A bitcoin jövője

2014-06-05

A kriptopénz ellenállóbb, mint azt bírálói gondolják

1401397109534

Amikor a világ legnagyobb bitcoin-tőzsdéje, a tokiói székhelyű Mt.Gox összeomlott, a kriptopénz kritikusai átfogóbb szabályozást sürgettek. A Mercatus Center kutatója, Andrea Castillo (a képen) azonban úgy vélte, az aggodalmak túlságosan koraiak voltak. Márciusban három olyan érvet említett, amelyek a tokiói tőzsde összeomlásával kapcsolatban a bitcoin továbbélésére engedtek következtetni.

1, A bitcoin ökoszisztémája felnő. Az Mt.Gox eredetileg a „Magic: The Gathering” nevű fantasy szerepjáték kártyáinak digitális piactere volt, és fogta össze az első kezdetleges bitcoin üzleteket. Ezt a 2009-es kezdeti bitcoin kereskedést azonban nem lehet összehasonlítani napjaink 7 milliárd dolláros bitcoin gazdaságával, hiszen akkortájt a hobbikereskedők mindössze pár penny értékben üzleteltek egymással.

2, Az ellenzők úgy is mindig ellenezni fogják. Amikor az Mt.Gox összeomlásának a híre napvilágot látott, akkor az önelégült szkeptikusok zavarba ejtően nagy száma kongatta meg a vészharangot, mondván, hogy itt a bitcoin vége. Hasonlóan vélekedtek a szabályozók is. Azzal senki sem törődött, hogy az összeomlás után az árfolyam viszonylag gyorsan magához tért, illetve, hogy a bitcoin közösségen belül már régóta beszéltek egy ilyen esemény valószínű bekövetkezéséről. Szóval léteznek emberek, akiknek a bitcoinnal kapcsolatos negatív hírek mindig pozitívak lesznek.

3, A bitcoin ellenálló. Az olyan negatív szereplők, mint amilyen az Mt. Gox is volt, nem tudnak versenyben maradni, mivel a piac kitaszítja őket. A bitcoin piaca pedig ahelyett, hogy szabályozásokkal szüntetné meg a bizonytalanságokat, inkább a negatív szereplőktől és eseményekből tanultakat magába építi, úgy, hogy felhasználóinak hosszú távon előnye származzon belőle. Szóval nemcsak, hogy ellenáll az olyan csapásokkal szemben, mint amilyen az Mt.Gox összeomlása is volt, de még erősebbé is válik tőlük.

Forrás: reason.com