományos érdeklődéséről van szó az új technológiák iránt; Ehrsam rámutatott arra is, hogy a Bitcoin programozók szenvedélye nyomán jött a világra, nem kevés libertariánus eszmeiséggel átitatva. Mint mondta, a rendszer első felhasználóinak csoportja netes technika-szakikból, valamint a magánszféra és az általános adatvédelem elkötelezett híveiből állt.

E korai felhasználók tekintélyes hányada üzemeltet(ett) online hosting- vagy webdesign-szolgáltatásokat – amelyek pedig természetesen a pornóipar számára is éppen olyan fontosak, mint minden más komolyabb webes jelenléttel rendelkező üzlet számára is. Ha pedig a pornóipar felfedezi, hogy bitcoinnal is fizethet az ilyen szolgáltatásokért, úgy már jelentősen megnőhet az esélye annak is, hogy maguk is elkezdjenek elfogadni bitcoinos fizetéseket. “Ez eléggé adja magát”, mondta Ehrsam – főleg, hogy a bitcoin-rajongók részéről a fogyasztói kereslet is adott e fizetési lehetőség iránt.

Kacper Cieśla lengyel – krakkói – programozó már évek óta kereskedik bitcoinnal; 2010-ben izzított be a lakásában egy négy gépből összeállított bitcoin-bányász-állomást. Meglátása szerint a pornó és a bitcoin ideális párosítás, mivel az utóbbi pontosan azt a diszkréciót biztosítja, amire az előbbi fogyasztói jellemzően igényt is tartanak. “Nem tudom ugyan, ki hogy vélekedik erről, de saját magamból kiindulva én például biztosan nem örülnék neki, ha adott esetben a hitelkártya-kivonatomon is ott díszelegnének az ilyen jellegű kiadások” – mondta.

Jelenleg csak alig néhány felnőtt tartalommal foglalkozó weboldal fogad el bitcoinos fizetést, de az egyik ilyen oldal üzemeltetője – amely épp most a héten csatlakozott a bitcoin-elfogadók táborához – teljes mértékben megerősíti a Cieśla által elmondottakat. Amelia G – aki csak a BlueBlood.com erotikus oldal főnökasszonyaként jellemzi magát – elmondása szerint mivel a bitcoin lényegét tekintve ugyanúgy működik, mint a készpénz, ezért elég komoly előnyöket is biztosít más fizetési opciókkal szemben.

G weboldala szerda óta fogad el bitcoinos fizetést. Az új kezdeményezés népszerűsítése érdekében ingyenes BlueBlood.com-os pólókkal jutalmazza az első 100 bitcoinos fizetőt. Ez azonban némileg baklövésnek bizonyult, mivel többen is elutasították a jutalmat arra hivatkozva, hogy az egésznek a lényege veszne el azzal, ha meg kellene adniuk a postai címüket egy netes űrlapon.

Mindenesetre G teljes mértékben meg van győződve róla, hogy a bitcoin a jövő szerves részévé fog válni, és nem aggódik az esetleges kockázatok miatt sem. Mint mondta, a dollár is csak azért értékes, mert hisszük, hogy az – holott végeredményben az is csak egy darab papír. Lehet nagyon vagány és nagyon jó minőségű, de végső soron akkor is csak egy darab papír.

Amivel tökéletesen egyetért Ehrsam, a Coinbase alapítója is, hozzátéve, hogy “hacsak mindenestül le nem kapcsolják az egész internetet úgy, ahogy van, akkor a bitcoin sem fog megszűnni soha.”

Amely kijelentést egy az egyben tehette volna ugyanígy a pornóról is.

Forrás: Huffington Post Business

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.