A legutóbbi árfolyamcsökkenés lehetséges okai

2014-08-15
041514_1431_BitcoinsDef1

BTC árfolyamcsökkenés

Bő egy havi mélypontjára esett a bitcoin, cikkünk írásakor 513 dollárt kértek egy érméért, a tegnapi nap folyamán pedig egészen az 503 dolláros szintre esett vissza az árfolyam.

Az árfolyammozgás kapcsán természetesen egyből beindulnak a találgatások, vajon mi állhat az aktuális ingadozás hátterében. Annyi biztos, hogy az elmúlt hetek nem szűkölködtek a kriptopénzzel kapcsolatos jó hírekben, így a közelmúltbeli hirtelen árfolyamcsökkenés pontos okát nehéz lenne egyetlen eseménnyel magyarázni.

Néhányan úgy vélik, hogy az amerikai szabályozók, illetve az amerikai fogyasztóvédelmi hivatal (Consumer Financial Protection Bureau) áll a csökkenés hátterében. Konkrétan, a hivatalnak azon legutóbbi bejelentése, hogy a korábbinál is nagyobb figyelmet szentel ezentúl a Bitcoinnak és más virtuális pénzeknek.

Mások, a Bitstamp tőzsde banki szolgáltatójának a váltásával magyarázzák a hanyatlást. Mint ismeretes, a bitcoin-tőzsde pár napja közölte egy twitteres bejegyzésében, hogy korábbi banki szolgáltatójáról (Unicredit) a Raiffeisen-re váltott.

Megintcsak mások, a frissen kibányászott érmék piacra kerülésével érvelnek, azaz, hogy naponta közel 5000 érme kerül kibányászásra, amelynek összértéke (amennyiben valójában azonnal értékesítésre kerülnek) közel 2 millió dollár. Ekkora összeg pedig már okozhat némi nyomást az árfolyamra.

Álljon bármi is az ingadozás hátterében, pontos válaszokat sajnos mi sem tudunk, így maradnak a feltételezések.